Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki nocne

Przepis dnia 2019-02-08
Bułki nocne

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8903

Dodano:

Odsłon: 5507

Fajna opcja dla zapracowanych,ciasto wyrabiasz i formujesz bułeczki wieczorem,wrzucasz do lodówki a rano tylko pieczesz i zajadasz się świeżutkimi i pachnącymi bułeczkami :-)

Składniki

  • 10 szt.
  • 650 g mąki pszennej
  • ok.11 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 2 spore łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • sezam do posypania
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,wsypać drożdże,słodzidło,wlać wodę,i chwilę odczekać,następnie wrzucić resztę składników

  2. wyrobić elastyczne ciasto,które odchodzi od ręki,misy miksera.
    Z ciasta uformować wałek,podzielić na 10 części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć folią i schować do lodówki na noc.

  3. Następnego dnia wyjąć z lodówki pół godz.przed pieczeniem,żeby się ogrzały i jeszcze trochę podrosły.
    Posmarować rozbełtanym jajkiem,posypać sezamem.

  4. Piec w temp.180 C przez ok.20 min.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 01 lutego Ślicznie wyglądają a smakują podwójnie.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 31 stycznia Doskonały pomysł:) Dzień rozpoczęty ciepłymi smacznymi bułkami i tym aromatem rozchodzącym się po całym domu musi być udany:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 stycznia Już myślałem, że są do zjedzenia przed snem ;)
Dobry pomysł z tym wcześniejszym przygotowaniem, bo wiemy jakie szaleństwo jest czasem z rana hehe. Fajne buły, wyglądają bardzo apetycznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 31 stycznia Wow, chylę czoła. Ja się boję zabierać za takie wypieki :D. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń