Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najmniej skomplikowane pieczywo jakie robiłem. Najlepiej smakuje z masłem, szynką i żółtym serem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4517
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417787
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4517
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417787
Składniki
Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło.Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże wymieszać z ciepłym-nie gorącym mlekiem,cukrem i chwile pozostawić do podrośnięcia),umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce(ok 1/2h). Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części . Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.