Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najmniej skomplikowane pieczywo jakie robiłem. Najlepiej smakuje z masłem, szynką i żółtym serem.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 203
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 103
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 123
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 203
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 103
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 123
Składniki
Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło.Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże wymieszać z ciepłym-nie gorącym mlekiem,cukrem i chwile pozostawić do podrośnięcia),umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce(ok 1/2h). Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części . Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.