Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie smaki, na ocieplenie temperatury jesiennej ;-))
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 184
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 36
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 184
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 36
Składniki
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na minimum 20-30 minut (u mnie była to cała noc, najlepiej więc przygotować je wieczorem, a rano będą idealne). Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie do płatków owsianych dodać mąkę, żółtko jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, ponownie wymieszać, bardzo delikatnie, aż do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Wylać gotowe ciasto i smażyć po kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. W tym czasie przygotować sos jagodowy: owoce opłukać, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem pudrem, podlać odrobiną wody i dusić, na małym ogniu. Gotowego placka przełożyć na talerz, polać sosem jagodowym.