Do góry

Śniadania Przepis na:

cytrynowy omlet owsiany z sosem jagodowym

cytrynowy omlet owsiany z sosem jagodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 139

Dodano:

Odsłon: 3004

Letnie smaki, na ocieplenie temperatury jesiennej ;-))

Składniki

  • płatki owsiane 50g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona szczypta
  • jajko 1
  • sok z /12 cytryny
  • starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 100ml
  • mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki
  • masło 1 łyżeczka
  • jagody
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
cytrynowy omlet owsiany z sosem jagodowym

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na minimum 20-30 minut (u mnie była to cała noc, najlepiej więc przygotować je wieczorem, a rano będą idealne). Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie do płatków owsianych dodać mąkę, żółtko jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny i wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek, ponownie wymieszać, bardzo delikatnie, aż do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Wylać gotowe ciasto i smażyć po kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. W tym czasie przygotować sos jagodowy: owoce opłukać, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem pudrem, podlać odrobiną wody i dusić, na małym ogniu. Gotowego placka przełożyć na talerz, polać sosem jagodowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń