Do góry

Śniadania Przepis na:

Jesienne bułeczki dyniowe

Przepis dnia 2020-10-07
Jesienne bułeczki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12565

Dodano:

Odsłon: 10549

Takie bułeczki zadowolą niejednego niejadka, oczywiście robiłam je z myślą o moim synku, bardzo fajnie i oryginalnie wyglądają a do tego mega smakują. Delikatne i puchate w środku. Małe dyńki jak to mój synek powiedział na ich widok. Takie jesienne u nas ostatnio klimaty, na jesieni i zimową porą króluje u nas najwięcej domowego pieczywa. Długie wieczory sprzyjają drożdżowym wypiekom, a podobno mam serce do drożdżowego.

Składniki

  • 12 szt.
  • ok. 550 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 200 ml puree z dyni
  • 0,5 szkl. mleka + 50 ml
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 jajka L
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 g masła
  • Dodatkowo:
  • żółtko + 2 łyżki mleka
  • 12 pestek dyni
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jesienne bułeczki dyniowe

Przygotowanie

  1. Dynie umyć i osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. i piec w temp. 180 C góra – dół, bez termoobiegu. Po wystygnięciu zdjąć miąższ dyni łyżką do miseczki, wyrzucając skórę. Przy pomocy blendera rozdrobnić upieczoną dynie na puree. Tak przygotowaną dynie można również mrozić.
    Do małej miseczki wlać wlać 50 ml ciepłego mleka, ale nie gorącego, rozetrzeć w nim drożdże z łyżką cukru i mąki. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W między czasie w rondelku podgrzać resztę mleka z masłem do momentu roztopienia się masła.
    Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę.
    Do większej miski przesiać przez sitko mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, ubite jaja z cukrami, mleko z masłem oraz puree dyniowe. Ręcznie lub przy pomocy miksera zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu dodać trochę więcej mąki, tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą, ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania. Wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką, uformować wałek i podzielić ciasto na mniej więcej 12 równych części. Z każdej części uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Przy pomocy sznurka bułeczki przerobić na dynie. Wiązanie jest bardzo proste, bułeczki mają wyglądać tak jak trocinowe piłeczki odpustowe. Wystarczy luźno zawiązać, a reszta zadzieje się już sama w piekarniku.
    Obwiązane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 20 – 30 min. do napuszenia.
    Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
    Piec ok. 20 min. w temp. 180 C.
    Zaraz po wyjęciu, przeciąć sznurki u góry i pod spodem bułeczek, usunąć sznurki. Następnie na sam koniec jeszcze ciepłe bułeczki posmarować pędzelkiem z masłem. Wcisnąć na środek pestkę dyni i gotowe.
    Bułeczki są mega smaczne, bardzo szybko znikają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń