Do góry

Śniadania Przepis na:

Muffinki jajeczne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Muffinki jajeczne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2553

Dodano:

Odsłon: 2514

Najczęściej podczas weekendów robię śniadania trochę inne niż podczas tygodnia pracy. Mam czas by go poświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby ukochana jajecznica. To śniadanie zrobiłam również z jajkami, ale zapiekłam je w formie muffinek.

Składniki

  • 10 dkg szpinaku świeżego
  • 6 jajek
  • 4 - 5 łyżek startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • - 4 łyżki śmietanki 30%
  • sól
  • 3 plastry wędliny albo odrobinę boczku wędzonego
  • 3 - 4 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyty szpinak podsmażyłam na patelni z roztopionym masłem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odrobinę posoliłam.

    Wyłożyłam nim spód muffinek.

  2. Jajka zmiksowałam i dodałam śmietankę. Boczek i pomidory suszone pokroiłam i dodałam do ubitych jajek. Jeszcze raz przez krótką chwilę miksowałam. Dodałam starty żółty ser i wymieszałam.

    Wylewałam masę jajeczną do 3/4 wysokości foremek na muffiny.

  3. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.

    Babeczki przez ten czas urosły, ale z czasem kiedy już się je wyciągnie z piekarnika i ostygną to opadają.

  4. Notatki:

    * jajek nie soliłam, bo sól była w boczku, tak samo dodając wędlinę nie ma potrzeby solić
    * nie trzeba sztywno się trzymać proporcji dodatków, można coś odjąć albo dodać jakiś ulubiony dodatek
    * miałam jajka rozmiar L

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń