Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to podstawa, każdego weekendu a i w święta mają swoje miejsce przy stole w postaci krokietów.
Ciasto:
W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu przelewamy je do miski lub większego garnka. Dodajemy po kolei mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Specjalnie podałem mąkę niedokładnie ponieważ, masa musi przypominać płynną śmietanę.
Smażenie:
Do smażenia używam dwóch dużych patelni. Na rozgrzaną patelnię nanosimy kilka kropel oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki. Równomiernie rozprowadzamy masę naleśnikową po całości i smażymy z dwóch stron przez chwilę aż do zarumienienia się naleśnika.
Zabawa w malowanie:
Przelewamy do pół litrowej butelki masę naleśnikową w korku robimy dziurkę małą i to z boku. W ten sposób możemy malować po patelni wszystkie wzory jakie nam podpowiada wyobraźnia
Choinki, gwiazdy, króliki czy ośmiornice nie stanowią problemu. Smaży się tyle samo co zwykłe ale za to dają frajdę szczególnie dzieciom. Ponoć są smaczniejsze od zwykłych.
Naleśniki poddajemy z drzemem, nutellą, cukrem, bitą śmietaną, jogurtem, pieczarkami, pasztetem czy z czym tam sobie chcecie. Trzymając je pod przykryciem z drugiego talerza wytrzymają nawet dwa dni nie tracąc smaku i miękkości.
jestem w trakcie odchudzania wiec musze spozywac takie dania;) niestety meza...
Odsłon: 13341
Pyszna, lekka, a zarazem sycąca zupa z pulpetami. Prosta w przygotowaniu, a i...
Odsłon: 11880
Wiosenny grill na którym znalazły się pieczarki z pysznym nadzieniem, do tego...
Odsłon: 327
Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej...
Odsłon: 17424
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 123
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 140
Wiosenny grill na którym znalazły się pieczarki z pysznym nadzieniem, do tego...
Odsłon: 327
Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej...
Odsłon: 17424
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 123
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 140
Składniki
Ciasto: W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu przelewamy je do miski lub większego garnka. Dodajemy po kolei mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Specjalnie podałem mąkę niedokładnie ponieważ, masa musi przypominać płynną śmietanę.
Smażenie: Do smażenia używam dwóch dużych patelni. Na rozgrzaną patelnię nanosimy kilka kropel oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki. Równomiernie rozprowadzamy masę naleśnikową po całości i smażymy z dwóch stron przez chwilę aż do zarumienienia się naleśnika.
Zabawa w malowanie: Przelewamy do pół litrowej butelki masę naleśnikową w korku robimy dziurkę małą i to z boku. W ten sposób możemy malować po patelni wszystkie wzory jakie nam podpowiada wyobraźnia
Choinki, gwiazdy, króliki czy ośmiornice nie stanowią problemu. Smaży się tyle samo co zwykłe ale za to dają frajdę szczególnie dzieciom. Ponoć są smaczniejsze od zwykłych.
Naleśniki poddajemy z drzemem, nutellą, cukrem, bitą śmietaną, jogurtem, pieczarkami, pasztetem czy z czym tam sobie chcecie. Trzymając je pod przykryciem z drugiego talerza wytrzymają nawet dwa dni nie tracąc smaku i miękkości.
Przepisy Śniadania
Śniadania
Kanapka z czereśniami
Śniadania
Kanapka Elvisa Presleya
Śniadania
Omlet z bananami
Śniadania
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową
Kanapka z czereśniami
Kompot z czereśni? Nie tym razem. Kanapka z czereśniami. Musisz spróbować teg...
Odsłon: 93
Kanapka Elvisa Presleya
Do kin trafił właśnie film o Elvisie Presleyu, więc pomyślałam, że to dobry c...
Odsłon: 218