Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki specjalne dla dzieci i nie tylko

Naleśniki specjalne dla dzieci i nie tylko

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 585

Naleśniki to podstawa, każdego weekendu a i w święta mają swoje miejsce przy stole w postaci krokietów.

Składniki

  • masło 50g
  • mleko 430g
  • woda gazowana 430g
  • 4 jajka
  • mąka 400-450g
  • szczypta soli
  • kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia (może być olej)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki specjalne dla dzieci i nie tylko

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu przelewamy je do miski lub większego garnka. Dodajemy po kolei mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Specjalnie podałem mąkę niedokładnie ponieważ, masa musi przypominać płynną śmietanę.

  2. Smażenie:
    Do smażenia używam dwóch dużych patelni. Na rozgrzaną patelnię nanosimy kilka kropel oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki. Równomiernie rozprowadzamy masę naleśnikową po całości i smażymy z dwóch stron przez chwilę aż do zarumienienia się naleśnika.

  3. Zabawa w malowanie:
    Przelewamy do pół litrowej butelki masę naleśnikową w korku robimy dziurkę małą i to z boku. W ten sposób możemy malować po patelni wszystkie wzory jakie nam podpowiada wyobraźnia

  4. Choinki, gwiazdy, króliki czy ośmiornice nie stanowią problemu. Smaży się tyle samo co zwykłe ale za to dają frajdę szczególnie dzieciom. Ponoć są smaczniejsze od zwykłych.

  5. Naleśniki poddajemy z drzemem, nutellą, cukrem, bitą śmietaną, jogurtem, pieczarkami, pasztetem czy z czym tam sobie chcecie. Trzymając je pod przykryciem z drugiego talerza wytrzymają nawet dwa dni nie tracąc smaku i miękkości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń