Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to podstawa, każdego weekendu a i w święta mają swoje miejsce przy stole w postaci krokietów.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 849
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 695
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 6071
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 632
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4864
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1070
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 849
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 695
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 6071
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 632
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4864
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1070
Składniki
Ciasto: W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu przelewamy je do miski lub większego garnka. Dodajemy po kolei mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Specjalnie podałem mąkę niedokładnie ponieważ, masa musi przypominać płynną śmietanę.
Smażenie: Do smażenia używam dwóch dużych patelni. Na rozgrzaną patelnię nanosimy kilka kropel oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki. Równomiernie rozprowadzamy masę naleśnikową po całości i smażymy z dwóch stron przez chwilę aż do zarumienienia się naleśnika.
Zabawa w malowanie: Przelewamy do pół litrowej butelki masę naleśnikową w korku robimy dziurkę małą i to z boku. W ten sposób możemy malować po patelni wszystkie wzory jakie nam podpowiada wyobraźnia
Choinki, gwiazdy, króliki czy ośmiornice nie stanowią problemu. Smaży się tyle samo co zwykłe ale za to dają frajdę szczególnie dzieciom. Ponoć są smaczniejsze od zwykłych.
Naleśniki poddajemy z drzemem, nutellą, cukrem, bitą śmietaną, jogurtem, pieczarkami, pasztetem czy z czym tam sobie chcecie. Trzymając je pod przykryciem z drugiego talerza wytrzymają nawet dwa dni nie tracąc smaku i miękkości.