Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to podstawa, każdego weekendu a i w święta mają swoje miejsce przy stole w postaci krokietów.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7678
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 96
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7678
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 96
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 104
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258493
Składniki
Ciasto: W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu przelewamy je do miski lub większego garnka. Dodajemy po kolei mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Specjalnie podałem mąkę niedokładnie ponieważ, masa musi przypominać płynną śmietanę.
Smażenie: Do smażenia używam dwóch dużych patelni. Na rozgrzaną patelnię nanosimy kilka kropel oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki. Równomiernie rozprowadzamy masę naleśnikową po całości i smażymy z dwóch stron przez chwilę aż do zarumienienia się naleśnika.
Zabawa w malowanie: Przelewamy do pół litrowej butelki masę naleśnikową w korku robimy dziurkę małą i to z boku. W ten sposób możemy malować po patelni wszystkie wzory jakie nam podpowiada wyobraźnia
Choinki, gwiazdy, króliki czy ośmiornice nie stanowią problemu. Smaży się tyle samo co zwykłe ale za to dają frajdę szczególnie dzieciom. Ponoć są smaczniejsze od zwykłych.
Naleśniki poddajemy z drzemem, nutellą, cukrem, bitą śmietaną, jogurtem, pieczarkami, pasztetem czy z czym tam sobie chcecie. Trzymając je pod przykryciem z drugiego talerza wytrzymają nawet dwa dni nie tracąc smaku i miękkości.