Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to podstawa, każdego weekendu a i w święta mają swoje miejsce przy stole w postaci krokietów.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 87
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 103
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 91
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 730
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 1128
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 87
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 103
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 91
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 730
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 1128
Składniki
Ciasto: W rondelku rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu przelewamy je do miski lub większego garnka. Dodajemy po kolei mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i sól. Specjalnie podałem mąkę niedokładnie ponieważ, masa musi przypominać płynną śmietanę.
Smażenie: Do smażenia używam dwóch dużych patelni. Na rozgrzaną patelnię nanosimy kilka kropel oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki. Równomiernie rozprowadzamy masę naleśnikową po całości i smażymy z dwóch stron przez chwilę aż do zarumienienia się naleśnika.
Zabawa w malowanie: Przelewamy do pół litrowej butelki masę naleśnikową w korku robimy dziurkę małą i to z boku. W ten sposób możemy malować po patelni wszystkie wzory jakie nam podpowiada wyobraźnia
Choinki, gwiazdy, króliki czy ośmiornice nie stanowią problemu. Smaży się tyle samo co zwykłe ale za to dają frajdę szczególnie dzieciom. Ponoć są smaczniejsze od zwykłych.
Naleśniki poddajemy z drzemem, nutellą, cukrem, bitą śmietaną, jogurtem, pieczarkami, pasztetem czy z czym tam sobie chcecie. Trzymając je pod przykryciem z drugiego talerza wytrzymają nawet dwa dni nie tracąc smaku i miękkości.