Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 574
Dodano: 07.11.2009
Odsłon: 14629
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyrobić ciasto-aż będzie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąt. Ciasto zwijamy w rulon jak roladę, kroimy, kładziemy na wyłożoną pergaminem blachę i smarujemy roztrzepanym białkiem. Niżej podaje przykładowe farsze.
Moja propozycja: 1-część ciasta posmarowałam dżemem z jabłek (własnej roboty) *** 2-część ciasta posmarowałam rozpuszczonym masłem i posypałam obficie kakao, cukrem i cynamonem. SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

schakira 05 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Witam, przede wszystkim ciasto drożdżowe nie lubi zimna i przeciągów i może właśnie w tym leży problem.........Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową, jajka, marg i śmietana też i bez znaczenia jest, jakiej użyjemy śmietany (robiłam na 12 i na 18) byle by nie była zimna, co się tyczy temp to zależy od piekarnika, ja z reguły piekę w 170 C do zrumienienia, pozdrawiam,;)3 Kto głosował? | Odpowiedz

assissan 04 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
mogłabyś podać jaka o ma być dokładnie śmietana i jak długo w jakiej temperaturze piec? Próbowałam już dwa razy, ale wychodzą mi bardziej kruche ciasteczka...0 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 01 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Teraz widze,że oprócz tego,że spłaczczone to jeszcze zakalec wyszedł i cięzkie te ciacha sa jakbym betonem je nadziała,nie mam pojęcia dlaczego mi nie wyszły:-(piekłam juz ciasta drożdzowe i nigdy się tak nie działo:-(Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 01 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Tobie wyszły takie prawdziwie drożdżówkowe,wyrośnięte,moje jakies takie mniejsze,spłaszczone,nie jak drożdżowe :-( dobrze,ze chociaż smak był dobry.0 Kto głosował? | Odpowiedz

angel58 27 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
oceniam na 5 :)))3 Kto głosował? | Odpowiedz

Klaudek 22 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Upiekłam. Bardzo smaczne. Polecam. A i co ważne ciasto niby drożdżowe, a szybciutko sie wyrabia :-) tak więc pieczcie i niech Wam w biodra idzie :-))) wg mnie z dżemem lepsze niż z kakao, ale zależy od upodobań3 Kto głosował? | Odpowiedz

airin2007 12 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Zrobilam i musze przyznac ze wyszly super,ja nadzialam je potartymi jablkami z cynamonem i cukrem.Pozdrawiam i dziekuje za przepis3 Kto głosował? | Odpowiedz

iza1988x 09 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Te ślimaczki to smak mego dzieciństwa, moja mama robi je bardzo czesto sa naprawde pyszne, zamiast kakao mozna je zrobic z nutella, ale ja osobiscie wielbie je posmarowane masłem wymieszanym z cukrem i uprazonymi na patelni wiorkami kokosowymi ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

agus32 07 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Bardzo ładnie te ślimaczki wyglądają,na pewno smaczne!!!3 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 07 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Bardzo mnie cieszy ,ze podałas ten przepis,bardzo lubie drożdzowe ciasto.Takich slimaczków nigdy nie robiłam.4 Kto głosował? | Odpowiedz