Do góry

Śniadania Przepis na:

Słodkie bułeczki “ptaszki”.

Słodkie bułeczki “ptaszki”.

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 10504

Dodano:

Odsłon: 320

Idealne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kakao, lub do wielkanocnego koszyczka. Dzieci uwielbiają takie wypieki, a ja sama kocham zapach pieczonego ciasta drożdżowego, nie sposób mu się oprzeć. Formowanie bułeczek w takim kształcie wymaga odrobinę cierpliwości, ale ogólnie to nic trudnego. Dla dzieci to świetna zabawa, a dla rodziców miła odskocznia od problemów dnia codziennego, formowanie dzióbka, wkładanie oczek, i nacinanie ogonka... efekt końcowy i mina dzieci przy wyjmowaniu upieczonych bułeczek z piekarnika…bezcenne.

Składniki

  • 15 szt.
  • 250 ml wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • Dodatkowo:
  • ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego na oczka
  • rozbełtane jajko z mlekiem do posmarowania, lub herbata z cukrem
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Słodkie bułeczki “ptaszki”.

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, sól i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować.
    Następnie wlać olej, wsypać cukier waniliowy, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, ma odchodzić od ręki, misy miksera.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i uformować dość długi wałek, ciasto pokroić na 15-20 pasków, w zależności od tego jakie duże chcemy uzyskać bułeczki.

  2. Każdy pasek zrolować dłońmi na ok. długość 15 cm. Zawiązać w supełek, formując z jednej końcówki główkę ptaszka z dzióbkiem- dzióbek naciąć nożyczkami, a drugi koniec spłaszczyć palcami i naciąć nożyczkami w kilku miejscach tworząc ogon ptaka. Wcisnąć w miejsce oczu ziarna pieprzu lub ziela angielskiego.

  3. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min. do napuszenia.
    Gdy się napuszą, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.

  4. Piec w temp. 180 C przez 20-25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń