Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka z groszkiem cukrowym i szpinakiem

Szakszuka z groszkiem cukrowym i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 124

W sprawie przepisów na szakszukę nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa. Moja ulubiona potrawa śniadaniowa tym razem w wersji ze szpinakiem i groszkiem cukrowym. Chrupiący, słodki groszek w połączeniu z orientalną nutą szakszuki tworzy nie tylko harmonię smaku i aromatu, ale dodaje energii na cały dzień. A jakże kolorowo na talerzu:)

Składniki

  • 4 jajka
  • 8 pomidorów czarnych lub passata z przetartych pomidorów (ok. szklanki)
  • Garść groszku cukrowego
  • Szklanka świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli
  • Czerwona papryka
  • Sól
  • Kmin rzymski
  • Papryka wędzona
  • Bazylia
  • Chilli według uznania
  • Olej lub oliwa
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Myjemy warzywa. Pomidory obieramy ze skórki i przecieramy lub blendujemy tak, aby zostawić kawałki pomidorów.

  2. Kroimy cebulę, paprykę, szpinak i groszek cukrowy w kostkę.
    Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek i cebulę, po chwili dodajemy resztę warzyw.

  3. Do warzyw dodajemy pomidory i przypraw. Dusimy aż nadmiar wody wyparuje. Dodajemy jajka - uważając by żółtka się nie rozlały. Przykrywamy na chwilę czekając aż jajka się zetną. Pamiętajmy, że żółtka muszą być płynne.

  4. Ja podałam szakszukę z bułeczką śniadaniową własnego wypieku. Mój przepis na bułeczki znajdziecie tutaj: https://smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-pyszne-buleczki-sniadaniowe-idealne-do-domowych-burgerow,176022,doktorgosia.html.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń