Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Gołąbkowa.

Zupa Gołąbkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8907

Dodano:

Odsłon: 6930

Gęsta,syta i rozgrzewająca,pyszna zupa inspirowana tradycyjnymi gołąbkami. Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza.

Składniki

  • 5-6 porcji
  • 500 g mięsa mielonego u mnie z szynki
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • mała główka młodej kapusty białej
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu w osolonej wodzie
  • 3 średnie marchewki
  • kawałek pora i selera
  • 1 duża cebula
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka z czubkiem przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki oleju
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku wstawiamy 2 l wody.
    Kapustę kroimy na pół i szatkujemy nożem,wrzucamy do miski,marchewkę obieramy myjemy i kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce w słupki.
    Gdy woda w garnku zacznie się gotować wrzucamy kapustę z marchewką,włoszczyznę,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe.

  2. Cebulę obrać i posiekać w grubszą kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem,zeszklić następnie wrzucić mięso mielone przyprawione majerankiem,solą i pieprzem do smaku oraz ulubioną przyprawą do mielonego.
    Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor,podsmażone mięso z cebulką przekładamy do garnka z kapustą.
    Gotować ok.20 min.na średnim ogniu,co jakiś czas przemieszać,następnie wrzucić ugotowany ryż, wlać passatę pomidorową,oraz przecier pomidorowy,wsypać cukier,doprawić solą i pieprzem do smaku,gdy zupa się zagotuje zdjąć z palnika.
    Najlepsza gdy smaki dobrze się przegryzą,podawać z kleksem śmietany posypaną natką pietruszki i koperku.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń