Do góry

Newsy

Świąteczne potrawy z białą kiełbasą

Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć.

Fot.123RF/Picsel

Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna jest przez cały rok, jednak wiele osób twierdzi, że najlepiej smakuje w okresie wielkanocnym.

Dlaczego biała kiełbasa jest... szara?

Kolor białej kiełbasy wynika z koloru składników. Mięso używane do jej wyrobu jest różowe, tłuszcz zaś biały. To właśnie dlatego - po sparzeniu - finalny produkt powinien mieć kolor szary. Dzięki tym właściwościom łatwo rozpoznać, czy zostały do niej dodane środki konserwujące.

Jeśli kiełbasa po ugotowaniu jest różowawa, to oznacza, że zawiera np. sól peklującą. Prawdziwa kiełbasa po sparzeniu nie powinna być twarda, lecz soczysta i krucha, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne.

Biała kiełbasa jak żadna inna kojarzona jest z okresem świąt wielkanocnych. Wynika to z faktu, że jest podstawą wielu dań, które w tym czasie goszczą na naszych stołach. Przede wszystkim dodawana jest do żuru, który - tożsamy z barszczem białym - występuje we wszystkich regionach Polski. Podawana może być również pieczona, w towarzystwie sosów bądź z chrzanem. Często bywa elementem święconki.

Z czego powinno się robić białą kiełbasę?

Pierwszą recepturę na tę kiełbasę zapisano w książce kucharskiej z roku 1904, autorstwa Marii Śleżańskiej. W ostatnich latach w Polsce modne stało się przyrządzanie domowej białej kiełbasy. Jest to dobry sposób na wyeliminowanie wszelkich konserwantów oraz innych substancji zbędnych dla naszego organizmu, a także tych o szkodliwych właściwościach.

Ważne, by mięso było dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego miejsca, a lista dodatków krótka. Jeśli wiemy, że przed samymi świętami liczba obowiązków nie pozwoli nam na jej zrobienie, możemy pomyśleć o tym wcześniej i ją zamrozić.

Na prawdziwą, białą kiełbasę prócz mięsa wieprzowego i ewentualnie wołowego, składają się również różne przyprawy takie jak: czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Całość wkładana jest do naturalnego jelita wieprzowego. Pamiętajmy też, że biała kiełbasa musi być poddana dalszej obróbce termicznej, aby była zdatna do spożycia. Najczęściej jest gotowana, pieczona, smażone, ale może być także zapiekana, na przykład z sosem.

Uważaj na sztuczki producentów!

Warto pamiętać również, że biała kiełbasa dostępna w sklepach może składać się z wielu składników, których sprytni producenci używają w celu obniżenia kosztów produkcji. Niestety, nie idzie to w parze z jakością, dlatego dobrym nawykiem jest czytanie etykiet.

Często stosowanym zabiegiem jest zastępowanie mięsa wieprzowego drobiowym, dodawanie do niego wody bądź tłuszczu, a w najgorszym razie sięganie po tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Mięso tak oddzielone nie jest dla nas najlepszym wyborem, mając na uwadze, że w jego skład mogą wchodzić zmielone kości, ścięgna, a nawet pazury.

Do tańszych kiełbas sypie się także dużą ilość soli, a - jak powszechnie wiadomo - jedzenie jej w dużych ilościach nie jest zdrowe.

Niestety, w niektórych produktach możemy również natrafić na konserwanty i barwniki. Świadczyć o tym może na przykład kolor po ugotowaniu. Jeśli jednak zdecydujemy się już na kupno sklepowego wyrobu, lepiej przeczytajmy skład na etykiecie i pamiętajmy, że im lista krótsza, tym wyrób lepszy.

Jakie dania można przygotować z białą kiełbasą?

Białej kiełbasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Możecie zaserwować ją wprost z wody lub przemycić w różnego rodzaju daniach. Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, a z pewnością przygotujecie coś, co zasmakuje waszym bliskim.

 

1. Biała kiełbasa domowej roboty

Fot. Kuchmariola68 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Biała kiełbasa na czerwonej cebuli

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Biała kiełbasa w piwno-musztardowym sosie

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka z białą kiełbasą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Frittata z białą kiełbasą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pierogi z farszem białej kiełbasy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Biała kiełbasa zapiekana z śliwkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Biała kiełbasa pieczona w piwie

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Inkwizytor 08 kwietnia Ludzie są dwa rodzaje tej kiełbasy. Kiełbasa biała surowa i kiełbasa biała parzona. Prawdziwa kiełbasa biała do żurku powinna być surowa, i wtedy mamy gwarancję jakości i smaku. Niestety większość producentów robi parzoną z prostego powodu, TPS( termin przydatności do spożycia). Przy parzonej jest dłuższy. Pracuję w branży ponad 20 lat i zdecydowanie polecam surową. Pozdrawiam wszystkich internautów. Wesołych Świąt.

23 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń