Do góry

Newsy

Świąteczny biszkopt - jak go zrobić?

Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast.

Fot. 123RF/Picsel

Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo?

Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką o podłogę.

Okazuje się jednak, że są znacznie prostsze sposoby radzenia sobie z tym ciastem. Otóż wystarczy pamiętać, o tym, że:

  • mąkę, niezależnie od tego czy jest to pszenna czy ziemniaczana, zawsze należy przesiewać przez sitko. Jeśli dodajemy do biszkoptu proszek do pieczenia, również powinniśmy go przesiać. Dzięki temu mąka będzie odpowiednio napowietrzona i w cieście nie powstaną grudki
  • białka powinniśmy ubijać w czystym i suchym pojemniku. Najlepiej jeśli wcześniej jajka włożymy na kilka chwil do lodówki. Pamiętajmy też, aby do biszkoptu wybierać te, które mają zwarte białka. Mamy wówczas gwarancję, że ubiją się na sztywną pianę
  • cukier dodajemy pod sam koniec ubijania białek. Wybierajmy ten drobny, który szybciej się rozpuści
  • żółtka powinniśmy wlewać do ciasta pojedynczo. Jeśli wrzucimy do piany wszystkie naraz, ich ciężar sprawi, że białka stracą puszystość
  • ważne jest, aby mąkę do białek dodawać partiami i mieszać bardzo delikatnie sylikonową szpatułką
  • formę do wyłożenia ciasta najlepiej nasmarować tłuszczem tylko na dole. Boki powinniśmy zostawić nienasmarowane - podczas pieczenia ciasto przyklei się do foremki i nie opadnie
  • ciasto wkładamy do piekarnika dopiero w momencie, gdy osiągnie on pożądaną w przepisie temperaturę. Ważne, aby nie otwierać drzwiczek pieca w trakcie pieczenia biszkoptu
  • biszkopt powinniśmy studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Już wiecie, jak przygotować ciasto biszkoptowe. Teraz zapoznajcie się z kilkoma pomysłami naszych użytkowników, dzięki którym wasze wypieki na pewno się udadzą.

 

1. Biszkopt idealny

Fot. Kuchniax2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Biszkopt budyniowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Biszkopt rzucany

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Biszkopt bezglutenowy

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Biszkopt genueński

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Biszkopt kakaowy

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Biszkopt czekoladowy

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Biszkopt na occie

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz też: najlepszy przepis na piernik

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń