Do góry

Newsy

Wigilijne zupy

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej.

Fot. 123RF/Picsel

Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu, który warto nastawić co najmniej tydzień przed świętami. Do świątecznego barszczu możemy podać maleńkie uszka, pierogi, krokiety lub niewielkie paszteciki.

Zupa rybna bazuje na wywarze z mięsa i ości ryb. Jej wigilijna wersja przyrządzana jest najczęściej z karpia, chociaż w roli jej bazy dobrze sprawdzą się również inne rodzaje ryb(np. łosoś czy dorsz). Ciekawe efekty smakowe uzyskamy mieszając ze sobą różne gatunki. Niektórzy preferują gładką, gęstą zupę, inni pozostawiają mięso w większych kawałkach. Dodatki wybierane do zupy rybnej zależą od tradycji w konkretnym domu, ale często są to ziemniaki, marchew, por, a także pomidory, papryka i przecier pomidorowy. Wigilijna odmiana bywa również przyrządzana z łazankami.

Zupę grzybową jada się w polskich domach dosyć często, jednak ta prawdziwie świąteczna powinna zostać przygotowana wyłącznie z prawdziwków. Zwykle serwuje się ją w formie klarownego bulionu, jednak  w niektórych zakątkach Polski bywa zabielana śmietaną lub podawana w formie kremu. Najczęściej spotykanym dodatkiem do zupy grzybowej są łazanki.

Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę - tradycja nakazuje, aby były postne. W tym dniu zapominamy o esencjonalnych wywarach gotowanych na kościach lub mięsie. Zamiast niego wykorzystujemy buliony warzywne, olej, masło lub śmietanę. Na co jeszcze warto zwracać uwagę w trakcie gotowania bożonarodzeniowych zup? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Skorzystajcie z ich przepisów, a z pewnością bez trudu przygotujecie wyjątkowo smaczne, świąteczne dania.

 

1. Barszcz czerwony

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Barszcz z krokietami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Zupa grzybowa

Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Zupa rybna

Fot. Bibimini na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Łatwa zupa rybna

Fot. Chomik2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Wigilijna zupa z kapusty

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Wigilijna zupa z kaszy i suszonych śliwek

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń