Do góry

Domowe porady

Jak zrobić domowe masło?

Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?

  1. Do sporządzenia masła potrzebować będziemy:

    - śmietana 30% lub więcej (u mnie 2 śmietany 30% z Piątnicy, do ubijania i zup – pomarańczowa),
    - pół łyżeczki soli,
    - zimna woda,
    - mikser lub duży słoik.

  2. Masło możemy ubić na dwa sposoby:

    1. Z pomocą miksera – sposób zdecydowanie szybszy. Do wysokiej miski przelać schłodzoną śmietanę, dodać szczyptę soli i ubijać do czasu uzyskania grudek masła. Za pomocą drewnianej łyżki uformować kulę, wycisnąć i przełożyć do miski z zimną, osoloną wodą. Masło mocno wycisnąć, by pozbyć się z jego środka jak największej ilości maślanki. Ponownie uformować kulę, przełożyć na talerzyk i do lodówki. Jedynym minusem tego sposobu jest to, że podczas ubijania śmietana strasznie chlapie na boki – to samo zjawisko pojawia się, gdy zaczynają oddzielać się maślane grudki.

    2. W słoiku – jest to sposób bardzo wygodny, lecz dość czasochłonny. Jednak zaoszczędzimy czasu na sprzątaniu, a wyciskanie masła w słoiku jest łatwiejsze niż w misce. Proces jest podobny, jak w przypadku ubijania masła mikserem. Schłodzoną śmietankę należy wlać do dużego słoika. Śmietany powinno być maksymalnie 3/4 słoika, bowiem aby prawidłowo się ubiła, potrzebuje trochę miejsca.

  3. Powodzenia! :)

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 2015

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń