Do góry

Newsy

Co zyskujemy jedząc płatki drożdżowe?

Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia.

Fot. 123RF/Picsel

Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg przeciętnego Kowalskiego. Tymczasem okazuje się, iż na sklepowych półkach, tuż obok żywieniowych nowinek, znajdziemy dobrze znane wszystkim produkty o równie dobroczynnym działaniu. Jednym z nich są płatki drożdżowe, które po latach zapomnienia ponownie wracają do łask.

Warto wiedzieć, iż płatki drożdże są niczym innym, jak zabitymi (czyli nieaktywnymi) drożdżami. Nie upieczemy na nich ciasta, gdyż nie ulegają one fermentacji, jednak właśnie z tego powodu są dla nas zdrowsze. Surowe drożdże fermentując, żywią się witaminami w naszym ciele oraz wytwarzają spore ilości dwutlenku węgla. Mogą również przyczynić się do zagrzybienia organizmu. Drożdże nieaktywne nie powodują wzdęć i problemów żołądkowych oraz są całkowicie bezpieczne dla osób zmagających się z grzybicą układu trawiennego.

Jak wykorzystywać różne rodzaje cebuli?

Jakie właściwości mają płatki drożdżowe?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie.

Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz pozbędziecie się różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwień.

Idealne dla wegetarian

Płatki drożdżowe nie posiadają równie intensywnego aromatu, co ich aktywny odpowiednik, dlatego bez trudu możemy włączyć je do codziennej diety. Ich delikatny, orzechowo-serowy smak, porównuje się często z parmezanem. Ze względu na swoje właściwości i aromat, jest to produkt, po który bardzo chętne sięgają wszystkie osoby wykluczające z diety produkty zwierzęce. Płatki idealnie sprawdzą się, jako posypka do makaronów i kanapek, zagęstnik zup, panierka lub dodatek do różnego rodzaju koktajli. Włączenie ich do codziennej diety jest wyjątkowo proste, a korzyści płynące z tej drobnej zmiany powinny być odczuwalne już po krótkim czasie.

Jak zareaguje twój organizm, gdy przestaniesz jeść mięso?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń