Do góry

Newsy

Grillowanie z azjatycką nutą

Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku.

Fot. 123RF/Picsel

Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi.

Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z Indonezji, ale jest także ogromnie popularny w kuchni wielu krajów Azji Południowo-Wschodniej, np. w Tajlandii, Malezji, na Filipinach - w każdym z tych miejsc w nieco odmiennej formie, spowodowanej mieszaniem się tradycji kulinarnych.

Tym razem przedstawimy przepis na tajskie sataye, charakterystyczne przez zestawienie ich z ciekawym - ciężkim, słodko-słonym, wytrawnym sosem z orzeszków ziemnych.

Składniki:

Marynata:

- 1 łyżka miodu
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 50 g imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 małe ostre papryczki chilli
- Skórka i sok z połowy limonki

Mięso:

- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka

Imbir należy zetrzeć na tarce, nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Pierś z kurczaka pokroić na długie pasy, zanurzyć w marynacie i pozostawić na pół godziny lub dłużej. Po tym czasie nabić je na patyczki do szaszłyków - należy nawlec je, zwijając w harmonijkę; następnie krótko grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie (ok. 5 minut).

W międzyczasie przygotować sos:

- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- sól i pieprz do smaku

Mleko kokosowe, masło orzechowe i sok wyciśnięty z cytryny wymieszać i zagotować. Doprawić rozgniecioną w moździerzu kolendrą i przyprawami. Wystudzić.

W przepisie można użyć gotowego masła orzechowego lub wykonać je samodzielnie, miksując 120 g prażonych w piekarniku orzeszków ziemnych z 2 łyżeczkami miodu, 3 łyżkami oleju. Opcjonalnie można doprawić je cynamonem i odrobiną soku z cytryny.

Sataye maczamy w orzechowym sosie.

Gdzie zrobić zakupy?

Jeśli nie wiecie, gdzie można znaleźć składniki niezbędne do zrealizowania przepisu, polecamy zajrzeć na strony serwisu promocyjni.pl, który z pewnością ułatwi zakupy, pokazując, gdzie w okolicy można znaleźć niezbędne produkty w atrakcyjnych cenach.

Do dzieła i... smacznego!

Elżbieta Rząca

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń