Do góry

Newsy

Grillowanie z azjatycką nutą

Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku.

Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi.

Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z Indonezji, ale jest także ogromnie popularny w kuchni wielu krajów Azji Południowo-Wschodniej, np. w Tajlandii, Malezji, na Filipinach - w każdym z tych miejsc w nieco odmiennej formie, spowodowanej mieszaniem się tradycji kulinarnych.

Tym razem przedstawimy przepis na tajskie sataye, charakterystyczne przez zestawienie ich z ciekawym - ciężkim, słodko-słonym, wytrawnym sosem z orzeszków ziemnych.

Składniki:

Marynata:

- 1 łyżka miodu
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 50 g imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 małe ostre papryczki chilli
- Skórka i sok z połowy limonki

Mięso:

- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka

Imbir należy zetrzeć na tarce, nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Pierś z kurczaka pokroić na długie pasy, zanurzyć w marynacie i pozostawić na pół godziny lub dłużej. Po tym czasie nabić je na patyczki do szaszłyków - należy nawlec je, zwijając w harmonijkę; następnie krótko grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie (ok. 5 minut).

W międzyczasie przygotować sos:

- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- sól i pieprz do smaku

Mleko kokosowe, masło orzechowe i sok wyciśnięty z cytryny wymieszać i zagotować. Doprawić rozgniecioną w moździerzu kolendrą i przyprawami. Wystudzić.

W przepisie można użyć gotowego masła orzechowego lub wykonać je samodzielnie, miksując 120 g prażonych w piekarniku orzeszków ziemnych z 2 łyżeczkami miodu, 3 łyżkami oleju. Opcjonalnie można doprawić je cynamonem i odrobiną soku z cytryny.

Sataye maczamy w orzechowym sosie.

Gdzie zrobić zakupy?

Jeśli nie wiecie, gdzie można znaleźć składniki niezbędne do zrealizowania przepisu, polecamy zajrzeć na strony serwisu promocyjni.pl, który z pewnością ułatwi zakupy, pokazując, gdzie w okolicy można znaleźć niezbędne produkty w atrakcyjnych cenach.

Do dzieła i... smacznego!

Elżbieta Rząca

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń