10 przepisów na ogórki małosolne

Gdy tylko na targowiskach zaczynają pojawiać się pierwsze ogórki gruntowe, wiele osób rozpoczyna domową produkcję małosolnych. Co zrobić, aby wyszły naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel
Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam kulinarny sukces. Na co zwracać uwagę podczas przygotowywania ogórków małosolnych?

Małosolne czy kiszone - czym się różnią?

Odpowiedź na tak postawione jest banalnie prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już kiszonymi.
Które są lepsze? To już kwestia indywidualnych preferencji i decyzję w tym temacie pozostawiamy wam.

Jakie ogórki wybrać na małaosolne?

Ich jakość jest kluczowa. Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę smacznymi małosolnymi, powinniśmy korzystać z możliwie jak najlepszego produktu bazowego. W tym wypadku, warto zaopatrzyć się w ogórki u zaufanego źródła. Postarajcie się zakupić ogórki, które nie były nadmiernie nawożone ani nie miały styczności z pestycydami. Warto zwrócić uwagę, by były to ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych ogórków mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne. A tego przecież chcemy uniknąć.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Jakie dodatki potrzebne są do zrobienia ogórków małosolnych?

To właśnie dzięki nim ogórki małosolne zyskują naprawdę wyjątkowy aromat i smak. Chociaż w tym wypadku mamy szerokie pole do popisu, to naszym zdaniem najsmaczniejsze powstają przy wykorzystaniu klasycznego przepisu, zawierającego czosnek, chrzan oraz koper. Nasze babcie dodawały do ogórków także liście wiśni, porzeczek lub aronii, które nadawały im bardzo ciekawy posmak. Dodatkowo, do kiszenia warto dodać również liście dębu - znajdziemy w nich dużo garbników, chroniących nasze przetwory przed zepsuciem.

Ogórki małosolne - jak przygotować solankę?

Jeżeli robiliście kiedykolwiek ogórki małosolne, z pewnością zastanawialiście się nad tym, jak przygotować idealną zalewę do nich. W końcu to właśnie od niej zależy smak naszych przetworów. Zbyt słaba solanka sprawi, iż nie ukiszą się one odpowiednio i będą narażone na zepsucie. Z kolei zalewa o zbyt mocnym stężeniu sprawi, że będą one niejadalne. Jaka jest więc złota proporcja? W tym wypadku warto trzymać się starej, babcinej zasady: na każdy litr wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. W ten sposób możecie przygotować dowolną ilość ogórków i za każdym razem wyjdą idealne.

Małosolne puste w środku - jak uniknąć problemu?

To jeden z najczęstszych problemów, z jakimi spotykamy się w trakcie kiszenia ogórków. Na szczęście możemy temu zapobiec. Postarajcie się zakupić ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne.

 

1. Ogórki małosolne

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wiejskie ogórki małosolne

Fot. Wiejska-Chatka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ogórki małosolne według Kamili

Fot. Kamila19851 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Tradycyjne ogórki małosolne

Fot. Pelen_Brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Szybkie ogórki małosolne

Fot. Ewadanuta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Małosolne z przepisu mamy

Fot. HabiibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Małosolne po rosyjsku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pikantne ogórki małosolne

Fot. Kurka_Domowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Czosnkowe ogórki małosolne

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ogórki małosolne na sucho

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 128

wszystkie
11
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2