Polska kuchnia to znacznie więcej niż tylko pierogi i bigos - w wielu potrawach skrywa się również nasza tożsamość i niematerialne dziedzictwo. To w garnkach naszych babć i mam powstawały potrawy, które łączyły rodziny i przekazywały z pokolenia na pokolenie jakąś cząstkę wiedzy o nas samych. Polska kuchnia, to wspaniała mozaika czerpiąca z różnych kultur i tradycji. Każdy, nawet najbardziej wymagający smakosz, znajdzie tutaj coś dla siebie, bowiem regionalne książki kucharskie pełne są propozycji, które w niczym nie ustępują doskonale znanym klasykom kuchni włoskiej, francuskiej czy też hiszpańskiej. Oto kilka przepisów, którymi powinniśmy się chwalić nie tylko w kraju, ale również za granicą.
1. Mazurskie farszynki
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Farszynki to klasyczne danie kuchni Polski północnej. Nieco przypominają nadziewane kluski śląskie, jednak podaje się je zupełnie inaczej. Możesz eksperymentować z nadzieniem farszynek, przygotowując je na bazie mięsa, sezonowych warzyw lub grzybów.
2. Flaczki po zamojsku
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Słynne flaczki po zamojsku to wręcz idealny pomysł na sycący obiad w chłodne dni. Aromatyczne, rozgrzewające danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom podrobów. Jeśli do tej pory ich nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Możecie przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie zamrozić lub zawekować w słoikach.
3. Łódzka zalewajka
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wśród tradycyjnych, polskich potraw nie brakuje wyjątkowo sycących propozycji. Jedną z nich jest ten łódzki specjał. Zalewajka to solidna zupa, która wielu osobom może skojarzyć się z żurkiem. Jeśli do tej pory jej nie próbowaliście, warto szybko nadrobić zaległości.
4. Maczanka po krakowsku
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przedwojenny streetfood? W Krakowie wszystko jest możliwe! Zgodnie ze współczesną, kulinarną nomenklaturą maczankę nazwalibyśmy szarpaną wieprzowiną. My jednak wolimy trzymać się oryginału, bo nie dość, że jest smaczniejszy, to jest także starszy niż niejeden amerykański przepis.
5. Cebularze
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto prawdziwa chluba Lubelszczyzny. Rewelacyjna przekąska, którą przygotujecie z prostych składników. Cebularze najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe, posmarowane masłem. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je jako przekąskę na wycieczkę lub do pracy.
6. Żuchel - kaszubska babka ziemniaczana
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Potraw na bazie ziemniaków w polskiej kuchni nie brakuje. Na ich tle zdecydowanie wyróżnia się jednak kaszubski żuchel. To nieskomplikowane i sycące danie z pewnością nie raz zagości na waszym talerzu.
7. Pyry z gzikiem
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Niegdyś stanowiło podstawę chłopskiego menu, dziś podawane jest w eleganckich restauracjach jako lokalny rarytas. Pyry to oczywiście ziemniaki. Pod nazwą gzik kryje się twaróg ze śmietaną, który można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład rzodkiewkami albo filetem śledziowym.
8. Śląskie rolady wołowe
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli mielibyście skosztować na Śląsku tylko jednego dania, niech będą to tradycyjne, wołowe rolady. Ich smaku nie da się podrobić, a każda gospodyni ma na nie swój specjalny przepis.
9. Góralska kwaśnica
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kwaśnica dla górali jest tym, czym rolady dla Ślązaków. Musi jej spróbować każdy turysta odwiedzający polskie góry. Ta pożywna i rozgrzewająca zupa przygotowana z połączenia surowych i wędzonych żeberek, boczku i kiszonej kapusty stanowi esencję góralskiej kuchni.
10. Podkarpackie prozioki z białym serem
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prozioki (nazywane tez proziakami lub sodziakami) są jednym z symboli kuchni podkarpackiej. Możecie serwować je na wiele sposobów, jednak im prostsza wersja, tym smaczniejsza.
11. Kartacze
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najlepsze kartacze zjecie w północno-wschodniej Polsce. Tamtejsze gospodynie opanowały przygotowywanie tej potrawy do perfekcji. A nie jest to proste, gdyż koniecznym jest zachowanie nie tylko idealnych proporcji na masę ziemniaczaną, ale również na mięsny farsz.
Źródło: smaker.pl
Autorka: Sylwia Cisowska
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »