Fot. 123RF/Picsel
Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.
Czy gruszki są zdrowe?
Gruszki przede wszystkim są bogatym źródłem jodu, który pozytywnie wpływa na działanie tarczycy. Wyróżniają się także wysoką zawartością boru, pierwiastka wspomagającego koncentrację oraz pracę mózgu. Mają również dobry wpływ na nasze kości - już jedna gruszka na 3-4 dni zapobiega ubytkom wapnia.

Te niepozorne owoce zawierają także potas, który pomaga utrzymać nasze ciśnienie krwi w normie. Pierwiastek ten wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym serca.
Tak jak w starożytności, gruszki do dziś są polecane na zaparcia i biegunki - dojrzałe pobudzają trawienie, cierpkie i mało soczyste zawierające wiele garbników, pomagają w walce z przeczyszczeniem.
Gruszki są polecane również osobom, które pragną wrócić do formy. Mimo iż mają sporo cukru i są dość kaloryczne - dwa razy bardziej niż jabłko - zawierają dużo błonnika, więc są sycące oraz węglowodanów, dlatego dostarczają energii.
Jakie gruszki są najlepsze?
Gruszka im bardziej dojrzała tym słodsza - w miarę dojrzewania zmniejsza się zawartość kwasów i pektyn, a zwiększa zawartość cukru oraz stężenie olejków eterycznych. Dojrzałe gruszki będą zatem i miękkie, i mocno pachnące. Takie owoce najlepiej jeść na surowo, zarówno ze względu na smak, któremu po prostu nie sposób się oprzeć, jak i konsystencję, która może utrudniać dalszą obróbkę owoców.
Mniej dojrzałe, twardsze i kwaśniejsze gruszki możemy dodawać do sałatek. Świetnie komponują się nie tylko z sezonowymi owocami, ale także ze smakami wytrawnymi. Gruszka lubi ser pleśniowy, zwłaszcza niebieski, typu gorgonzola, czy roquefort oraz ser kozi. Takie połączenia doskonale uzupełnią orzechy włoskie, oliwa z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Desery z gruszkami w roli głównej
Wiele osób uważa, iż gruszki najlepiej smakują w deserach. Wygląda na to, że nasi użytkownicy zgadzają się z tą opinią, gdyż podzielili się z nami wieloma przepisami na ciasta z tymi owocami. Oto niektóre z ich propozycji
Fot. Rena1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Ciasto czekoladowe z gruszkami
Fot. PelniaSmaku na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Ciasto z czekoladą i gruszkami
Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Ciasto czekoladowe z gruszkami
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Ciasto makowo-kokosowe z gruszkami
Fot. Babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Cukieriwanilia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Sernik z karmelizowanymi gruszkami
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Kruche ciasto z pianką i gruszkami
Fot. Szpileczkiibabeczki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Biszkopt z gruszkami i masą kawową
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Tarta z gruszką w cynamonie
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!