Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto go wykorzystać i przygotować pyszne, domowe ciasta ze śliwkami. Co powiesz na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a może wolisz śliwkową tartę na kruchym spodzie? Niezależnie od tego, jakie słodkości zamierzasz wyczarować w swojej kuchni, twoja rodzina z pewnością będzie zachwycona! Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy najlepsze przepisy na ciasta ze śliwkami.

Te ciasta ze śliwkami są idealne na jesień | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ciasto ze śliwkami to przysmak, który może kojarzyć się z czasami dzieciństwa. Jeśli chcesz myślami powrócić do tych lat, koniecznie sprawdź nasze przepisy. Będzie słodko, śliwkowo i pysznie! 

Sprawdź także: Powidła śliwkowe jak u babci. Praktyczne porady ze starego zeszytu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – najlepsze ciasto ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to deser, który smakuje chyba każdemu. Jest prosty do przygotowania, jednak pamiętaj, by zrobić go więcej, szybko znika z blaszki. Do zrobienia ciasta drożdżowego ze śliwkami musisz wiedzieć, jak zrobić idealną drożdżówkę. Potrzebujesz do tego: 200 mililitrów mleka, pół kilograma mąki pszennej, pół kostki masła, dwóch jajek, około 40 gramów drożdży i 100 gramów cukru. Jeśli jesteś weganinem, masło możesz zastąpić olejem, mleko zaś tym roślinnym. Jajka nie są konieczne.

Zacznij od rozczynu, podgrzej mleko w garnku i dodaj do niego łyżkę cukru oraz drożdże. Po około 10 minutach drożdże powinny zacząć pracować. Do miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli i cukier, a także jajka i masło. Dodaj gotowy rozczyn i mieszaj wszystko tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Teraz poczekaj, aż wyrośnie (mniej więcej, zajmie to godzinę). W tym czasie możesz przygotować śliwki, umyj je i przepołów, by pozbyć się pestek. Gdy ciasto będzie gotowe, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę, na której ułożysz ciasto. Połówki śliwek należy wgnieść w masę tak, by wystawał z niej tylko miąższ. Ciasto ze śliwkami piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jeśli to stanowczo za mało słodkości dla ciebie, przygotuj ciasto ze śliwkami i kruszonką. Drożdżówka będzie wtedy jeszcze pyszniejsza. Do zrobienia kruszonki potrzebujesz: 150 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru oraz pół kostki masła. Mąkę i cukier połącz ze sobą, a następnie utrzyj z masłem. W ten sposób powstaną grudki słodkiej kruszonki, którą następnie należy położyć na przygotowanym do pieczenia cieście drożdżowym ze śliwkami. Zobaczysz – będzie słodko i smakowicie!

Ciasto ucierane ze śliwkami

Zastanawiasz się, czym jest ciasto ucierane ze śliwkami? Ciasta ucierane to typ deserów, w których istotnym elementem jest masło ucierane z cukrem. Robi się to tak długo, by cukier rozpuścił się w maśle pod wpływem tarcia. Dzięki temu ciasto jest dużo bardziej aksamitne i leciutkie. Ucierane ciasto ze śliwkami możesz zatem przygotować w różnych wersjach, koniecznymi składnikami są jednak cukier i masło. W ten sposób możesz zrobić, chociażby drożdżówkę ze śliwkami, o której pisaliśmy wyżej.

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami można podawać w różnych wersjach, jednak najbardziej popularną i – przyznajmy to – najsmaczniejszą z nich, jest oczywiście pleśniak. Jak go zrobić? Możesz wykorzystać do tego gotowe kruche ciasto, bądź też zrobić je samodzielnie. Potrzebujesz do niego: 500 gramów mąki pszennej, 250 gramów masła, trzech żółtek, łyżeczki proszku do pieczenia oraz pięciu łyżeczek cukru pudru.

Cukier puder wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj do niego małe kawałeczki masła i zagniataj je. Na sam koniec, gdy ciasto jest już prawie gotowe, dodaj żółtka. Ugnieć je raz jeszcze i uformuj kulkę, którą trzeba włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy ciasto będzie jędrne i zimne, rozwałkuj połowę i połóż na spód przygotowanej foremki. Formę należy posmarować masłem, jednak można ją także wyłożyć papierem do pieczenia. Spód podziuraw widelcem.

Teraz czas na śliwki. Umyj je i usuń pestki, a następnie pokrój w ćwiartki. Nie muszą być ładne – znikną w cieście. Ułóż je na cieście. Z białek, które pozostały, zrób bezę. Ubij ją z odrobiną soli i szklanką cukru. Powinna być sztywna. Rozsmaruj ją na śliwkach. Następnie przygotuj tarkę oraz pozostałą część ciasta. Zetrzyj je na dużych oczkach i posyp białko tak, by było całkowicie zakryte ciastem. Pleśniaka piecze się w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Być może w lodówce zalega ci jogurt naturalny i nie masz pojęcia, jak go wykorzystać. Podpowiadamy, ciasto jogurtowe ze śliwkami to najlepszy wybór. Upieczesz je szybko, a przyjemność z jedzenia będzie ogromna. Gwarantujemy. Do przygotowania ciasta jogurtowego potrzebujesz: pół kilograma mąki pszennej, cztery jajka, półtorej szklanki jogurtu, szklankę cukru, pół szklanki oleju lub pół kostki masła oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia. Następnie jajka ubij z cukrem. Dodaj je do mąki razem z jogurtem oraz olejem. Mieszaj tak długo, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto udekoruj śliwkami tak samo, jak w przypadku drożdżówki. Ciasto jogurtowe ze śliwkami powinno być pieczone w temperaturze 180 stopni przez maksymalnie 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Wtedy wystarczy poczekać, aż gotowy przysmak ostygnie, by móc go jeść.

Pijana śliwka

Pijana śliwka to wyższa szkoła jazdy  to ciasto wymaga trochę pracy, o ile masz zamiar samodzielnie przygotowywać biszkopt. Pamiętaj jednak, że możesz skorzystać także z gotowych produktów. Zanim jednak zabierzesz się za ciasto, przygotuj śliwki. W tym przepisie potrzebujesz śliwek suszonych, około 400 gramów. Włóż je do garnka i zalej szklanką wody. Dosyp dwie łyżki cukru. Powstały sok odlej, gdyż przyda się do nasączenia biszkoptu. Śliwki zaś zalej szklanką alkoholu, na przykład wódki.

Teraz przyszedł czas na zrobienie biszkoptu kakaowego. Potrzebujesz do tego czterech jajek, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, łyżki proszku do pieczenia i 1/3 szklanki kakao. Oddziel żółtka od białek, białka ubij z odrobiną soli. Podczas ubijania dodawaj także cukier, jednak bardzo powoli, dosłownie po łyżeczce. Ubijaj je tak długo, aż będą zwięzłe. To czas na dodanie żółtek (nie przestając ubijać białek). Pozostałe suche produkty wrzuć do miski, a następnie dodawaj przygotowaną masę. Miksuj ją krótko, by wszystkie składniki się połączyły. Masa powinna być pieczona w 180 stopniach przez 15 minut.

To jednak nie wszystko. Musisz przygotować także krem. Istnieje kilka różnych wersji, jednak polecimy ci krem z dodatkiem musu orzechowo-czekoladowego. Wystarczy połączyć kostkę masła z serkiem mascarpone oraz małym opakowaniem kremu orzechowo-czekoladowego. Mieszaj wszystko tak długo, aż powstanie gładki krem. Teraz przyszedł czas na połączenie wszystkich elementów. Połóż przygotowany krem na biszkopcie nasączonym sokiem ze śliwek, a następnie na nim ułóż „pijane śliwki". Jeśli chcesz, możesz zrobić także polewę czekoladową.

Jeden owoc, a ile pomysłów na pyszne desery! Mamy nadzieję, że sprawdzisz je wszystkie:

1. Ciasto ze śliwkami

 Ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jogurtowe ciasto ze śliwkami

 Jogurtowe ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Jogurtowe ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kruche ciasto ze śliwkami

 Kruche ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Kruche ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto ze śliwkami i pianką

 Ciasto ze śliwkami i pianką Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami i pianką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto ze śliwkami i kruszonką

 Ciasto ze śliwkami i kruszonką Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto ze śliwkami i budyniem

 Ciasto ze śliwkami i budyniem Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami i budyniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Odwrócone ciasto ze śliwkami

 Odwrócone ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Odwrócone ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Cynamonowe ciasto ze śliwkami

 Cynamonowe ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Cynamonowe ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto ze śliwkami

 Ciasto ze  śliwkami Zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciemne ciasto ze śliwkami

 Ciemne ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Ciemne ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pleśniak

 Pleśniak Zobacz przepis

Pleśniak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pijana śliwka

 Pijana śliwka Zobacz przepis

Pijana śliwka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Migdałowe ciasto ze śliwkami

 Migdałowe ciasto ze śliwkami Zobacz przepis

Migdałowe ciasto ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>

Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Mini paszteciki

Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.

Odsłon: 3107

30 min
7
15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7