Fot. 123RF/Picsel
O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele łatwiejsze.
Jak kupić dobry schab?
Dobre mięso powinno mieć jednolitą strukturę i różowoczerwony kolor. Jeśli sądzisz, że idealnie gładki, jednolity, jasny, zbity kawałek mięsa to dobry zakup, musimy wyprowadzić cię z błędu. Taki perfekcyjny schab po upieczeniu będzie suchy i niezbyt smaczny. Zwracajcie również uwagę, aby kupowane przez was mięso miało nieznaczne przerosty białego, miękkiego tłuszczu. W procesie obróbki pomoże nawilżyć mięso i nadać mu kruchość. Tłuszcz jest także nośnikiem smaku, więc potrawa będzie idealnie aromatyczna i smakowita, a ty masz gwarancję, że nie wyjmiesz z piekarnika podeszwy.
Jeśli zastanawiacie się, czy wybrać mięso paczkowane, czy też to sprzedawane luzem, zawsze wybierajcie tę drugą opcję. Mięso sprzedawane na tackach może zawierać szkodliwe substancje ze względu na wkładany do środka wkład wchłaniający nadmiar wody. Są one nasączone poliakrylanem sodu, stosowanym także np. w pieluchach jako wkładka pochłaniająca wilgoć czy do produkcji sztucznego śniegu. Ten polimer jest dopuszczony do obrotu i uznany za bezpieczny, pod warunkiem, że nie wycieka z podkładki. Niestety, nie zawsze tak jest.
Co więcej, kupując mięso w paczce, nie mamy szansy dokładnie go obejrzeć. Po jego rozpakowaniu może okazać się, że pięknie wyglądający kawałek na wierzchu, przykrywał inne, zdecydowanie gorszej jakości części.
Jak przygotować smaczny schab?
Ilu kucharzy, tyle też sposobów przygotowywania schabu. Możemy go piec, smażyć, dusić lub zapiekać. Jedno jest pewne - w każdej postaci smakuje wyśmienicie, a nasi użytkownicy znają każdy z tych przepisów. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Orzechowa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Hajduczek-Naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Przepis na marynowane grzyby na INTERIA.TV.
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Schab ze śliwką w galarecie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Izebella22 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Schab pieczony w rozmarynie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
11. Orientalny kotlet schabowy
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.