Dania jednogarnkowe

Dla jednych zbyt kwaśny, a dla innych kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, choć ma wielu zwolenników i "wrogów", to jednak jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Czy wiesz, do jakich potraw możesz wykorzystać agrest? Przygotowaliśmy top 10 przepisów z agrestem.

Dlaczego warto jeść agrest? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Agrest to owoc znany od dawna – prawdopodobnie ze smakiem zajadano się nim już w starożytności. Dzisiaj zjadamy go głównie na surowo, tymczasem można go również wykorzystać do naprawdę wielu przysmaków kulinarnych. Sprawdź szczegóły w dalszej części artykułu.  

Sprawdź także: Wielka moc w maleńkich owocach. Na co pomaga borówka czernica i jak ją stosować w kuchni?

Agrest – co to za owoc? 

Dla jednych smakuje słodko, dla innych cierpko, a dla innych jeszcze inaczej. Król agrest. Co to za owoc? Agrest to tak naprawdę porzeczka agrest, czyli gatunek krzewu z rodziny agrestowatych. Pojawia się głównie w Afryce, Ameryce oraz w Europie. Rosną na nim owoce w kolorach czerwonawym, zielonym lub żółtym. Często są pokryte gruczołowatymi włoskami, a czasem po prostu lśniącą i gładką skórką. 

Czy wiesz, że agrest jest bardzo blisko spokrewniony ze znaną porzeczką? Stąd też pochodzi właśnie nazwa tego owocu. Smak agrestu zależy od konkretnej odmiany. Niektóre są słodkie, inne zaś bardziej cierpkie. Podobnie wygląda to w kwestii koloru. Niektóre z odmian dają zielone owoce, a niektóre czerwone.  

Co ciekawe pierwsze informacje na temat agrestu pojawiły się już w XVI wieku. W XVIII wieku owoc ten został uznany za roślinę hodowlaną. W Polsce agrest uprawia się często, ale hodowla tego owocu stanowi nie lada wyzwanie. Co prawda jest odporny na mróz, ale wykazuje bardzo wysokie wymagania glebowe. Zbiory zależą od konkretnej odmiany. Najczęściej robi się to pomiędzy czerwcem a początkiem sierpnia.  Owoc ten występuje również w wielu odmianach. 

Jakie właściwości ma agrest?

Lubisz agrest? Właściwości prozdrowotne tego owocu na pewno utwierdzą cię w przekonaniu, aby bez żadnych obaw się nim zajadać. Agrest już dawno temu znany był z korzyści, jakie zapewnia organizmowi. Dlaczego warto jeść agrest? Chodzi przede wszystkim o: działanie przeczyszczające – szczególnie ważne u osób borykających się z problemami z wypróżnianiem, działanie moczopędne, wspomaganie produkcji żółci, pozytywny wpływ na wzrok, poprawę trawienia, zapobieganie wzdęciom, wspomaganie pracy układu nerwowego, niski indeks glikemiczny (ważne dla osób na dietach redukcyjnych oraz dla cukrzyków), działanie przeciwzapalne.  

W owocu tym znajduje się ogrom składników mineralnych, witamin oraz związków bioaktywnych. 100 g agrestu to zaledwie 46 kalorii, w tym: 0,9 g białka, 0,6 g tłuszczu, 10,2 g węglowodanów, 4,3 g błonnika.  

Warto oczywiście wspomnieć także o zawartości dużej ilości witamin: A, E, C, oraz witamin z grupy B. W jego składzie znajduje się również: potas, wapń, magnez, mangan i miedź. Jedzenie agrestu pomaga obniżyć stężenie cholesterolu, wspiera układ nerwowy oraz pracę mózgu, a także pozytywnie na wzrok, stan skóry i błon komórkowych.  

Agrest a cukrzyca 

To często pojawiający się temat w kontekście omawianego owocu. Agrest a cukrzyca, czy diabetycy mogą spożywać ten rodzaj porzeczek? Oczywiście, że tak. Agrest posiada niski indeks glikemiczny (IG = 15). Ponadto owoce te zawierają sporo błonnika. Ten obniża stężenie glukozy we krwi.  

Czy agrest można jeść ze skórką? 

Zastanawiasz się, czy agrest można jeść ze skórką? Jak najbardziej. Skórka tego owocu jest jadalna i co więcej – zawiera mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Dlatego nie ma się nad czym zastanawiać, chyba że ktoś musi trzymać lekkostrawną dietę, boryka się z nadkwasotą, refluksem pokarmowym, czy ma problemy z gryzieniem. Wówczas skórka agrestu może okazać się po prostu problematyczna.  

10 najlepszych przepisów na dania z agrestem 

Jak widzisz – warto jeść agrest. Zastosowanie w kuchni tego owocu jest bardzo szerokie. Co można przygotować z tej wyjątkowej rośliny? Nasze babcie chętnie przygotowywały kompot, który idealnie nadaje się na upalne dni. Świetnie smakuje także crumble agrestowe. To przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser zapieczony pod warstwą kruszonki.

Nie sposób nie wspomnieć o powidłach agrestowych. Co ciekawe dzięki zawartości pektyn agrest wykazuje naturalne właściwości żelujące. Wykorzystaj zatem te owoce do przyrządzenia galaretek, dżemów czy konfitur. Pycha! Co jeszcze przygotujesz z tego owocu? Nalewkę i sok. Są zdrowe i smakują idealnie!  

Nie ma wątpliwości, że agrest to nie tylko pyszny, ale też zdrowy owoc. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że ma bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni. Sprawdź przepisy naszych użytkowników z agrestem w roli głównej.

1. Powidła z agrestu

 Powidła z agrestu Zobacz przepis

Powidła z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z agrestu

 Dżem z agrestu Zobacz przepis

Dżem z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kompot z agrestu

 Kompot z agrestu Zobacz przepis

Kompot z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kruche z agrestem

 Kruche z agrestem Zobacz przepis

Kruche z agrestem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Agrest w marynacie

 Agrest w marynacie Zobacz przepis

Agrest w marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kompot z agrestu

 Kompot z agrestu Zobacz przepis

Kompot z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kruche z agrestem

 Kruche z agrestem Zobacz przepis

Kruche z agrestem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kompot z agrestu na zimę

 Kompot z agrestu na zimę Zobacz przepis

Kompot z agrestu na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placek z pianą i agrestem

 Placek z pianą i agrestem Zobacz przepis

Placek z pianą i agrestem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Potrawka z kurczaka z agrestem

 Potrawka z kurczaka z agrestem Zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z agrestem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dlaczego borówka amerykańska nie owocuje? Podlewanie i nawożenie borówki latem » 

Kiedy ścinać lawendę do suszenia. Co zrobić, żeby lawenda zachowała kolor? »

Co zrobić, żeby ogórki miały dużo zawiązków. Obowiązkowe nawożenie ogórków w lipcu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 196

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 268

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 113

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2474

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7