Dania główne Przepis na:
Potrawka z kurczaka z agrestem


Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 31
Dodano: 11.06.2018
Odsłon: 176
Składniki
- Kurczak z wolnego wybiegu 1 szt.
- Włoszczyzna /marchew, seler, pietruszka,cebula po jednej/
- Agrest zielony niedojrzały 1/2 szklanki
- Bulion najlepiej domowy lub rosół 1 szklanka
- Wino białe 1/2 szklanki
- Sos rybny
- Przyprawa typu Natur do smaku
- Cukier 1duża łyżka
- Pieprz
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kurczaka podzielić na porcje posolić, popieprzyć. W rondlu podgrzać masło klarowane i na gorące położyć mięso, obsmażyć, Warzywa utrzeć na tarce z dużymi otworami,cebulę pokroić w piórka, wszystko włożyć do mięsa, podsmażyć razem, podlać winem, dodać przyprawę Natur i dusić. W międzyczasie przygotować karmel z łyżki cukru, rozpuścić go bulionem, wlać do mięsa, wszystko razem dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać agrest, dusić razem chwilę. Mięso wyjąć, sos z warzywami i agrestem zmiksowąć i ewentualnie rozcieńczyć do pożądanej gęstości, doprawić sosem rybnym i pieprzem do smaku.
Najlepiej smakuje z ryżem, ale z ziemniakami też. -
Równie dobre będzie z porzeczkami
Komentarze do przepisu (1)

konhambos 11 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Swietny przepis. Uwielbiam takie polaczenia.0 Kto głosował? | Odpowiedz