Chleb bezglutenowy - przepisy, które warto zapamiętać

Jak zrobić domowy chleb bezglutenowy? Jeśli tylko zaopatrzysz się w odpowiedni przepis, może okazać się to bardzo prostym zadaniem. Nasi użytkownicy przetestowali i wybrali dla was najlepsze z nich.

Fot. 123RF/Picsel

Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach).

Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.

Celiakia może wywoływać anemię, bóle kości i stawów, kurcze mięśni, mrowienie w stopach i nogach, obrzęki, nieregularność miesiączek oraz impotencję. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Statystycznie rzecz biorąc, na celiakię może cierpieć około 1 proc. ludności. Faktem jest, że chorujemy na celiakię coraz częściej - może to być wynikiem zwiększonej ilości glutenu w zbożach uprawnych, dodatków zawierających gluten w przetworzonej żywności, czy po prostu lepszej diagnostyki.

Na co zwracać uwagę, przygotowując bezglutenowe posiłki?

Dieta bezglutenowa zdecydowanie nie jest łatwa w stosowaniu. Osoby nietolerujące glutenu muszą szczególnie zwracać uwagę na składniki, jakich używają podczas przygotowywania posiłków. Co ważne - muszą wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których jest on ukryty. Przestrzegając ściśle kilku zasad, można tę chorobę oswoić, a życie na diecie bez glutenu wcale nie musi oznaczać końca świata.

Naturalnie bezglutenowe są niektóre zboża, m.in.: ryż (biały, brązowy, dziki, kukurydza, sorgo, soja, maniok i amarantus. Bez obaw można też jeść kaszę gryczaną, jaglaną czy ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Masło i margaryna, oraz oliwa z oliwek czy inne oleje roślinne także są bezpieczne dla osób z celiakią.

Glutenu nie zawierają żadne owoce ani warzywa, można je jeść bez obaw. Dobre jest zachować ostrożność jedynie przy suszonych owocach. Bezglutenowy będzie też domowy kisiel czy budyń zrobione z mąki ziemniaczanej, dżemy, cukier i miód.

Przy celiakii można pić mleko, kefir, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony ser biały i żółty.

Reklama

Czy na diecie bezglutenowej można jeść chleb?

Jednym z produktów, za którym najbardziej tęsknią osoby chore na celiakię, jest chleb. Jednak czy aby na pewno musimy o nim zapomnieć, gdy przeszliśmy na dietę bezglutenową? Nic z tych rzeczy! Nasi użytkownicy znają mnóstwo zdrowe pieczywo, całkowicie bezpieczne dla celiaków. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Chleb bezglutenowy

Fot. Pasjonata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chleb Macieja

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Chlebek gryczany

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Chleb pasjonaty

Fot. Pasjonata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chleb z ziaren

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Chleb z kaszy gryczanej

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Chlebek kukurydziany

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Chleb bez mąki

Fot. Ania1408 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Gryczany chleb bezglutenowy

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Chleb gryczano-ryżowy na zakwasie

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2