Ewa_Gotuje

Chleb bezglutenowy - przepisy, które warto zapamiętać

Jak zrobić domowy chleb bezglutenowy? Jeśli tylko zaopatrzysz się w odpowiedni przepis, może okazać się to bardzo prostym zadaniem. Nasi użytkownicy przetestowali i wybrali dla was najlepsze z nich.

Fot. 123RF/Picsel

Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach).

Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.

Celiakia może wywoływać anemię, bóle kości i stawów, kurcze mięśni, mrowienie w stopach i nogach, obrzęki, nieregularność miesiączek oraz impotencję. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Statystycznie rzecz biorąc, na celiakię może cierpieć około 1 proc. ludności. Faktem jest, że chorujemy na celiakię coraz częściej - może to być wynikiem zwiększonej ilości glutenu w zbożach uprawnych, dodatków zawierających gluten w przetworzonej żywności, czy po prostu lepszej diagnostyki.

Na co zwracać uwagę, przygotowując bezglutenowe posiłki?

Dieta bezglutenowa zdecydowanie nie jest łatwa w stosowaniu. Osoby nietolerujące glutenu muszą szczególnie zwracać uwagę na składniki, jakich używają podczas przygotowywania posiłków. Co ważne - muszą wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których jest on ukryty. Przestrzegając ściśle kilku zasad, można tę chorobę oswoić, a życie na diecie bez glutenu wcale nie musi oznaczać końca świata.

Naturalnie bezglutenowe są niektóre zboża, m.in.: ryż (biały, brązowy, dziki, kukurydza, sorgo, soja, maniok i amarantus. Bez obaw można też jeść kaszę gryczaną, jaglaną czy ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Masło i margaryna, oraz oliwa z oliwek czy inne oleje roślinne także są bezpieczne dla osób z celiakią.

Glutenu nie zawierają żadne owoce ani warzywa, można je jeść bez obaw. Dobre jest zachować ostrożność jedynie przy suszonych owocach. Bezglutenowy będzie też domowy kisiel czy budyń zrobione z mąki ziemniaczanej, dżemy, cukier i miód.

Przy celiakii można pić mleko, kefir, jogurt naturalny oraz nieprzetworzony ser biały i żółty.

Reklama

Czy na diecie bezglutenowej można jeść chleb?

Jednym z produktów, za którym najbardziej tęsknią osoby chore na celiakię, jest chleb. Jednak czy aby na pewno musimy o nim zapomnieć, gdy przeszliśmy na dietę bezglutenową? Nic z tych rzeczy! Nasi użytkownicy znają mnóstwo zdrowe pieczywo, całkowicie bezpieczne dla celiaków. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Chleb bezglutenowy

Fot. Pasjonata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chleb Macieja

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Chlebek gryczany

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Chleb pasjonaty

Fot. Pasjonata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chleb z ziaren

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Chleb z kaszy gryczanej

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Chlebek kukurydziany

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Chleb bez mąki

Fot. Ania1408 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Gryczany chleb bezglutenowy

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Chleb gryczano-ryżowy na zakwasie

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Roladki czosnkowe

Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...

Odsłon: 2037

60 min
4
30 min
6
>60 min
1
Desery Rurki z kremem kajmakowym

Rurki z kremem kajmakowym możesz przygotować w banalnie prosty sposób – kupić...

Odsłon: 8099

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Czas wzmocnić odporność przed zimą. Robimy domowy oxymel

Oxymel, syrop ziołowy czy ognisty cydr: wszystkie te nazwy dotyczą jednego produktu. Warto mieć go pod ręką, bo stosowany regularnie wzmacnia odpor...

2
Quizy Co wiesz o grzybach?

Uważasz, że znasz się na różnych okazach, które można wyszukać w polskich lasach? Przekonaj się, co wiesz o grzybach. Test wiedzy, a zwłaszcza 9. p...

1
Informacje Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Zastanawiasz się, dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Czasem zdarza się, że po zdjęciu łupinki zamiast pysznego wnętrza czeka na nas niemiła niesp...

2
Ewa gotuje Kulinarna podróż przez kuchnie świata z Ewą Wachowicz

W 489. odcinku programu Ewa Wachowicz wybrała się w daleką podróż po różnych kuchniach świata. Wraz z prowadzącą widzowie poznali szwedzkie, ameryk...

1