Co można gotować na parze? Poznaj zalety tej metody oraz najciekawsze przepisy!

Gotowanie na parze jest uznawane za jedną z najkorzystniejszych dla zdrowia metod obróbki termicznej. Jest to prosta technika, która nie wymaga skomplikowanego sprzętu. Jakie są jego największe zalety? Co można gotować na parze? I z jakich przypraw warto korzystać?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gotowanie na parze to jedna z najpopularniejszych technik obróbki pożywienia. Potrawy przyrządzane za jej pomocą odznaczają się delikatnym smakiem i przyjemnym aromatem. Jakie produkty można poddawać tej metodzie i dlaczego warto to robić? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej! 

 Sprawdź także: Jak reaguje organizm, gdy odstawisz mięso? Zalety i wady diety bezmięsnej

Co można gotować na parze? 

Odpowiedź brzmi – praktycznie wszystko. Oprócz delikatnych ryb i białego mięsa warto wykorzystywać parę do obrabiania zbóż, jajek na twardo, skorupiaków oraz warzyw, w tym fasolki szparagowej, cukinii, marchewki, brokuła, kalafiora czy szparagów. Co więcej, może ona posłużyć jako proste rozwiązanie na podgrzewanie niektórych przekąsek bez użycia tłuszczu lub oleju. W ten sposób z powodzeniem ponownie odgrzejesz raz wykonane kotlety schabowe i mielone, krokiety, naleśniki, kopytka czy pierogi. 

Jak gotować na parze? 

Gotowanie na parze to metoda znana od dekad. Polega ona na doprowadzeniu wody do wrzenia – gorący płyn przenosi swoje ciepło na pokarmy poprzez parowanie, podnosząc ich temperaturę. W przeciwieństwie do klasycznej obróbki w wodzie w tym przypadku produkty są od niej całkowicie oddzielone, co pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych w ich wnętrzu. 

Jak gotować na parze? Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie parowaru. Jeśli takowym nie dysponujesz, użyj metalowego lub silikonowego durszlaka umieszczonego nad garnkiem z wrzątkiem. Trzecią opcją jest przygotowanie trzech lub czterech kulek z folii aluminiowej, które ułożysz na dnie garnka. Posłużą one jako stelaż dla żaroodpornego talerza. 

Czy istnieją inne sposoby na gotowanie na parze oprócz powyższych? Owszem! W przypadku większych składników wypełnij dużą blachę do pieczenia wodą i umieść na niej komponenty swojego dania. Posiadacze mikrofalówek mogą wyczarować swoją ulubioną potrawę właśnie przy pomocy tego urządzenia. Przed umieszczeniem jedzenia w jego wnętrzu spryskaj przekąskę wodą i przykryj folią aluminiową, w której wykonasz kilka otworów widelcem. 

Jeśli chodzi o długość gotowania, miękkie warzywa wymagają około 10 minut w parowarze. Twardsze roślinne składniki, np. mrożone warzywa, kalafior, brokuły czy ziemniaki, będą potrzebować od 20 do 30 minut obróbki termicznej. Z kolei ryby umieść w naczyniu na pięć-10 minut, a mięso, w tym schab, pierś z kurczaka lub filet z indyka, na około 15-20 minut. 

Jakich przypraw używać do gotowania na parze? 

Ze względu na delikatny charakter tej techniki wielu osobom kojarzy się ona z rekonwalescencją po chorobie lub przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Nie oznacza to jednak, że przyrządzane przy jej pomocy dania są pozbawione smaku. W przeciwieństwie do klasycznej obróbki wykorzystanie pary utrwala smak, który można jeszcze bardziej podbić poprzez dodatek ziół. Jakich przypraw używać do gotowania na parze? Nie bój się eksperymentować i stawiaj na niecodzienne połączenia! 

Wśród polecanych ziół znajduje się przede wszystkim bazylia, kolendra, szałwia, koper, estragon, rozmaryn oraz tymianek. Aromat twoich przysmaków również zyska poprzez wzbogacenie ich o owoce cytrusowe, np. limonkę, cytrynę lub pomarańczę. Jeśli gustujesz w pikantnych akcentach, zdecyduj się na papryczkę chili, imbir, trawę cytrynową oraz czosnek. Innym pomysłem jest dolanie nieco aromatyzowanych olejów, w tym sezamowego, ziołowego, czosnkowego lub orzechowego. 

Gotowanie na parze – zalety 

Chcesz w swojej kuchni częściej wykorzystywać gotowania na parze? Zalet tej metody jest więcej, niż myślisz! Dlaczego warto wdrożyć ją do codziennej rutyny? Powodów jest co najmniej kilka! Oto najważniejsze z nich: 

Zdrowsza alternatywa dla smażenia 

Gotowanie na parze to jedna z opcji na zmniejszenie kaloryczności dań z uwagi na to, że nie potrzeba do nich tłuszczu ani oleju. Łyżka tego drugiego wlana na patelnię w celu podgrzania lub podsmażenia danego składnika to około 100 kcal i 11 g tłuszczu. Ponadto ten rodzaj obróbki termicznej rzadko wymaga użycia soli. Jej smak w przekąskach zwykle zastępują inne przyprawy, co sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi i tym samym niwelowaniu incydentów sercowo-naczyniowych 

Moc antyoksydantów 

Jeśli zależy ci na przeciwdziałaniu negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego, rozważ inwestycję w parowar. Para zwiększa stężenie antyoksydantów, które nie zostają zniszczone w wyniku oddziaływania wysokich temperatur. W grupie najcenniejszych substancji wymienia się przede wszystkim antocyjany, flawonoidy oraz glukozynolany. Wykazują one pozytywny wpływ na liczne organy w ludzkim ciele i neutralizują wolne rodniki. 

Więcej witamin 

Obróbka termiczna przy pomocy pary sprzyja zachowaniu makro i mikroelementów. Substancjami szczególnie narażonymi na działanie są kwas foliowy oraz witamina C. Warto zmaksymalizować ich podaż, ponieważ są one nieocenione w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, a także wspomaganiu funkcjonowania układu nerwowego. 

Oszczędność czasu 

Często niedocenianą i jednocześnie bardzo ważną w dzisiejszych czasach zaletą gotowania na parze jest możliwość przygotowania wielu produktów naraz. Możesz tego dokonać w parowarze składającym się z kilku pięter. Na dolnym ułóż warzywa, na środkowym ryż lub kaszę, a na najwyższym mięso lub rybę. Smacznego! 

Ulga dla przewodu pokarmowego 

Jeśli zmagasz się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, rozważ regularne gotowanie na parze. Jest to doskonały wybór w celu pozbycia się takich symptomów jak kolki jelitowe, zaparcia, ból wątroby czy zgaga. Lubisz zajadać się lekkostrawną i nietuczącą kolacją? W takim razie postaw na łososia z marchewką, pietruszką i batatami. 

Dania gotowane na parze – przepisy 

Nie masz pomysłu na danie gotowane na parze? Przepisy, które znajdziesz w naszym serwisie, są tak różnorodne, że każdy użytkownik znajdzie coś dla siebie. Na szczególną uwagę zasługują: 

1. Morszczuk na parze

 Morszczuk na parze Zobacz przepis

Morszczuk na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Łosoś na parze

     Łosoś na parze Zobacz przepis

    Łosoś na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Halibut na parze

     Halibut na parze Zobacz przepis

    Halibut na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Klopsiki na parze

     Klopsiki na parze Zobacz przepis

    Klopsiki na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Schab na parze

     Schab na parze Zobacz przepis

    Schab na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Brokuł na parze z orzechami

     Brokuł na parze z orzechami Zobacz przepis

    Brokuł na parze z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Jajecznica na parze

     Jajecznica na parze Zobacz przepis

    Jajecznica na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Pierogi gotowane na parze

     Pierogi gotowane na parze Zobacz przepis

    Pierogi gotowane na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pstrąg złocisty na parze

     Pstrąg złocisty na parze Zobacz przepis

    Pstrąg złocisty na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Dorsz na parze

     Dorsz na parze Zobacz przepis

    Dorsz na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Łosoś pieczony na parze

     Łosoś pieczony na parze Zobacz przepis

    Łosoś pieczony na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Powyższe pomysły to tylko początek. Przeszukaj naszą stronę i daj się ponieść kulinarnej fantazji. Na Smaker.pl możesz zapoznać się z recepturami zarówno w formie pisemnej, jak i wideo. A jeśli znasz ciekawe przepisy na potrawy na parze lub nietypowe połączenia smakowe, wyślij je nam, a my jak najszybciej umieścimy je w naszym serwisie! 

    Zobacz także:

    Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza »

    Jest wolna od cholesterolu. Dobrze wypływa na żołądek, trzustkę i śledzionę »

    Dodaj do pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Przepis dnia

    Śniadania Racuchy z borówką

    Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

    Odsłon: 498

    60 min
    7
    15 min
    3
    15 min
    2

    Polecane artykuły

    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0
    Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

    W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

    0