Spis treści:
- Co można gotować na parze?
- Jak gotować na parze?
- Jakich przypraw używać do gotowania na parze?
- Gotowanie na parze – zalety
- Dania gotowane na parze – przepisy
Gotowanie na parze to jedna z najpopularniejszych technik obróbki pożywienia. Potrawy przyrządzane za jej pomocą odznaczają się delikatnym smakiem i przyjemnym aromatem. Jakie produkty można poddawać tej metodzie i dlaczego warto to robić? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Sprawdź także: Jak reaguje organizm, gdy odstawisz mięso? Zalety i wady diety bezmięsnej
Co można gotować na parze?
Odpowiedź brzmi – praktycznie wszystko. Oprócz delikatnych ryb i białego mięsa warto wykorzystywać parę do obrabiania zbóż, jajek na twardo, skorupiaków oraz warzyw, w tym fasolki szparagowej, cukinii, marchewki, brokuła, kalafiora czy szparagów. Co więcej, może ona posłużyć jako proste rozwiązanie na podgrzewanie niektórych przekąsek bez użycia tłuszczu lub oleju. W ten sposób z powodzeniem ponownie odgrzejesz raz wykonane kotlety schabowe i mielone, krokiety, naleśniki, kopytka czy pierogi.
Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze to metoda znana od dekad. Polega ona na doprowadzeniu wody do wrzenia – gorący płyn przenosi swoje ciepło na pokarmy poprzez parowanie, podnosząc ich temperaturę. W przeciwieństwie do klasycznej obróbki w wodzie w tym przypadku produkty są od niej całkowicie oddzielone, co pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych w ich wnętrzu.
Jak gotować na parze? Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie parowaru. Jeśli takowym nie dysponujesz, użyj metalowego lub silikonowego durszlaka umieszczonego nad garnkiem z wrzątkiem. Trzecią opcją jest przygotowanie trzech lub czterech kulek z folii aluminiowej, które ułożysz na dnie garnka. Posłużą one jako stelaż dla żaroodpornego talerza.
Czy istnieją inne sposoby na gotowanie na parze oprócz powyższych? Owszem! W przypadku większych składników wypełnij dużą blachę do pieczenia wodą i umieść na niej komponenty swojego dania. Posiadacze mikrofalówek mogą wyczarować swoją ulubioną potrawę właśnie przy pomocy tego urządzenia. Przed umieszczeniem jedzenia w jego wnętrzu spryskaj przekąskę wodą i przykryj folią aluminiową, w której wykonasz kilka otworów widelcem.
Jeśli chodzi o długość gotowania, miękkie warzywa wymagają około 10 minut w parowarze. Twardsze roślinne składniki, np. mrożone warzywa, kalafior, brokuły czy ziemniaki, będą potrzebować od 20 do 30 minut obróbki termicznej. Z kolei ryby umieść w naczyniu na pięć-10 minut, a mięso, w tym schab, pierś z kurczaka lub filet z indyka, na około 15-20 minut.
Jakich przypraw używać do gotowania na parze?
Ze względu na delikatny charakter tej techniki wielu osobom kojarzy się ona z rekonwalescencją po chorobie lub przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Nie oznacza to jednak, że przyrządzane przy jej pomocy dania są pozbawione smaku. W przeciwieństwie do klasycznej obróbki wykorzystanie pary utrwala smak, który można jeszcze bardziej podbić poprzez dodatek ziół. Jakich przypraw używać do gotowania na parze? Nie bój się eksperymentować i stawiaj na niecodzienne połączenia!
Wśród polecanych ziół znajduje się przede wszystkim bazylia, kolendra, szałwia, koper, estragon, rozmaryn oraz tymianek. Aromat twoich przysmaków również zyska poprzez wzbogacenie ich o owoce cytrusowe, np. limonkę, cytrynę lub pomarańczę. Jeśli gustujesz w pikantnych akcentach, zdecyduj się na papryczkę chili, imbir, trawę cytrynową oraz czosnek. Innym pomysłem jest dolanie nieco aromatyzowanych olejów, w tym sezamowego, ziołowego, czosnkowego lub orzechowego.
Gotowanie na parze – zalety
Chcesz w swojej kuchni częściej wykorzystywać gotowania na parze? Zalet tej metody jest więcej, niż myślisz! Dlaczego warto wdrożyć ją do codziennej rutyny? Powodów jest co najmniej kilka! Oto najważniejsze z nich:
Zdrowsza alternatywa dla smażenia
Gotowanie na parze to jedna z opcji na zmniejszenie kaloryczności dań z uwagi na to, że nie potrzeba do nich tłuszczu ani oleju. Łyżka tego drugiego wlana na patelnię w celu podgrzania lub podsmażenia danego składnika to około 100 kcal i 11 g tłuszczu. Ponadto ten rodzaj obróbki termicznej rzadko wymaga użycia soli. Jej smak w przekąskach zwykle zastępują inne przyprawy, co sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi i tym samym niwelowaniu incydentów sercowo-naczyniowych
Moc antyoksydantów
Jeśli zależy ci na przeciwdziałaniu negatywnym skutkom stresu oksydacyjnego, rozważ inwestycję w parowar. Para zwiększa stężenie antyoksydantów, które nie zostają zniszczone w wyniku oddziaływania wysokich temperatur. W grupie najcenniejszych substancji wymienia się przede wszystkim antocyjany, flawonoidy oraz glukozynolany. Wykazują one pozytywny wpływ na liczne organy w ludzkim ciele i neutralizują wolne rodniki.
Więcej witamin
Obróbka termiczna przy pomocy pary sprzyja zachowaniu makro i mikroelementów. Substancjami szczególnie narażonymi na działanie są kwas foliowy oraz witamina C. Warto zmaksymalizować ich podaż, ponieważ są one nieocenione w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, a także wspomaganiu funkcjonowania układu nerwowego.
Oszczędność czasu
Często niedocenianą i jednocześnie bardzo ważną w dzisiejszych czasach zaletą gotowania na parze jest możliwość przygotowania wielu produktów naraz. Możesz tego dokonać w parowarze składającym się z kilku pięter. Na dolnym ułóż warzywa, na środkowym ryż lub kaszę, a na najwyższym mięso lub rybę. Smacznego!
Ulga dla przewodu pokarmowego
Jeśli zmagasz się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, rozważ regularne gotowanie na parze. Jest to doskonały wybór w celu pozbycia się takich symptomów jak kolki jelitowe, zaparcia, ból wątroby czy zgaga. Lubisz zajadać się lekkostrawną i nietuczącą kolacją? W takim razie postaw na łososia z marchewką, pietruszką i batatami.
Dania gotowane na parze – przepisy
Nie masz pomysłu na danie gotowane na parze? Przepisy, które znajdziesz w naszym serwisie, są tak różnorodne, że każdy użytkownik znajdzie coś dla siebie. Na szczególną uwagę zasługują:
5. Brokuł na parze z orzechami
Zobacz przepisBrokuł na parze z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierogi gotowane na parze
Zobacz przepisPierogi gotowane na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pstrąg złocisty na parze
Zobacz przepisPstrąg złocisty na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Łosoś pieczony na parze
Zobacz przepisŁosoś pieczony na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Powyższe pomysły to tylko początek. Przeszukaj naszą stronę i daj się ponieść kulinarnej fantazji. Na Smaker.pl możesz zapoznać się z recepturami zarówno w formie pisemnej, jak i wideo. A jeśli znasz ciekawe przepisy na potrawy na parze lub nietypowe połączenia smakowe, wyślij je nam, a my jak najszybciej umieścimy je w naszym serwisie!
Zobacz także:
Jedz często. Twoja odporność będzie jak tytanowa tarcza »
Jest wolna od cholesterolu. Dobrze wypływa na żołądek, trzustkę i śledzionę »