Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy.

Kapusta dla osób na diecie

Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. To właśnie one odpowiadają za uczucie ciężkości po posiłku, a nie kapusta. Podobnie jak w przypadku ziemniaków - to dodatki decydują o kaloryczności potrawy, a nie warzywo. W 100 gramach kapusty znajdziemy zaledwie 40 kcal, co sprawia iż jest to warzywo, które możemy podjadać niemal bez wyrzutów sumienia.

Skarbnica witamin

Co ważne, jedząc kapustę dostarczymy do naszego organizmu wiele innych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo cennej witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.

Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.

Naukowcy zwracają również uwagę, że zawarte w kapuście substancje mogą odgrywać bardzo istotną rolę w profilaktyce raka jajników, jąder, piersi i prostaty.

Trzy sposoby na surówki z kapustą pekińską na INTERIA.TV.

Niezwykle cenny sok

Osobom, które mają problemy z odpornością, anemią lub zatrzymywaniem płynów w organizmie szczególnie poleca się regularne picie soku z kapusty. W medycynie naturalnej bardzo często wykorzystuje się go również jako remedium na wrzody żołądka. Okłady nasączone sokiem z kapusty to z kolei bardzo stary sposób na bóle reumatyczne, owrzodzenia i niegojące się rany.

Na problemy ze stawami

Liście kapusty to nie tylko świetny materiał na gołąbki. Dzięki nim możesz również pozbyć się dokuczliwych bóli stawów. Wystarczy, że lekko rozbijesz je tłuczkiem do mięsa, a następnie rozgrzejesz je zanurzając w gorącej wodzie lub kładąc na kaloryferze. Ciepłe liście przykładamy w bolące miejsce. Już po kilku takich zabiegach powinniście zauważyć różnicę.

Pobierz aplikację smaker

Co ugotować z czerwonej kapusty?

Chyba nie macie już żadnych wątpliwości, że kapusta to warzywo, które powinno bardzo często gościć na naszych stołach? Jeśli nie macie pomysłu, w jaki sposób włączyć je do diety, skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników.

1. Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę

Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Dip z czerwonej kapusty z warzywami

Dip z czerwonej kapusty z warzywami

Fot. Koral  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Łazanki z czerwoną kapustą

Łazanki z czerwoną kapustą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepis na czerwoną kapustę z boczkiem na INTERIA.TV.

 

5. Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Krem z czerwonej kapusty

Krem z czerwonej kapusty

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Gołąbki z czerwonej kapusty

Gołąbki z czerwonej kapusty

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Krężałki z czerwonej kapusty

Krężałki z czerwonej kapusty

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Desery Skandynawski rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 16

30 min
2
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1043

30 min
8
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7