Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Co zjeść na Mazurach? Kulinarna podróż po Polsce

Tegoroczne wakacje zamierzasz spędzić w okolicach Warmii i Mazur? Czeka cię wspaniały czas pośród pięknych okoliczności przyrody oraz oczywiście kulinarna uczta. Sprawdź, jakich dań warto tam spróbować oraz jaką smakowitą pamiątkę przywieźć z urlopu.

Fot.123RF/Picsel

Niezbędnym elementem każdej podróży jest próbowanie lokalnej kuchni. To dzięki kosztowaniu nowych smaków możesz poznać dany region niemal od podszewki. Warmia i Mazury słyną oczywiście z wyjątkowo pięknych jezior, a co za tym idzie szerokiego wyboru ryb. Jakie dania królują na talerzach mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego?

Zobacz także: Kulinarne specjały Pomorza i Kaszub

Kuchnia Warmii i Mazur

Kraina Tysiąca Jezior co roku w sezonie wakacyjnym przyciąga wielu turystów, zarówno tych szukających spokoju z dala od zgiełku miasta, jak i chcących aktywnie spędzić urlop. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się wśród miłośników sportów wodnych – kajakarze, żeglarze czy kite surferzy z pewnością poczują się tam, jak w raju. Do najchętniej odwiedzanych miejsc w tym regionie należą: Olsztyn, Mrągowo, Mikołajki, Giżycko czy Elbląg.

Wyjątkowe dania Warmii i Mazur – czego warto spróbować?

Będąc w umieszczonej na Liście Światowego Dziedzictwa Unesco Krainie Tysiąca Jezior, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej, do której należą m.in.:

  • zupa warmińska – przygotowywana na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego, z dodatkiem warzyw, zabielana i podawana z klopsikami mięsnymi,
  • zupa szczawiowa ta kwaskowata zupa jest niezwykle popularna na Mazurach ze względu na dużą ilość rosnącego tam szczawiu, zazwyczaj podawana jest z ziemniakami lub jajkiem,
  • dzyndzałki warmińskie – tradycyjne małe pierożki, nieco przypominające popularne na Litwie i Ukrainie kołduny, zazwyczaj z nadzieniem z surowego mięsa wołowego, czasem z dodatkiem kaszy,
  • biała kiełbasa kąpana w piwie – proste, smaczne i sycące danie, bazujące na smażonej kiełbasie marynowanej w zaprawie piwnej z dodatkiem cebuli. Może być podawane z chlebem lub ziemniakami,
  • gulasz po mazursku – tradycyjny gulasz wołowy z dodatkiem białej kapusty, kiszonych ogórków i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
  • zapiekanka ze szczupaka – wśród dań kuchni Warmii i Mazur nie może zabraknąć potraw przyrządzonych z ryb. Jednym z najpopularniejszych specjałów tego regionu jest zapiekanka ze szczupaka z dodatkiem ziemniaków, kwaśnej śmietany i nadającej jej wyjątkowego aromatu szałwii.

Smaki Warmii i Mazur – co kupić na pamiątkę?

Aby na dłużej zatrzymać smak wakacji, warto przywieźć ze sobą z urlopu kulinarne pamiątki. Na Warmii i Mazurach można zaopatrzyć się w takie smakołyki, jak:

  • sękacz słodki, regionalny przysmak wykonany z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, składany z wielu warstw i pieczony na otwartym ogniu,
  • ryby wędzone – najpopularniejszymi gatunkami ryb, występującymi na Warmii i Mazurach, są sielawa, szczupak, sieja, sandacz, węgorz czy jesiotr.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Zupa szczawiowa

 Zupa szczawiowa Zobacz przepis

Zupa szczawiowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marchewka po mazursku

 Marchewka po mazursku Zobacz przepis

Marchewka po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety po mazursku

 Kotlety po mazursku Zobacz przepis

Kotlety po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szczupak pieczony

 Szczupak pieczony Zobacz przepis

Szczupak pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sandacz pieczony

 Sandacz pieczony Zobacz przepis

Sandacz pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Roladki mazurskie

 Roladki mazurskie Zobacz przepis

Roladki mazurskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mazurskie Farszynki

 Mazurskie Farszynki Zobacz przepis

Mazurskie Farszynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kartacze mazurskie z mięsem

 Kartacze mazurskie z mięsem Zobacz przepis

Kartacze mazurskie z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki ziemniaczane po mazursku

 Placki ziemniaczane po mazursku Zobacz przepis

Placki ziemniaczane po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sękacz z patelni

 Sękacz z patelni Zobacz przepis

Sękacz z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak zrobić makaron z truskawkami? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
10
Desery Babka o wspaniałym smaku

Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...

Odsłon: 2096

60 min
5
60 min
4

Przepis dnia

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Surówka ze świeżych ogórków, marchwi i cebuli

Prosta, trzyskładnikowa surówka, idealna do letniego obiadu. Dzięki dodatkowi...

Odsłon: 3802

15 min
7
Sałatki Mix letni

Taka szybka sałatka do przekąski w ciągu dnia jest super i polecam wszystki.

Odsłon: 134

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0