Konkurs: sałatki i surówki

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? 5 niezawodnych sposobów

Mógłbyś jeść pączki codziennie lub pieczesz je co weekend dla swojej rodziny? Może myślisz już, jakie przekąski karnawałowe zrobić na spotkanie z bliskimi? Niezależnie od okazji, warto poznać metodę na naprawdę pyszne pączki. Takie, które nie "piją" tłuszczu i po których nie bolą brzuchy. Sprawdź pięć niezawodnych i bardzo prostych sposobów na idealny, karnawałowy wypiek.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Ile tłuszczu potrzeba do smażenia pączków?

- W jakiej temperaturze smażyć pączki?

- Czy dodać spirytus do pączków?

- Jak smażyć pączki?

- Jak odsączyć pączki z tłuszczu?

- Jak zrobić pączka?

 

Czy na samą myśl o pączkach robisz się głodny? Nic dziwnego! Ten słodki rarytas od lat jest obowiązkowym wypiekiem na cukierniczych i domowych talerzach.

Choć przyrządzanie pączków najlepiej opanowały nasze babcie i mamy, to zachęcamy, żebyś również ty spróbował przygotować tę słodycz. Jak zrobić pączki, które nie są surowe? Jak uniknąć wchłonięcia tłuszczu? Poznaj pięć niezawodnych sposobów!

 

Sprawdź także: Jak zrobić idealne pączki?

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu?

Idealne pączki to takie, które nie są surowe w środku, ale też przesadnie tłuste. Choć to prawdziwe bomby kaloryczne, to jeśli pieczesz je sam, w pewnym stopniu możesz kontrolować, jak dużo tłuszczu wchłoną. Dzięki temu unikniesz bólu brzucha i ogromnej ilości kalorii w przekąsce. Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie pączków tak, aby nie "piły" oleju.

Odpowiednia ilość tłuszczu

Pamiętaj, żeby wrzucić pączka na właściwą ilość oleju. Co to właściwie znaczy? Tłuszczu musi być tyle, żeby pączek zanurzył się w nim cały. Jeśli będzie go zbyt mało, szybko wchłonie cały.

 

Odpowiednia temperatura tłuszczu

Dlaczego temperatura może wpłynąć na to, jak dużo tłuszczu wchłonie pączek? Za mało rozgrzany olej łatwiej przeniknie do środka i wypiek wyjdzie niezwykle tłusty i kaloryczny. Jeśli tłuszcz będzie miał zbyt wysoką temperaturę, pączek na zewnątrz się spali, a w środku - będzie jeszcze surowy.

Jaka jest idealna temperatura pieczenia pączków? To około 170 stopni Celsjusza. Najlepiej oczywiście sprawdzić ją termometrem do żywności. Jeśli go nie masz, przed smażeniem, wrzuć małą ilość ciasta do oleju. Jeśli w ciągu minuty kawałek wypłynie zarumieniony, tłuszcz osiągnął właściwy stopień rozgrzania.

Zobacz: Karnawałowe oponki

 

Dodanie spirytusu lub octu

To chyba najpopularniejszy sposób, który często stosują doświadczeni kucharze. Jeśli dodasz około dwóch łyżek spirytusu do ciasta (ewentualnie do oleju), pączki nie będą chłonęły tłuszczu. Pamiętaj jednak o proporcjach i nie dodawaj więcej alkoholu niż to potrzebne. Ciasto nie może wyjść za rzadkie. Pączki podobnie zachowają się, jeśli dodasz do ciasta sok z cytryny lub ocet.

 

Obgotowanie przed smażeniem

Co jeszcze możesz zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? Obgotuj je przed smażeniem. Jak? Zanim włożysz ciasto do rozgrzanego oleju czy smalcu, wrzuć je do gorącej wody i gotuj przez dwie, trzy minuty. Następnie dobrze odsącz pączki i dopiero przełóż na rozgrzany olej.

 

Użycie ręcznika papierowego

Ta metoda wydaje się najprostsza i najbardziej intuicyjna. Jak pozbyć się nadmiaru oleju z pączka? Wystarczy, że po smażeniu położysz je na listku ręcznika papierowego i lekko dociśniesz z wierzchu drugim kawałkiem. Uważaj jednak, żeby nie wgnieść puszystego ciasta. Materiał sam wchłonie sporą ilość tłuszczu.

Czy znałeś wszystkie sposoby na smażenie pączków tak, aby nie wchłaniały oleju lub smalcu? Wypróbuj je i podziel się w komentarzu, który jest najskuteczniejszy. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na pączki, które zrobili nasi Użytkownicy:

1. Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Minipączki z lukrem

Minipączki z lukrem

Minipączki z lukrem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pączki z czekoladą i orzeszkami

Pączki z czekoladą i orzeszkami

Pączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami

Pączki z ziemniakami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym

Pączki z marmoladą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pączki z różą

Pączki z różą

Pączki z różą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Najzdrowsza dieta na 2022 rok. Oto co warto jeść »

Jak zrobić tzatziki? Dlaczego warto włączyć grecki sos do diety? »

Słodkości na karnawał. Co przygotować na imprezę? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Ketchup z cukinii

Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...

Odsłon: 73

>60 min
0
30 min
4
Napoje Podpiwek kujawski

W smaku lekko kawowy napój z goryczką

Odsłon: 1293

15 min
27
Dania główne Dietetyczne placki z cukinii

Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...

Odsłon: 526

30 min
0
Desery Fale Dunaju

Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju

Odsłon: 167

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chlebek lodowy – wakacyjny hit z Tik-Toka. Ma tylko dwa składniki

Chyba każdy z nas marzył w dzieciństwie, aby zamiast kanapek jeść lody na śniadanie. Teraz dziecięca fantazja może się spełnić za sprawą chlebka lo...

0
Informacje Co zrobić ze starego chleba? 10 sposobów na czerstwe pieczywo

Zastanawiasz się, co zrobić ze starego pieczywa? Na pewno go nie wyrzucaj! Przedstawiamy 10 pomysłów na pyszne dania na śniadanie, obiad czy kolacj...

1
Wideo Gołąbki z botwinką

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. W końcu to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne gołąbki, ale w nieco inn...

0
Wideo Gazpacho truskawkowo-arbuzowe

Tradycyjne gazpacho to chłodnik pochodzący ze słonecznej Hiszpanii i zrobiony ze świeżych, zmiksowanych warzyw. Odkryj przepis na jego owocową, jes...

0