Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Ile tłuszczu potrzeba do smażenia pączków?
- W jakiej temperaturze smażyć pączki?
- Czy dodać spirytus do pączków?
- Jak odsączyć pączki z tłuszczu?

Czy na samą myśl o pączkach robisz się głodny? Nic dziwnego! Ten słodki rarytas od lat jest obowiązkowym wypiekiem na cukierniczych i domowych talerzach.
Choć przyrządzanie pączków najlepiej opanowały nasze babcie i mamy, to zachęcamy, żebyś również ty spróbował przygotować tę słodycz. Jak zrobić pączki, które nie są surowe? Jak uniknąć wchłonięcia tłuszczu? Poznaj pięć niezawodnych sposobów!
Sprawdź także: Jak zrobić idealne pączki?
Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu?
Idealne pączki to takie, które nie są surowe w środku, ale też przesadnie tłuste. Choć to prawdziwe bomby kaloryczne, to jeśli pieczesz je sam, w pewnym stopniu możesz kontrolować, jak dużo tłuszczu wchłoną. Dzięki temu unikniesz bólu brzucha i ogromnej ilości kalorii w przekąsce. Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie pączków tak, aby nie "piły" oleju.
Odpowiednia ilość tłuszczu
Pamiętaj, żeby wrzucić pączka na właściwą ilość oleju. Co to właściwie znaczy? Tłuszczu musi być tyle, żeby pączek zanurzył się w nim cały. Jeśli będzie go zbyt mało, szybko wchłonie cały.
Odpowiednia temperatura tłuszczu
Dlaczego temperatura może wpłynąć na to, jak dużo tłuszczu wchłonie pączek? Za mało rozgrzany olej łatwiej przeniknie do środka i wypiek wyjdzie niezwykle tłusty i kaloryczny. Jeśli tłuszcz będzie miał zbyt wysoką temperaturę, pączek na zewnątrz się spali, a w środku - będzie jeszcze surowy.
Jaka jest idealna temperatura pieczenia pączków? To około 170 stopni Celsjusza. Najlepiej oczywiście sprawdzić ją termometrem do żywności. Jeśli go nie masz, przed smażeniem, wrzuć małą ilość ciasta do oleju. Jeśli w ciągu minuty kawałek wypłynie zarumieniony, tłuszcz osiągnął właściwy stopień rozgrzania.
Zobacz: Karnawałowe oponki
Dodanie spirytusu lub octu
To chyba najpopularniejszy sposób, który często stosują doświadczeni kucharze. Jeśli dodasz około dwóch łyżek spirytusu do ciasta (ewentualnie do oleju), pączki nie będą chłonęły tłuszczu. Pamiętaj jednak o proporcjach i nie dodawaj więcej alkoholu niż to potrzebne. Ciasto nie może wyjść za rzadkie. Pączki podobnie zachowają się, jeśli dodasz do ciasta sok z cytryny lub ocet.
Obgotowanie przed smażeniem
Co jeszcze możesz zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? Obgotuj je przed smażeniem. Jak? Zanim włożysz ciasto do rozgrzanego oleju czy smalcu, wrzuć je do gorącej wody i gotuj przez dwie, trzy minuty. Następnie dobrze odsącz pączki i dopiero przełóż na rozgrzany olej.
Użycie ręcznika papierowego
Ta metoda wydaje się najprostsza i najbardziej intuicyjna. Jak pozbyć się nadmiaru oleju z pączka? Wystarczy, że po smażeniu położysz je na listku ręcznika papierowego i lekko dociśniesz z wierzchu drugim kawałkiem. Uważaj jednak, żeby nie wgnieść puszystego ciasta. Materiał sam wchłonie sporą ilość tłuszczu.
Czy znałeś wszystkie sposoby na smażenie pączków tak, aby nie wchłaniały oleju lub smalcu? Wypróbuj je i podziel się w komentarzu, który jest najskuteczniejszy. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na pączki, które zrobili nasi Użytkownicy:
1. Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Minipączki z lukrem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pączki z czekoladą i orzeszkami
Pączki z czekoladą i orzeszkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pączki z mascarpone przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pączki z ziemniakami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pączki z marmoladą i lukrem żurawinowym
Pączki z marmoladą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pączki z różą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najzdrowsza dieta na 2022 rok. Oto co warto jeść »
Jak zrobić tzatziki? Dlaczego warto włączyć grecki sos do diety? »