Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z ciasta parzonego są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków przygotowywanych z okazji Tłustego Czwartku. Jeśli nadziejesz je kremem budyniowym, to otrzymasz bardzo smaczny i elegancki deser. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30312
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30312
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Do garnka z grubym dnem wlej wodę i dodaj masło, a następnie doprowadź do wrzenia. Wówczas zdejmij garnek z palnika, zmniejsz jego moc, a do gorącej wody z masłem dodaj mąkę i porządnie mieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Wówczas garnek ponownie postaw na palniku (ustawionym na niewielką moc grzania) i ciągle mieszając, podgrzewaj masę przez około minutę. Po upływie tego czasu ciasto nie powinno się już przyklejać do ścianek garnka — wówczas odstaw je do przestudzenia.
Do przestudzonego ciasta dodawaj pojedynczo jajka i ucieraj przy pomocy miksera. Koniecznie ustaw jak najniższe obroty.
Papier do pieczenia potnij na kwadraty (ok. 10x10 cm) i posmaruj delikatnie olejem. Na każdy z nich wyciśnij okrąg z ciasta. Najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego zakończonego tylką z dużym otworem.
W garnku podgrzej olej do smażenia parzonych pączków. Olej musi być dobrze rozgrzany, najlepiej więc jest go rozgrzewać przez około 10 minut na średniej mocy palnika. Do rozgrzanego oleju wkładaj gniazdka papierem do góry. Papier od razu zdejmuj. Pączki smaż maksymalnie 4 minuty z każdej strony, a następnie pięknie zarumieniony wypiek wyciągaj z tłuszczu i odkładaj na pergamin, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj krem budyniowy. Mleko umieść w rondelku, odlej nieco do rozpuszczenia budyniu. Mleko podgrzewaj na średniej mocy palnika, a gdy zacznie się gotować, dodaj rozpuszczone w mleku budynie oraz cukier. Zamieszaj energicznie aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Zdejmij z palnika i porządnie ostudź.
Miękkie masło zmiksuj na biały puch, a następnie dodawaj po łyżce budyniu i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Zimne gniazdka przetnij i nadziej kremem budyniowym.