Spis treści:
- Czarna fasola – pochodzenie
- Czarna fasola – wartości odżywcze
- Czarna fasola – właściwości
- Kto powinien jeść czarną fasolę?
- Co zrobić z czarnej fasoli?
Rośliny strączkowe są niezwykle odżywczym produktem, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. To bogactwo składników mineralnych, witamin, białka i błonnika pokarmowego. Czarna fasola jest także źródłem antyoksydantów i kwasów tłuszczowych. Zastanawiasz się, jakie właściwości zdrowotne ma czarna fasola i jak wykorzystać ją do przygotowania pysznych dań? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym materiale.
Czarna fasola – pochodzenie
Dania z fasolą to specjalność krajów Ameryki Północnej i Południowej. Wszyscy znamy meksykańskie dania takie jak burrito czy chili con carne. Czarna fasola doskonale sprawdza się również do kubańskiego dania z ryżem, zwanego arroz congri oraz brazylijskiego gulaszu z fasoli, czyli feijoady. Prawdopodobnie czarna fasola pochodzi z okolic Ameryki Południowej oraz Meksyku, skąd powędrowała w głąb Stanów Zjednoczonych, a następnie w XV wieku na Stary Kontynent.
Czarna fasola – wartości odżywcze
Jedząc dania z fasolą, na pewno mogłeś się przekonać, że jest ona niezwykle sycącym produktem. Jest świetnym źródłem białka, niezbędnych aminokwasów oraz błonnika pokarmowego. Nie brakuje witaminy A, E, tych z grupy B, a także minerałów: magnezu, żelaza, jod czy fosfor. Spożywając czarną fasolę, dostarczysz organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasu foliowego.
Czarna fasola to także źródło przeciwutleniaczy, antocjanów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dlatego wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe, a także ma działanie przeciwnowotworowe. Czarna fasola w 100 g zawiera około 340 kcal, nie jest produktem niskokalorycznym, warto jednak pamiętać, że w jej składzie kryje się bogactwo składników odżywczych. Dlatego w rozsądnych ilościach powinna znaleźć miejsce w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie.
Czarna fasola – właściwości
Niewiele osób wie, że jedzenie czarnej fasoli ma pozytywny wpływ na to, jak funkcjonuje układ pokarmowy. Reguluje pH żołądka, dlatego może być spożywana przez osoby, które mają problemy ze zgagą czy niestrawnością. Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspiera prawidłowy stan flory mikrobakteryjnej układu trawiennego.
Dzięki sporej zawartości błonnika poprawia ona proces trawienia, a także zapobiega zaparciom. Co więcej, błonnik wspiera prawidłową przemianę materii, co jest korzystne dla osób, które są na diecie redukcyjnej. Ma również działanie obniżające poziom „złego” cholesterolu we krwi. Wysoka zawartość błonnika i białka pomaga także zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Co więcej, węglowodany obecne w fasoli pomagają utrzymać glukozę na odpowiednim poziomie, dlatego czarna fasola powinna znaleźć się w diecie osób, które chorują na cukrzycę.
Czarna fasola wpływa także korzystnie na pracę układu krwionośnego, wspiera funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega powstawaniu zatorów. Poprawia także działanie układu nerwowego, pomaga redukować zmęczenie oraz pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze. Jedzenie czarnej fasoli to także zastrzyk energii dla mięśni oraz wsparcie prawidłowego stanu kości i zębów.
Chcesz wyglądać młodziej, poprawić wygląd skóry oraz rzadziej łapać infekcje? Koniecznie sięgnij po czarną fasolę, która jest silnym antyoksydantem. Zawarte w niej flawonoidy są pogromcami wolnych rodników, dzięki czemu chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, zapobiegają powstawaniu wielu chorób, a także pomagają chronić organizm przed nowotworami.
Kto powinien jeść czarną fasolę?
Czarna fasola powinna znaleźć się w diecie osób chorujących na cukrzycę, a także tych, które mają problemy z chorobami układu krwionośnego. Warto spożywać ją również, jeśli wyniki twoich badań pokazują, że masz zbyt wysoki poziom cholesterolu. Co więcej, dzięki sporej zawartości żelaza, czarna fasola polecana jest także osobom, które cierpią z powodu anemii. Natomiast, zawarte w niej aminokwasy pomogą regenerować mięśnie po intensywnym wysiłku fizycznym. Dlatego wpisze się ona świetnie w dietę osób aktywnie uprawiających sport.
Osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, które nie spożywają mięsa, jajek czy produktów mlecznych również powinny sięgnąć po dania z czarną fasolą. Ponieważ jest ona świetnym źródłem białka, które może być trudne do uzupełnienia, jeśli jesteś na diecie bezmięsnej.
Co zrobić z czarnej fasoli?
Czarna fasola, tak jak biała czy czerwona, ma szerokie zastosowania w kuchni. Można przygotować z niej różnego rodzaju potrawki, świetnie nada się do dań kuchni meksykańskiej, można wrzucić ją do sałatki lub wyczarować z niej gęstą, odżywczą zupę. Świetnie będzie współgrała z mięsem mielonym. Można zrobić z niej również pastę, która świetnie zastąpi masło do kanapek. Oto kilka przepisów na pyszne dania z czarnej fasoli.
Szybka sałatka z czarną fasolą
Żadna impreza w gronie przyjaciół i rodziny nie może obyć się bez pysznej sałatki. Ta z dodatkiem czarnej fasoli, z pewnością podbije kubki smakowe twoich gości. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: puszkę czarnej fasoli, trzy duże pomidory, czerwoną słodką paprykę, awokado, czerwoną cebulę, garść natki pietruszki i mięty, oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz.
Zacznij od umycia pomidorów, papryki i awokado, następnie pokrój je w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj odsączoną z zalewy fasolę, cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekaną miętę i natkę pietruszki. Na koniec skrop całość oliwą z oliwek, dodaj wyciśnięty sok z połówki limonki, a także sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Pasta z czerwonej fasoli
Chcesz zrobić pyszną i zdrową alternatywę dla masła, która dodatkowo będzie miała mnóstwo białka? Przygotuj pastę z czarnej fasoli, zaopatrz się w: puszkę czarnej fasoli oraz sporą garść czarnych oliwek bez pestek, pieprz do smaku.
Wykonanie tej pasty jest banalnie proste, wystarczy umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować je na gładką masę. Taką pastę przełóż do słoika lub szklanego pojemnika. Podawaj z pieczywem.
Zupa z czarnej fasoli
Rozgrzewająca zupa to idealne danie, kiedy na dworze robi się chłodniej. Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przygotuj: 300 g mięsa mielonego, litr bulionu, cebule, puszkę pomidorów, 250 g czarnej fasoli, marchewkę, dwa ząbki czosnku, paprykę czerwoną, a także przyprawy: dwie łyżeczki kuminu, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę chili, łyżeczkę oregano, limonkę, garść świeżej kolendry, olej, sól i pieprz.
Zacznij od namoczenia fasoli w wodzie, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso, poczekaj, aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i paprykę, a następie wsyp wszystkie przyprawy. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem, gotuj przez około godzinę. Na koniec wciśnij sok z limonki. Podawaj z kleksem śmietany oraz posiekaną kolendrą. Do tej zupy świetnie sprawdzą się także nachosy.
Sprawdź, jakie przepisy na dania z fasolą przygotowali nasi użytkownicy.
1. Sałatka makaronowa z czarną fasolą
Zobacz przepisSałatka makaronowa z czarną fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Meksykański lunch z czarną fasolą
Zobacz przepisMeksykański lunch z czarną fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Fajitas z kurczaka z pastą z czarnej fasoli
Zobacz przepisFajitas z kurczaka z pastą z czarnej fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Murzynek z czarnej fasoli
Zobacz przepisMurzynek z czarnej fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Brownie z fasoli i bananów
Zobacz przepisBrownie z fasoli i bananów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najlepsza maść na spuchnięte nogi i bóle kręgosłupa. Tak działa ta roślina »
Pij, gdy jelita nie działają dobrze. Skarb z babcinego słoika »
Jedni ją uwielbiali, drudzy nienawidzili. Kultowe śniadanie z czasów PRL-u »