Dania jednogarnkowe

Jest często mylona z polską pietruszką, tymczasem zielona kolendra to jedno z ukochanych ziół kuchni włoskiej czy meksykańskiej. Jej właściwości zdrowotne są naprawdę cenne dla organizmu, a smak dopełnia niejedno danie. Sprawdź, do czego stosować kolendrę i jakie ma wartości odżywcze.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zielona kolendra przyciąga wzrok wszystkich miłośników ziołowej kuchni. Pięknie pachnie, dodaje aromatu wielu daniom, a do tego wykazuje prozdrowotne działanie. Do gotowania nadają się jej liście i nasiona. Kolendra wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. W zależności od tego, gdzie jest uprawiana, bywa bardziej intensywna w smaku. Dowiedz się, do czego stosować kolendrę i dlaczego warto w ogóle to robić.

Sprawdź także: Kup i trzymaj w lodówce. Napar z tej rośliny nie tylko obniża cholesterol

Kolendra zielona - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kolendry zielonej różnią się w zależności od tego, czy użyjemy jej nasion, czy liści do gotowania. Odmienna będzie już choćby ich wartość kaloryczna. 100 g ziaren to ok. 300 kcal, natomiast 100 g świeżych liści zawiera tylko 23 kcal. Nasiona zawierają więcej tłuszczu i węglowodanów, ale też więcej białka i błonnika niż liście.

Ziarna kolendry to cenne źródło składników mineralnych, w tym żelaza, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Liście również je zawierają, jednak w mniejszych stężeniach. W świeżej kolendrze zawarte są jednak beta-karoten oraz wartościowe dla organizmu witaminy, m.in. A i C.

Zielona kolendra - właściwości

Już od starożytności zieloną kolendrę uznaje się za roślinę leczniczą. To jedno z najbardziej cenionych ziół medycyny ajurwedyjskiej. Z jego nasion pozyskuje się olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest linalol. Kolendrę oraz przygotowany z niej olejek, używa się wewnętrznie i zewnętrznie. Stosuje się go m.in. do leczenia nerwic i bezsenności, pobudzenia pracy jelit i trawienia oraz poprawy krążenia. Olejek działa też rozkurczająco (np. przy bólach mięśni), przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco.

Kolendra wykazuje właściwości antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki i zapobiega starzeniu się organizmu) i przeciwcukrzycowe (normuje poziom glukozy we krwi). Pozytywnie obniża poziom cholesterolu, pomaga na nerwobóle, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Może łagodzić napięcie, stres i uczucie niepokoju. 

Liście kolendry, a nasiona

Podczas gotowania możesz użyć zarówno liści, jak i nasion kolendry. Mają jednak nie tylko zupełnie inne wartości odżywcze, ale też zastosowanie w kuchni. Liście są znacznie bardziej intensywne w smaku i zapachu (o cytrusowej nucie) - wystarczy odrobina, aby całkowicie zmienić danie. Suszona kolendra jest łagodnym dodatkiem, więc prawie w ogóle nie oddaje wrażeń kulinarnych, jakie funduje kucharzom świeża roślina.

Jeśli chcesz wykorzystać nasiona podczas przygotowania ulubionych potraw, kup ziarna i zmiel je w moździerzu. Wówczas uwolnią cały swój aromat i idealnie doprawią danie. 

Do czego stosować kolendrę?

Zastosowanie kolendry w kuchni może być różne. Niezależnie jednak, czy sięgniesz po ziarna, czy liście, roślinę wykorzystasz do naprawdę wielu dań.

Do czego stosować kolendrę? Jej nasiona, o cytrusowym, lekko korzenno-pieprznym smaku, idealnie nadają się do kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy arabskiej (łagodzi nieco ostry smak, nie eliminując go z dania). Dodaj świeżo zmielone nasiona do curry czy orientalnych zup lub sosów. Przyprawa pasuje też do roślin strączkowych, kiszonek, warzyw kapustnych i korzeniowych. Kolendrę warto połączyć z mięsem (np. jagnięciną, dziczyzną, kurczakiem) lub rybami. W tej postaci, ze względu na nieco pieprzną nutę, możesz dodać zioło też do wypieków (np. piernika lub pieczywa). 

Z kolei świeże liście kolendry mają wyrazisty anyżowy zapach i cytrusowy smak. Nie należy z nimi przesadzać, aby nie zdominowały potraw. Nie należy ich też drobno siekać. Świetnie sprawdzą się w sałatkach owocowych, do mięs (np. gulaszu), zup warzywnych, dań na bazie kaszy i ryżu, ale też do meksykańskich dipów (np. guacamole czy salsy). 

Szukasz przepisów na dania z kolendrą? Poniżej kilka propozycji, przetestowanych przez naszych użytkowników:

1. Ogórki małosolne z kolendrą

 Ogórki małosolne z kolendrą Zobacz przepis

Ogórki z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Drożdżowa babka z kolendrą

 Drożdżowa babka z kolendrą Zobacz przepis

Ciasto z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kapuśniak z kolendrą i kminkiem

 Kapuśniak z kolendrą i kminkiem Zobacz przepis

Zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chleb z kurkumą i kolendrą

 Chleb z kurkumą i kolendrą Zobacz przepis

Chleb z kurkumą i kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Cytrynowe pesto z listkami kolendry

 Cytrynowe pesto z listkami kolendry Zobacz przepis

Pesto z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron z pomidorami i pesto z kolendry

 Makaron z pomidorami i pesto z kolendry Zobacz przepis

Pesto z kolendry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z bundzem i kolendrą

 Sałatka z bundzem i kolendrą Zobacz przepis

Sałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą

 Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą Zobacz przepis

Karkówka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Arabska zupa z mięsem i kolendrą

 Arabska zupa z mięsem i kolendrą Zobacz przepis

Arabska zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotleciki rybne z kolendrą

 Kotleciki rybne z kolendrą Zobacz przepis

Kotleciki rybne z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Makaron z pieca po egipsku

 Makaron z pieca po egipsku Zobacz przepis

Makaron z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Hummus z kolendrą

 Hummus z kolendrą Zobacz przepis

Hummus z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Najlepsza maść na spuchnięte nogi i bóle kręgosłupa. Tak działa ta roślina »

Pij, gdy jelita nie działają dobrze. Skarb z babcinego słoika »

Jedni ją uwielbiali, drudzy nienawidzili. Kultowe śniadanie z czasów PRL-u »

7 niesamowitych sposobów na wykorzystanie liści kolendry

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 45

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0