- Kolendra zielona - wartości odżywcze
- Zielona kolendra - właściwości
- Liście kolendry, a nasiona
- Do czego stosować kolendrę?
Zielona kolendra przyciąga wzrok wszystkich miłośników ziołowej kuchni. Pięknie pachnie, dodaje aromatu wielu daniom, a do tego wykazuje prozdrowotne działanie. Do gotowania nadają się jej liście i nasiona. Kolendra wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. W zależności od tego, gdzie jest uprawiana, bywa bardziej intensywna w smaku. Dowiedz się, do czego stosować kolendrę i dlaczego warto w ogóle to robić.
Sprawdź także: Kup i trzymaj w lodówce. Napar z tej rośliny nie tylko obniża cholesterol
Kolendra zielona - wartości odżywcze
Wartości odżywcze kolendry zielonej różnią się w zależności od tego, czy użyjemy jej nasion, czy liści do gotowania. Odmienna będzie już choćby ich wartość kaloryczna. 100 g ziaren to ok. 300 kcal, natomiast 100 g świeżych liści zawiera tylko 23 kcal. Nasiona zawierają więcej tłuszczu i węglowodanów, ale też więcej białka i błonnika niż liście.
Ziarna kolendry to cenne źródło składników mineralnych, w tym żelaza, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Liście również je zawierają, jednak w mniejszych stężeniach. W świeżej kolendrze zawarte są jednak beta-karoten oraz wartościowe dla organizmu witaminy, m.in. A i C.
Zielona kolendra - właściwości
Już od starożytności zieloną kolendrę uznaje się za roślinę leczniczą. To jedno z najbardziej cenionych ziół medycyny ajurwedyjskiej. Z jego nasion pozyskuje się olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest linalol. Kolendrę oraz przygotowany z niej olejek, używa się wewnętrznie i zewnętrznie. Stosuje się go m.in. do leczenia nerwic i bezsenności, pobudzenia pracy jelit i trawienia oraz poprawy krążenia. Olejek działa też rozkurczająco (np. przy bólach mięśni), przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco.
Kolendra wykazuje właściwości antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki i zapobiega starzeniu się organizmu) i przeciwcukrzycowe (normuje poziom glukozy we krwi). Pozytywnie obniża poziom cholesterolu, pomaga na nerwobóle, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Może łagodzić napięcie, stres i uczucie niepokoju.
Liście kolendry, a nasiona
Podczas gotowania możesz użyć zarówno liści, jak i nasion kolendry. Mają jednak nie tylko zupełnie inne wartości odżywcze, ale też zastosowanie w kuchni. Liście są znacznie bardziej intensywne w smaku i zapachu (o cytrusowej nucie) - wystarczy odrobina, aby całkowicie zmienić danie. Suszona kolendra jest łagodnym dodatkiem, więc prawie w ogóle nie oddaje wrażeń kulinarnych, jakie funduje kucharzom świeża roślina.
Jeśli chcesz wykorzystać nasiona podczas przygotowania ulubionych potraw, kup ziarna i zmiel je w moździerzu. Wówczas uwolnią cały swój aromat i idealnie doprawią danie.
Do czego stosować kolendrę?
Zastosowanie kolendry w kuchni może być różne. Niezależnie jednak, czy sięgniesz po ziarna, czy liście, roślinę wykorzystasz do naprawdę wielu dań.
Do czego stosować kolendrę? Jej nasiona, o cytrusowym, lekko korzenno-pieprznym smaku, idealnie nadają się do kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy arabskiej (łagodzi nieco ostry smak, nie eliminując go z dania). Dodaj świeżo zmielone nasiona do curry czy orientalnych zup lub sosów. Przyprawa pasuje też do roślin strączkowych, kiszonek, warzyw kapustnych i korzeniowych. Kolendrę warto połączyć z mięsem (np. jagnięciną, dziczyzną, kurczakiem) lub rybami. W tej postaci, ze względu na nieco pieprzną nutę, możesz dodać zioło też do wypieków (np. piernika lub pieczywa).
Z kolei świeże liście kolendry mają wyrazisty anyżowy zapach i cytrusowy smak. Nie należy z nimi przesadzać, aby nie zdominowały potraw. Nie należy ich też drobno siekać. Świetnie sprawdzą się w sałatkach owocowych, do mięs (np. gulaszu), zup warzywnych, dań na bazie kaszy i ryżu, ale też do meksykańskich dipów (np. guacamole czy salsy).
Szukasz przepisów na dania z kolendrą? Poniżej kilka propozycji, przetestowanych przez naszych użytkowników:
1. Ogórki małosolne z kolendrą
Zobacz przepisOgórki z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Drożdżowa babka z kolendrą
Zobacz przepisCiasto z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kapuśniak z kolendrą i kminkiem
Zobacz przepisZupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chleb z kurkumą i kolendrą
Zobacz przepisChleb z kurkumą i kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Cytrynowe pesto z listkami kolendry
Zobacz przepisPesto z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron z pomidorami i pesto z kolendry
Zobacz przepisPesto z kolendry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z bundzem i kolendrą
Zobacz przepisSałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą
Zobacz przepisKarkówka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Arabska zupa z mięsem i kolendrą
Zobacz przepisArabska zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kotleciki rybne z kolendrą
Zobacz przepisKotleciki rybne z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Makaron z pieca po egipsku
Zobacz przepisMakaron z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najlepsza maść na spuchnięte nogi i bóle kręgosłupa. Tak działa ta roślina »
Pij, gdy jelita nie działają dobrze. Skarb z babcinego słoika »
Jedni ją uwielbiali, drudzy nienawidzili. Kultowe śniadanie z czasów PRL-u »