Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakich składników użyć do sushi?
- Co jest potrzebne do zrobienia sushi?
- Jakie są przepisy na domowe sushi?
Sushi zazwyczaj przygotowane jest z surowej ryby, a ponieważ nie wszyscy za nią przepadają, wiele osób rezygnuje z degustacji. To błąd, bo domowe sushi można zrobić w łatwy sposób również z innych składników. Jak je przyrządzić? Przeprowadzimy cię krok po kroku, więc do dzieła!
Sprawdź także: 10 najbardziej zaskakujących faktów o sushi
Czym jest sushi?
Sushi to najpopularniejsze japońskie danie, choć wywodzi się z Chin. Uważa się, że potrawa stała się słynna w erze rozwijającego się buddyzmu (czyli ok. XIV wieku), który całkowicie zakazywał jedzenia mięsa. Z tego powodu powstało danie alternatywne.
Głównym składnikiem sushi jest gotowany ryż zaprawiony octem ryżowym. Do zaprawy dodaje się różne składniki - głównie ryby i owoce morza. Oprócz tego można spotkać się również z odmianami sushi, które zamiast ryby zawierają warzywa, tofu, a nawet omlet. Podaje się je głównie z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.
Jakie są rodzaje sushi?
Istnieje wiele rodzajów sushi. Najpopularniejsze z nich to nigiri oraz maki. Nigiri tworzy się przez formowanie ryżu w owalny paluszek, na który kładzie się dodatki. Maki natomiast jest sushi zwijanym, w formie wałków zamkniętych od zewnątrz płatami nori (algami morskimi). Zazwyczaj do rolowania używa się bambusowej maty.
Maki sushi dzieli się również na kilka odmian:
- Hosomaki - posiadające w sobie jeden dodatek,
- Futomaki - powinna składać się z co najmniej czterech dodatków,
- Uramaki - płaty alg morskich z dodatkami znajdują się w środku rolki, a na zewnątrz owinięte są warstwą ryżu,
- Tempura maki - po zrolowaniu kawałki są panierowane i smażone na głębokim oleju.
Domowe sushi - składniki i dodatki
Współcześnie większość dużych marketów posiada w swojej ofercie wszystkie składniki potrzebne do zrobienia domowego sushi. Zazwyczaj możemy znaleźć je na dziale z kuchnią orientalną lub kuchniami świata. Inną opcją jest zamówienie składników lub gotowych zestawów przez internet.
Do zrobienia sushi potrzebujemy:
- ryżu - główny składnik, najważniejszy w całym procesie. Najważniejsze w przygotowaniu ryżu jest to, by po ugotowaniu dało się go formować (musi być lepiący),
- liści nori - wodorosty,
- marynowanego imbiru,
- pasty wasabi,
- sosu sojowego,
- octu ryżowego.
Dodatki, jakie włożymy do środka domowego sushi, są zależne tylko od nas. Najczęściej wykorzystywane są:
- ryby - najlepiej sprawdza się łosoś i pstrąg. Ryba niekoniecznie musi być surowa. Może być również duszona lub grillowana,
- warzywa - tutaj mamy największe pole do popisu. Najpopularniejsze warzywa do sushi to tykwa, pędy bambusa, ogórek, awokado, marchew czy japońska rzodkiew,
- owoce morza - najczęściej są to krewetki (zwykłe albo smażone w panierce). Można wykorzystać również pałeczki surimi, nazywane też „pałeczkami krabowymi". W rzeczywistości jest to pasta ze zmielonych ryb, kojarzona po zapachu i smaku z owocami morza,
- tofu,
- omlet.
Domowe sushi ma to do siebie, że jest robione według naszego uznania. Możemy dodać do niego kapustę, paprykę czy nawet kurczaka. Dobrą opcją jest również twarożek kanapkowy (tak powstał Philadephia Roll). Ciekawym pomysłem może być stworzenie sushi deserowego. Zrobimy to, dodając do ryżu rozpuszczoną czekoladę lub krówkę.
Domowe sushi - jak ugotować ryż?
Ryżu nie uda nam się zlepić bez odpowiedniego przygotowania. Z 500 gramowej torebki jesteśmy w stanie wykonać osiem rolek domowego sushi. Należy zwracać szczególną uwagę przy jego odmierzaniu, bo od tego zależy prawidłowa konsystencja i lepkość potrawy.
Ryż do sushi należy najpierw zalać zimną wodą i dokładnie go opłukać. Czynność trzeba powtarzać kilkukrotnie, aż wypłukiwana woda będzie przejrzysta. Po całym procesie należy dokładnie odsączyć ryż za pomocą sitka i przełożyć go do garnka, a później zalać wodą. Jedna szklanka wody przypada na jedną szklankę suchego ryżu. Odstawiamy go na około 15 minut.
Włączamy palnik, przykrywamy garnek z ryżem i czekamy, aż ten zacznie wrzeć. Zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Po tym procesie odstawiamy garnek i zostawiamy pod przykryciem na kolejny kwadrans. Ostatnim krokiem jest ostudzenie masy do naszego domowego sushi.
Sprawdź także: Ramen domowy, czyli japońska zupa w rozmaitych odsłonach
Domowe sushi - krok po kroku
Kolejną istotną kwestią jest zaprawa do sushi. Wraz z nabieraniem doświadczenia jej proporcje mogą się zmieniać. Na początek warto jednak zrobić ją z trzech łyżek octu ryżowego, połowy łyżeczki soli i dwóch łyżek cukru. Proporcje podane są na szklankę suchego ryżu.
Taką mieszankę wlewamy do ostudzonej masy ryżowej i mieszamy. Przykrywamy garnek mokrą ściereczką i zostawiamy na kolejne 15 minut. Do domowego sushi należy przygotować również dodatki - sosy, imbir i narzędzia do zwijania.
Domowe sushi - jakie narzędzia przygotować?
Na naszym stanowisku pracy powinny pojawić się miseczki z dodatkami i sosy. Warto również mieć pod ręką naczynie z czystą wodą. W niej możemy przemywać palce oklejone ryżem. Istotnym elementem jest mata bambusowa. To na niej najłatwiej jest tworzyć rolki domowego sushi. Istnieją również gotowe maszynki do zwijania.
Zobacz także: Spring rollsy z kurczakiem i sosem teriyjaki
Domowe sushi - przepis na pyszne danie
Najprostsze do zrobienia jest maki sushi. Najpierw na macie bambusowej rozkładamy liście nori, na które następnie kładziemy ostudzony ryż. Należy pamiętać, aby pozostawić wolną przestrzeń na górnej części wodorostów. Na ryż nakładamy nasze wyselekcjonowane dodatki.
Gdy wszystko jest przygotowane, zwijamy delikatnie składniki za pomocą maty. Lekko ją dociskamy, a pozostały pasek alg zwilżamy wodą i zlepiamy go z resztą rolki. Dla pewności możemy powtórzyć rolowanie i dociskanie. Gdy czujemy, że sushi jest już odpowiednio uformowane, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Tak przygotowane domowe sushi wykładamy na talerzyki. Serwujemy wraz z pastą wasabi, imbirem i sosem sojowym.
Domowe sushi - jak dekorować?
Niektórzy uważają, że dekorowanie posiłków jest zbędne, jednak sushi ładniej prezentuje się, gdy jest udekorowane. Domowe sushi może dostać dekorację w postaci warzywnych pasków lub gwiazdek. Mogą też powstać drobne akcenty, np. ładnie podana pasta wasabi (choćby uformowana w „miseczce" z kawałków ogórka).
Jeśli chcemy, by nasze sushi prezentowało się jak najlepiej, podawajmy je na drewnianej tacy. Na niej może pojawić się bambusowa mata, będąca podkładką pod talerze. Do tego ceramiczne lub porcelanowe prostokątne talerze na sushi i małe talerzyki na sosy. Na końcu dodajemy bambusowe pałeczki wraz z podstawką pod nie.
Sprawdź także: Tych produktów używa się w azjatyckiej kuchni
Domowe sushi - kultura jedzenia
Wydaje się, że sushi jedzone jest tylko pałeczkami, jednak to nieprawda. Jeśli chcemy, możemy jeść je palcami. Bierzemy kawałek naszego domowego sushi, nakładamy na niego odrobinę wasabi i moczymy w sosie sojowym. Następnie cały kawałek wkładamy do ust.
Klasycznie przy jedzeniu sushi nie spożywa się napojów. Jeśli jednak już to robimy, najlepiej jest przygotować zieloną herbatę. Sushi, również to domowe, powinno zachwycać nas każdym kawałkiem. Dlatego pomiędzy kęsami najlepiej jest oczyścić kubki smakowe. W jaki sposób? Do tego właśnie serwowany jest marynowany imbir.
Jak zrobić domowe sushi? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Domowe sushi krok po kroku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić sushi w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Temaki z brokułowym ryżem w 20 minut
Błyskawiczne sushi przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sushi z ogórkiem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić wegetariańskie sushi? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić wegańskie sushi? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Odratuje przypalony garnek. 13 nietypowych zastosowań ryżu »
Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku »
Te czynności to strata czasu! Czego wcale nie trzeba robić w kuchni? »