Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
... ochota na coś innego ...
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1102
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 169
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2206
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4244
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1102
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 169
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2206
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4244
Składniki
Wypłukać dokładnie ryż w zimnej wodzie (wymienić ją przynajmniej trzy razy podczas płukania). Następnie zalać go wodą i odstawić na 20 minut. Odsączyć wodę zalać ryż ok 1,8 szklanki wody. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 minut. Odstawić na 15-20 minut. Do ciepłego ryżu dodać 18 łyżeczek sushi sosu do ryżu (sos można zrobić samemu lub kupić gotow w sklepie). Dokładnie delikatnie wymieszać.
Na macie bambusowej układamy płat nori- lśniącą stroną do góry. Ułozyć na wierzchu ryż. Następnie naśrodku - pzez całą długość nałożyć pastę wasabi - uwaga jest bardzo ostra! Na to ogórek (pokrojony w słupek o bokach 1,5cm x 1,5cm). Zrolować za pomocą maty bambusowej delikatnie dociskając. Pokroić! Pozypać czarnym sazamem ! Gotowe!:)
Jesli ktoś nie ma gotowego sosu do ryżu podaję przepis: 7 łyżek octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 płaskie łyżku cukru. Wymieszać.Gotowe. Ważne jest aby kupić dobry ryż, po ugotowaniu muszą być widoczne ziarenka ryżu, powinien być lekko klejacy. Dobrze jest zmoczyć ręce w zimnej wodzie przed nakładniem ryżu na płat nori. Maki kroić bardzo ostrym dużym nożem ! Miłej zabawy!