Polacy pokochali tę japońską zupę. Dlaczego warto jeść ramen, zwłaszcza jesienią?

Gorąca japońska zupa z dodatkiem mięsa, marynowanego jajka, ryb, tofu, a także warzyw. To właśnie ramen, przysmak, który coraz częściej gości na naszych stołach. To, co dokładnie znajdzie się w twoim ramenie oraz jak bardzo będzie pikantny, zależy jedynie od twoich preferencji. Sprawdź, jak dokładnie przygotować to japońskie danie? Z poniższego artykułu dowiesz się także, czy ramen jest zdrowy oraz ile ma kalorii.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jedną z największych zalet kuchni japońskiej jest jej ogromna różnorodność. Królują w niej rozmaite składniki, w tym ryby, owoce morza, ryż, warzywa oraz wodorosty. Jej dodatkowym atutem jest bogactwo substancji odżywczych, lekkostrawność i niska zawartość tłuszczu.

W kuchni japońskiej nie brakuje dań jednogarnkowych, aromatycznych sosów, panierowanych przekąsek oraz rozgrzewających zup, do których zalicza się właśnie ramen. Co to za potrawa i jak się ją podaje? Z pewnością znasz takie specjały, jak sushi, zupa miso czy makaron udon, więc czas odkryć ramen domowy i jego różne oblicza!

Sprawdź także: Chcesz płacić mniej za gaz i prąd? Gotuj w ten sposób!

Ramen co to jest i z czym to się je?

Jaką historię kryje za sobą ramen? Co to jest i czemu zawdzięcza swoją popularność? Otóż ramen to nic innego jak zupa przyrządzana na bulionie (i nie tylko!), podawana z makaronem i kilkoma innymi dodatkami. W Kraju Kwitnącej Wiśni pojawiła się dopiero w XIX wieku, gdzie trafiła prosto z Chin.

Ramen zdobył największą popularność po II wojnie światowej i utrzymuje się ona aż do dzisiaj. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić jest to niezwykle sycąca, a do tego niedroga potrawa, którą znajdziesz praktycznie w każdej japońskiej restauracji.

Słowo ramen wywodzi się z języka chińskiego i nawiązuje do pszennego makaronu, który stanowi główny składnik zupy. Odmian tego dania jest tak dużo, że trudno je dokładnie zliczyć. Zastanawiasz się, jak smakuje ramen i czy przypadnie ci do gustu? Dzięki tak dużej różnorodności z pewnością znajdziesz wariant, który rozpieści twoje podniebienie.

Ramen co w nim jest, czyli kilka słów o dodatkach

Z jakich produktów powstaje ramen? Dodatki są tak liczne, że ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ciekawostką jest fakt, że danie to nie ma jednej oficjalnej receptury możesz przygotować je z dowolnych składników, kierując się swoimi kulinarnymi preferencjami. Idealna okazja do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!

Jak wyczarować klasyczny japoński ramen? Dodatki, które mogą ci się przydać, to pędy bambusa, nasiona sezamu oraz jajka. Te ostatnie możesz ugotować na twardo lub półtwardo i przekroić na pół, ewentualnie podawać w całości. Ciekawym elementem są także kiełki fasoli, zwłaszcza fasolki mung, która doda chrupkości i słodyczy twojej potrawie.

Na liście składników może znaleźć się również nori. Są to jadalne wodorosty, które służą m.in. do zawijania sushi. Innym godnym uwagi produktem z tej grupy jest wakame, który nie tylko podkreśla smak dań, ale również posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Będąc w japońskiej restauracji, możesz natknąć się na ramen z dodatkiem negi, czyli cebuli jednolatki zwanej czosnkiem dętym.

Ramen jakie mięso, ryby i owoce morza powinny się w nim znaleźć?

Poznałeś listę popularnych dodatków do japońskiego specjału, ale zabrakło na niej kilku kluczowych elementów. Bez czego trudno wyobrazić sobie oryginalny ramen? Jakie mięso, ryby i owoce morza powinny się w nim znaleźć? Odpowiedź brzmi: do wyboru, do koloru!

Jeśli jesteś fanem mięsa, z pewnością posmakuje ci zupa z pieczoną wieprzowiną. Zazwyczaj kroi się ją w plastry i podaje z makaronem ramen. Inną opcją jest wywar gotowany na wieprzowych kościach, serwowany z niewielką ilością warzyw i pastą z nasion sezamu.

Jednym z podstawowych elementów japońskiej zupy jest mięso drobiowe. Przykładem dania z jego użyciem jest shio-ramen co w nim jest poza głównym składnikiem? Znajdziesz w nim m.in. kawałki ryby, kapustę pekińską, pędy bambusa, pora oraz szczypiorek lub cebulę.

Inną odmianą drobiowego przysmaku jest shoyu-ramen jego główną przyprawą jest sos sojowy, który nadaje mu charakterystyczną ciemną barwę. Nie brakuje w nim również wodorostów, pędów bambusa, jajka na twardo, szczypiorku oraz soi. Ten wariant szczególnie polecany jest miłośnikom ostrych smaków zazwyczaj przyprawia się go olejem chili lub pieprzem syczuańskim.

Masz ochotę na ramen domowy z rybą? W tym przypadku również możesz dać się ponieść wyobraźni! Sardynki, suszona makrela czy tuńczyk pasiasty to tylko kilka z wielu polecanych rybnych dodatków. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po klasycznego łososia czy inną ulubioną rybę. Jeśli chodzi o owoce morza, świetnym wyborem będą krewetki oraz mule.

Czy ramen jest zdrowy? 

Ramen przygotowywany na bazie mięsa, będzie miał większą zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Dodatkowo warto zwrócić również uwagę na to, że jest to danie dosyć słone, a co za tym idzie, zawiera sporo sodu. Należy jednak podkreślić, że w ramenie znajdzie się również sporo cennych substancji odżywczych: witaminę A, oraz te z gruby B, związki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas oraz wapń, a także kolagen i wartościowe białko z mięsnych dodatków i ryb. Taka zupa będzie korzystna dla zdrowia kości i stawów. Co więcej, warto spożywać ją w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie poprawi odporność, pomoże złagodzić infekcje górnych dróg oddechowych oraz zwalczyć stany zapalne. Ramen jedzony raz na jakiś czas na pewno będzie wyborem nie tylko smacznym, ale i korzystnym dla zdrowia.

Ramen – kaloryczność 

To ile kalorii będzie mieć ramen, zależy od tego, jakie składniki do niego dodamy oraz jak tłusty będzie sam wywar. Jest to danie bardzo sycące, zawartość makaronu, mięsa oraz warzyw sprawi, że na długo zaspokoisz swój apetyt. Porcja ramenu to przeważnie od 500 do 700 ml zupy. W 100 ml Tonkotsu ramen jest około 110 kca, Miso ramen to około 85 kcal, natomiast Shio Ramen zawiera 90 kcal. 

Ramen a rosół

Jak smakuje ramen? Czy przypomina swoim aromatem i konsystencją słynny polski rosół? Choć są to dwie różne potrawy, z pewnością można znaleźć między nimi pewne podobieństwa. Ramen bywa nawet nazywany japońskim rosołem na to miano zasługuje przede wszystkim wcześniej wspomniany shio-ramen, który należy do najczęściej spotykanych odmian tego specjału.

Jak powstaje shio-ramen? Jego podstawą jest oczywiście bulion drobiowy. Pozostałe składniki to m.in. makaron ramen, marynowane jajka, nori, dashi, kilka plastrów schabu, imbir, czosnek, sake, olej sezamowy, zielona cebulka oraz sól. Nie może zabraknąć w nim również marynowanych pędów bambusa, które idealnie podkreślają jego smak.

Ramen a rosół  czy zupy te bardzo się między sobą różnią? W pewnych aspektach tak. Pierwsza z nich jest bardziej treściwa i sycąca. Co więcej, jej przygotowanie wymaga więcej czasu, a niektóre składniki nie są dostępne w zwykłym sklepie spożywczym. Pomimo pewnych utrudnień warto spędzić trochę czasu w kuchni, bo ramen domowy to coś, w czym można zakochać się od pierwszego kęsa!

Zobacz: Jak zrobić bulion rybny?

Ramen jak się je ten japoński specjał?

Właśnie masz przed sobą smaczny i aromatyczny ramen? Jak się je ten japoński specjał? Przede wszystkim nie czekaj, aż wystygnie. Należy spożywać go od razu po podaniu chłodna zupa straci swoje walory smakowe, a makaron stanie się zbyt miękki.

Być może zdziwi cię fakt, że przy jedzeniu ramenu wskazane jest... siorbanie! Im głośniejsze dźwięki z siebie wydajesz, tym większe uznanie wyrażasz kucharzowi. Taka technika jedzenia uchroni cię również przed poparzeniem języka.

Do jedzenia ramenu przydadzą ci się zarówno pałeczki, jak i łyżka. Pałeczkami możesz wyjeść wszystkie stałe elementy z zupy poza jajkiem, natomiast łyżka przyda ci się do spożycia wywaru, jeśli nie chcesz wlewać go bezpośrednio z miski do buzi.

Ramen indeks glikemiczny

Czy osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością mogą jeść ramen? Indeks glikemiczny potrawy zależy od użytych w niej składników. Warto pamiętać, że jednym z głównych elementów zupy jest makaron pszenny, który może znacznie podwyższać poziom cukru we krwi. W tym przypadku należy zachować umiar lub postawić na wywar, w którym dominują warzywa, mięso, ryby i owoce morza.

Przepisy na ramen

Nasi użytkownicy nie stronią od kulinarnych eksperymentów, sięgają również po dania z różnych kuchni świata. Sprawdź, jakie przepisy na ramen udało im się przygotować. 

1. Ramen na bulionie wołowym z kością

 Ramen na bulionie wołowym z kością Zobacz przepis

Ramen na bulionie wołowym z kością / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wege-ramen

 Wege-ramen Zobacz przepis

Wege-ramen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Orientalny rosół – Ramen

 Orientalny rosół – Ramen Zobacz przepis

Orientalny rosół – Ramen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ramen miso (wegańska)

 Ramen miso (wegańska) Zobacz przepis

Ramen miso (wegańska) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Miso Ramen z Kurczakiem

 Miso Ramen z Kurczakiem Zobacz przepis

Miso Ramen z Kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ramen z wołowiną i szpinakiem

 Ramen z wołowiną i szpinakiem Zobacz przepis

Ramen z wołowiną i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Miso ramen z kaczką

 Miso ramen z kaczką Zobacz przepis

Miso ramen z kaczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ramen z szaszłykiem z kaczki

 Ramen z szaszłykiem z kaczki Zobacz przepis

Ramen z szaszłykiem z kaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pyszne Shio Ramen

 Pyszne Shio Ramen Zobacz przepis

Pyszne Shio Ramen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ramen po polsku

 Ramen po polsku Zobacz przepis

Ramen po polsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 435

60 min
7
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 27

15 min
1
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2