Do góry

Newsy

Ramen domowy, czyli japońska zupa w rozmaitych odsłonach

Ramen to danie, które coraz częściej gości w polskich domach. Serwowany na różne sposoby, rozpieszcza podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak dokładnie wygląda ramen? Co to za potrawa i jak smakuje? Dowiedz się, jak powstaje ramen domowy i jakie są techniki jego jedzenia.

Fot. 123RF/Picsel

Jedną z największych zalet kuchni japońskiej jest jej ogromna różnorodność. Królują w niej rozmaite składniki, w tym ryby, owoce morza, ryż, warzywa oraz wodorosty. Jej dodatkowym atutem jest bogactwo substancji odżywczych, lekkostrawność i niska zawartość tłuszczu.

Reklama

W kuchni japońskiej nie brakuje dań jednogarnkowych, aromatycznych sosów, panierowanych przekąsek oraz rozgrzewających zup, do których zalicza się właśnie ramen. Co to za potrawa i jak się ją podaje? Z pewnością znasz takie specjały, jak sushi, zupa miso czy makaron udon, więc czas odkryć ramen domowy i jego różne oblicza!

Ramen - co to jest i z czym to się je?

Jaką historię kryje za sobą ramen? Co to jest i czemu zawdzięcza swoją popularność? Otóż ramen to nic innego jak zupa przyrządzana na bulionie (i nie tylko!), podawana z makaronem i kilkoma innymi dodatkami. W Kraju Kwitnącej Wiśni pojawiła się dopiero w XIX wieku, gdzie trafiła prosto z Chin.

Ramen zdobył największą popularność po II wojnie światowej i utrzymuje się ona aż do dzisiaj. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - jest to niezwykle sycąca, a do tego niedroga potrawa, którą znajdziesz praktycznie w każdej japońskiej restauracji.

Słowo ramen wywodzi się z języka chińskiego i nawiązuje do pszennego makaronu, który stanowi główny składnik zupy. Odmian tego dania jest tak dużo, że trudno je dokładnie zliczyć. Zastanawiasz się, jak smakuje ramen i czy przypadnie ci do gustu? Dzięki tak dużej różnorodności z pewnością znajdziesz wariant, który rozpieści twoje podniebienie.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ramen - co w nim jest, czyli kilka słów o dodatkach

Z jakich produktów powstaje ramen? Dodatki są tak liczne, że ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ciekawostką jest fakt, że danie to nie ma jednej oficjalnej receptury - możesz przygotować je z dowolnych składników, kierując się swoimi kulinarnymi preferencjami. Idealna okazja do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!

Jak wyczarować klasyczny japoński ramen? Dodatki, które mogą ci się przydać, to pędy bambusa, nasiona sezamu oraz jajka. Te ostatnie możesz ugotować na twardo lub półtwardo i przekroić na pół, ewentualnie podawać w całości. Ciekawym elementem są także kiełki fasoli, zwłaszcza fasolki mung, która doda chrupkości i słodyczy twojej potrawie.

Na liście składników może znaleźć się również nori. Są to jadalne wodorosty, które służą m.in. do zawijania sushi. Innym godnym uwagi produktem z tej grupy jest wakame, który nie tylko podkreśla smak dań, ale również posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Będąc w japońskiej restauracji, możesz natknąć się na ramen z dodatkiem negi, czyli cebuli jednolatki zwanej czosnkiem dętym.

Ramen - jakie mięso, ryby i owoce morza powinny się w nim znaleźć?

Poznałeś listę popularnych dodatków do japońskiego specjału, ale zabrakło na niej kilku kluczowych elementów. Bez czego trudno wyobrazić sobie oryginalny ramen? Jakie mięso, ryby i owoce morza powinny się w nim znaleźć? Odpowiedź brzmi: do wyboru, do koloru!

Jeśli jesteś fanem mięsa, z pewnością posmakuje ci zupa z pieczoną wieprzowiną. Zazwyczaj kroi się ją w plastry i podaje z makaronem ramen. Inną opcją jest wywar gotowany na wieprzowych kościach, serwowany z niewielką ilością warzyw i pastą z nasion sezamu.

Jednym z podstawowych elementów japońskiej zupy jest mięso drobiowe. Przykładem dania z jego użyciem jest shio-ramen - co w nim jest poza głównym składnikiem? Znajdziesz w nim m.in. kawałki ryby, kapustę pekińską, pędy bambusa, pora oraz szczypiorek lub cebulę.

Inną odmianą drobiowego przysmaku jest shoyu-ramen - jego główną przyprawą jest sos sojowy, który nadaje mu charakterystyczną ciemną barwę. Nie brakuje w nim również wodorostów, pędów bambusa, jajka na twardo, szczypiorku oraz soi. Ten wariant szczególnie polecany jest miłośnikom ostrych smaków - zazwyczaj przyprawia się go olejem chili lub pieprzem syczuańskim.

Masz ochotę na ramen domowy z rybą? W tym przypadku również możesz dać się ponieść wyobraźni! Sardynki, suszona makrela czy tuńczyk pasiasty to tylko kilka z wielu polecanych rybnych dodatków. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po klasycznego łososia czy inną ulubioną rybę. Jeśli chodzi o owoce morza, świetnym wyborem będą krewetki oraz mule.

Ramen a rosół

Jak smakuje ramen? Czy przypomina swoim aromatem i konsystencją słynny polski rosół? Choć są to dwie różne potrawy, z pewnością można znaleźć między nimi pewne podobieństwa. Ramen bywa nawet nazywany japońskim rosołem - na to miano zasługuje przede wszystkim wcześniej wspomniany shio-ramen, który należy do najczęściej spotykanych odmian tego specjału.

Jak powstaje shio-ramen? Jego podstawą jest oczywiście bulion drobiowy. Pozostałe składniki to m.in. makaron ramen, marynowane jajka, nori, dashi, kilka plastrów schabu, imbir, czosnek, sake, olej sezamowy, zielona cebulka oraz sól. Nie może zabraknąć w nim również marynowanych pędów bambusa, które idealnie podkreślają jego smak.

Ramen a rosół - czy zupy te bardzo się między sobą różnią? W pewnych aspektach tak. Pierwsza z nich jest bardziej treściwa i sycąca. Co więcej, jej przygotowanie wymaga więcej czasu, a niektóre składniki nie są dostępne w zwykłym sklepie spożywczym. Pomimo pewnych utrudnień warto spędzić trochę czasu w kuchni, bo ramen domowy to coś, w czym można zakochać się od pierwszego kęsa!

Zobacz: Jak zrobić bulion rybny?

Ramen - jak się je ten japoński specjał?

Właśnie masz przed sobą smaczny i aromatyczny ramen? Jak się je ten japoński specjał? Przede wszystkim nie czekaj, aż wystygnie. Należy spożywać go od razu po podaniu - chłodna zupa straci swoje walory smakowe, a makaron stanie się zbyt miękki.

Być może zdziwi cię fakt, że przy jedzeniu ramenu wskazane jest... siorbanie! Im głośniejsze dźwięki z siebie wydajesz, tym większe uznanie wyrażasz kucharzowi. Taka technika jedzenia uchroni cię również przed poparzeniem języka.

Do jedzenia ramenu przydadzą ci się zarówno pałeczki, jak i łyżka. Pałeczkami możesz wyjeść wszystkie stałe elementy z zupy poza jajkiem, natomiast łyżka przyda ci się do spożycia wywaru, jeśli nie chcesz wlewać go bezpośrednio z miski do buzi.

Ramen - indeks glikemiczny

Czy osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością mogą jeść ramen? Indeks glikemiczny potrawy zależy od użytych w niej składników. Warto pamiętać, że jednym z głównych elementów zupy jest makaron pszenny, który może znacznie podwyższać poziom cukru we krwi. W tym przypadku należy zachować umiar lub postawić na wywar, w którym dominują warzywa, mięso, ryby i owoce morza.

1. Ramen na bulionie wołowym z kością

Ramen na bulionie wołowym z kością

Ramen na bulionie wołowym z kością / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wege-ramen

Ramen wegetariański

Ramen wegetariański przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Orientalny rosół, czyli ramen

Orientalny rosół

Jak zrobić orientalny rosół? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wegańska ramen miso

Wegańska ramen miso

Wegański ramen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Miso ramen z kurczakiem

Ramen z kurczakiem

Ramen z kurczakiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ramen z wołowiną i szpinakiem

Ramen z wołowiną

Ramen z wołowiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Miso ramen z kaczką

Ramen z kaczką

Ramen z kaczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ramen z szaszłykiem z kaczki

Ramen z szaszłykiem z kaczki

Jak zrobić ramen? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ryba tilapia może być toksyczna? Polacy ją uwielbiają? »

Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask »

Szarlotka sypana: prosty przepis na pyszny deser »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń