Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne Shio Ramen prosto z serca polskiej kuchni. Danie zajmuje trochę czasu (głównie przez bulion) ale zawsze warto poczekać na takie pyszności
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 33
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 33
Składniki
Kości wieprzowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut, potem dokładnie je myjemy, zalewamy świeżą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotują wylewamy wodę i myjemy kości z szumowin. Podobnie robimy ze skrzydełkami. Do dużego gara wrzucamy oczyszczone kości i skrzydełka, płatki tuńczyka bonito (opcjonalnie), dodajemy cebulę i czosnek w łupinkach, oraz pozostałe obrane warzywa i płat glona kombu, ew gałązki lubczyku. Zalewamy wszystko zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i dusimy ok 4-5 godzin. Kiedy bulion wystygnie przecedzamy go i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia zdejmujemy cały tłuszcz z bulionu. Podgrzewamy bulion i doprawiamy. Dodajemy sól, cukier, oleje smakowe, mirin, ocet ryżowy oraz ew. bulion dashi - jeśli nie dodaliśmy wcześniej płatków tuńczyka. Kroimy boczek chashu na kawałki i rumienimy go w piecu, gotujemy Makaron Ramen Grande finale Nakładamy do misek makaron ramen, zalewamy go bulionem , dodajemy jajko nitamago, boczek chashu, grzybki shitake i posypujemy całość szczypiorkiem. Podajemy na stół olej o smaku chili, żeby każdy mógł zaostrzyć ramen według własnych upodobań. Smacznego!