Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, niezwykle zdrowa i zachwycająca smakiem zupa azjatycka z makaronem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4297
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11707
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13791
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4297
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11707
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13791
Składniki
BULION WARZYWNY Jeśli mamy bulion warzywny, przygotowanie tej zupki, jest wyjątkowo szybkie. Jeśli nie mamy bulionu, najlepiej wstawić na gaz wodę i włoszczyznę (warto dodać kawałek imbiru) i gotować przez kilka godzin. Uwaga: NIE PRZYPRAWIAMY BULIONU. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie warzywa poza marchewkami.
BULION Do bulionu dodajemy garść suchych glonów wakame. Pozwalamy im się moczyć w bulionie i podgotowujemy całość jeszcze ok. 20 minut. TOFU i GRZYBY. W tym czasie, tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i zalewamy odrobiną sosu sojowego, tak aby mogło się w nim pomarynować. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną tłuszczu i wrzucamy na nią pokrojone grzyby. Gdy grzyby lekko się podsmażą, wyjmujemy tofu z marynaty i dodajemy do grzybów. Całość lekko podsmażamy. MAKARON Zalewamy makaron ryżowy wodą (lub gotujemy makaron pszenny) ZIOŁA Siekamy drobno zioła
OSTATNI ETAP Do miski dodajemy łyżkę jasnej pasty miso. Zalewamy chochlą bulionu. Mieszamy do rozpuszczenia pasty. Następnie dodajemy makaron, tofu z grzybami. Dolewamy do pełna (a nie będzie tam już zbyt wiele wolnego miejsca:) ) bulion z glonami i posypujemy świeżymi ziołami. Mieszamy całość łyżką (aby bulion z pastą misą wymieszał się z "czystym" bulionem). Posypujemy sezamem. Smacznego! UWAGA: Pasty miso nie podgrzewamy w bulionie, bo w ten sposób zabijane są kultury bakterii, które czynią z niej tak zdrowy produkt.