Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, niezwykle zdrowa i zachwycająca smakiem zupa azjatycka z makaronem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1363
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12840
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4564
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1363
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12840
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4564
Składniki
BULION WARZYWNY Jeśli mamy bulion warzywny, przygotowanie tej zupki, jest wyjątkowo szybkie. Jeśli nie mamy bulionu, najlepiej wstawić na gaz wodę i włoszczyznę (warto dodać kawałek imbiru) i gotować przez kilka godzin. Uwaga: NIE PRZYPRAWIAMY BULIONU. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie warzywa poza marchewkami.
BULION Do bulionu dodajemy garść suchych glonów wakame. Pozwalamy im się moczyć w bulionie i podgotowujemy całość jeszcze ok. 20 minut. TOFU i GRZYBY. W tym czasie, tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i zalewamy odrobiną sosu sojowego, tak aby mogło się w nim pomarynować. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną tłuszczu i wrzucamy na nią pokrojone grzyby. Gdy grzyby lekko się podsmażą, wyjmujemy tofu z marynaty i dodajemy do grzybów. Całość lekko podsmażamy. MAKARON Zalewamy makaron ryżowy wodą (lub gotujemy makaron pszenny) ZIOŁA Siekamy drobno zioła
OSTATNI ETAP Do miski dodajemy łyżkę jasnej pasty miso. Zalewamy chochlą bulionu. Mieszamy do rozpuszczenia pasty. Następnie dodajemy makaron, tofu z grzybami. Dolewamy do pełna (a nie będzie tam już zbyt wiele wolnego miejsca:) ) bulion z glonami i posypujemy świeżymi ziołami. Mieszamy całość łyżką (aby bulion z pastą misą wymieszał się z "czystym" bulionem). Posypujemy sezamem. Smacznego! UWAGA: Pasty miso nie podgrzewamy w bulionie, bo w ten sposób zabijane są kultury bakterii, które czynią z niej tak zdrowy produkt.