Do góry

Dania główne Przepis na:

Ramen miso (wegańska)

Ramen miso (wegańska)

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 1044

Aromatyczna, niezwykle zdrowa i zachwycająca smakiem zupa azjatycka z makaronem.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ramen miso (wegańska)

Przygotowanie

  1. BULION WARZYWNY

    Jeśli mamy bulion warzywny, przygotowanie tej zupki, jest wyjątkowo szybkie. Jeśli nie mamy bulionu, najlepiej wstawić na gaz wodę i włoszczyznę (warto dodać kawałek imbiru) i gotować przez kilka godzin. Uwaga: NIE PRZYPRAWIAMY BULIONU. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie warzywa poza marchewkami.

  2. BULION
    Do bulionu dodajemy garść suchych glonów wakame. Pozwalamy im się moczyć w bulionie i podgotowujemy całość jeszcze ok. 20 minut.

    TOFU i GRZYBY.
    W tym czasie, tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i zalewamy odrobiną sosu sojowego, tak aby mogło się w nim pomarynować.
    Rozgrzewamy patelnie z odrobiną tłuszczu i wrzucamy na nią pokrojone grzyby. Gdy grzyby lekko się podsmażą, wyjmujemy tofu z marynaty i dodajemy do grzybów. Całość lekko podsmażamy.

    MAKARON
    Zalewamy makaron ryżowy wodą (lub gotujemy makaron pszenny)

    ZIOŁA
    Siekamy drobno zioła

  3. OSTATNI ETAP

    Do miski dodajemy łyżkę jasnej pasty miso. Zalewamy chochlą bulionu. Mieszamy do rozpuszczenia pasty. Następnie dodajemy makaron, tofu z grzybami. Dolewamy do pełna (a nie będzie tam już zbyt wiele wolnego miejsca:) ) bulion z glonami i posypujemy świeżymi ziołami.
    Mieszamy całość łyżką (aby bulion z pastą misą wymieszał się z "czystym" bulionem). Posypujemy sezamem.
    Smacznego!

    UWAGA: Pasty miso nie podgrzewamy w bulionie, bo w ten sposób zabijane są kultury bakterii, które czynią z niej tak zdrowy produkt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń