Fot. 123RF/Picsel
Przepis na makaron powinien znać każdy, nawet początkujący kucharz. Stanowi on ważny element wielu posiłków, zwłaszcza tych wywodzących się z kuchni włoskiej. Często dodajemy go do zup, spożywamy go wraz z pysznymi sosami lub przygotowujemy zapiekanki z jego udziałem.
Jeszcze kilkanaście lat temu przysmak ten był przygotowywany w niemal każdym polskim domu przez babcie i mamy. Obecnie coraz chętniej nabywamy go w sklepie, gdzie możemy wybierać spośród kilku, a nawet kilkudziesięciu jego rodzajów. Dlaczego warto powrócić do tradycji? Czym różni się smak domowego makaronu, od tego nabytego w sklepie oraz od czego zacząć jego przygotowanie?
Wybór składników
Na samym początku warto skupić się na doborze odpowiednich produktów. Podstawowy przepis zawiera zaledwie trzy pozycje: mąkę, jajka oraz wodę, które można uzupełnić o kilka kropel oliwy oraz szczyptę soli. Ważne jest, aby każdy z nich był jak najlepszej jakości.
Mąka
Wybierając ten produkt, warto zwrócić uwagę na stopień zmielenia oraz kolor. Najbardziej polecanymi jest mąka typu 00 o wysokiej zawartości glutenu oraz mąka pszenna typu 550. Przed przesypaniem jej na stolnicę, warto przesiać ją przez gęste sito, tak aby pozbyć się zbędnych grudek i zanieczyszczeń. Wybranie sypkiej mąki pozwala na przygotowanie sprężystego makaronu, który można ugotować również w wersji al dente.
Jajka
Najlepiej sprawdzą się świeże z żółtkami o intensywnym kolorze, które wpłyną na wygląd makaronu. Jeśli macie taką możliwość, warto skorzystać z wiejskich jajek. Produkt ten pozwala na odpowiednie połączenie składników, które podczas zagniatania zamienią się w gęste jednolite ciasto. Pominięcie tego składnika w przepisie sprawi, że makaron będzie mdły i mało apetyczny.
Woda
Składnik nieobligatoryjny za to bardzo potrzebny w przypadku, kiedy ciasto wyjdzie nam za twarde. Zanim zabierzecie się do zagniatania, warto przygotować sobie w szklance odrobinę ciepłej wody, która będzie czekała na swoją kolej. Ważne, aby dodawać ją stopniowo, tak aby nie przesadzić i zbytnio nie rozrzedzić ciasta.
Oliwa
Oprócz trzech podstawowych składników warto dodać również kilka kropel oliwy. Ciasto z jej dodatkiem znacznie lepiej się wyrabia. Jeśli natomiast przesadzimy, może się to dla nas skończyć niemałą katastrofą. Ciasto stanie się mniej elastyczne, a makaron po ugotowaniu bardziej miękki.
Sól
Niewielki dodatek, który stosujemy przy doprawianiu większości dań. Można jej użyć w momencie zagniatania ciasta albo wykorzystać dopiero podczas gotowania, soląc wodę przed wrzuceniem do niej makaronu.
Dodatki
Coś dla osób lubiących eksperymenty w kuchni. Jeśli chcecie urozmaicić wygląd waszego makaronu, możecie dodać do niego składnik, który to zmieni. Kolor pomarańczowy uzyskacie, wykorzystując purée z batatów, dyni lub marchewki. Zielony - z rozdrobnionego szpinaku lub soku z pietruszki. Czarny - dodając do jajek sepii z kałamarnicy, natomiast czerwony osiągnięcie ze zmiksowanych pomidorów.
Zagniatanie ciasta
Na początek wysypcie przesianą wcześniej mąkę na stolnicę lub blat kuchenny i zróbcie na środku miejsce na wbicie jajek i dodanie pozostałych składników. Następnie zabierzcie się za zagniatanie ciasta. Jeśli stwierdzicie, że jest zbyt twarde, dodajcie do niego kolejne jajko lub odrobinę wody. Wyrabiajcie do momentu, kiedy przestanie się kleić do waszych dłoni. Jeśli nie chcecie robić tego ręcznie, możecie skorzystać z robota kuchennego.
Odpoczywanie
Jest to bardzo ważny element, o którym wiele osób zapomina. Pozostawienie go na chwilę odpoczynku pozwala na równomierne rozprowadzenie wody oraz odpowiednie wzmocnienie glutenu. Nawet jeśli w momencie zagniatania odnieśliście wrażenie, że ciasto jest zbyt suche, po godzinie leżakowania w lodówce z pewnością stanie się bardziej wilgotne oraz nabierze odpowiedniej tekstury.
Formowanie makaronu
Do tego celu można wykorzystać maszynkę lub siłę własnych rąk, wałka i noża bądź radełka. Na początku należy rozwałkować ciasto tak, aby osiągnęło odpowiednią grubość. Istotne jest, aby każdy kawałek był mniej więcej takiej samej grubości. Po uformowaniu płatów ciasta możemy przystąpić do krojenia.
Przechowywanie makaronu
Przygotowując większą ilość makaronu, często nie opłaca nam się gotować wszystkiego w jednym momencie. Gotowy można wysuszyć i przetrzymywać w takim stanie nawet do kilku miesięcy bądź włożyć do lodówki lub zamrażalnika. Ważne, aby przed zapakowaniem podsypać go mąką tak, aby się nie posklejał.
Inspiracje
Po zapoznaniu się z podstawowymi zasadami przygotowania domowego makaronu czas przystąpić do pracy. Zanim jednak to zrobicie, sprawdźcie, jak poradzili sobie z tym zadaniem nasi użytkownicy.
1. Podstawowy przepis na makaron
Fot. Pyszotki-pl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Agutek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
4. Tagliatelle z mąki pszennej pełnoziarnistej
Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Ziembulka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
7. Domowy makaron pszenno-dyniowy
Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
8. Domowy makaron z natką pietruszki
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
10. Makaron domowy z sosem pieczarkowym
Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj