Spis treści:
- Jak zrobić tradycyjne kotlety jajeczne?
- Jak przyrządzić kotlety jajeczne z kaszą?
- Jak zrobić kotlety jajeczne z serem?
- Jak przygotować kotlety jajeczne z pieczarkami?
- Jak zrobić kotlety jajeczne w piekarniku?
Dzisiaj proponujemy wam podróż do czasów, w których jednym z największych przysmaków były kotlety jajeczne. Robione przez największe kulinarne mistrzynie – babcię bądź mamę, a może tatę, który lubił sobie trochę pogotować. Nieważne kto kładł wam na talerzu te pyszności – dzisiaj my postaramy się przywrócić te smaki do waszej kuchni.
Sprawdź także: Jeśli nie mięso to co? Podpowiadamy, jak zrobić wege kotlety
Kotlety jajeczne – przepis na tradycyjne kotleciki
Dzisiaj zaprezentujemy wam kilka wariacji na temat kotletów jajecznych, jednak zaczniemy od tradycyjnego przepisu. Prosty sposób przygotowania i spektakularny smak – dokładnie takie powinny być wszystkie dania. Aby zrobić kotlety jajeczne, potrzebujecie pięciu ugotowanych jajek, natki pietruszki, szczypiorku, bułki tartej oraz jednego surowego jajka i oczywiście przypraw.
Jajka muszą być ugotowane na twardo, by konsystencja samych kotlecików była dość zwarta. Wszystkie jajka obieracie i rozgniatacie widelcem. Do nich dodajecie surowe jajko oraz sól i pieprz, a także odrobinę bułki tartej, by masę dobrze nakładało się łyżką. Ilość pietruszki oraz szczypiorku zależy od waszych preferencji. Zwykle nie potrzeba ich zbyt wiele, gdyż smak obu tych roślin jest intensywny i może przytłoczyć smak jajka. Kotleciki formujcie za pomocą łyżki, a następnie obtoczcie je w bułce tartej.
Jeśli jesteście już bardzo głodni i nie możecie doczekać się pysznego obiadu, możecie smażyć kotlety od razu. Jednak możecie przez godzinę trzymać je w lodówce przed smażeniem, by ich konsystencja była bardziej sztywna. Kotlety smażymy na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym przez około trzy minuty z każdej strony, do czasu, aż się zarumienią. Tak właśnie powstają kotlety jajeczne. Przepis jest bajecznie prosty, prawda? A smak nadal zachwyca, tak samo, jak za młodych lat.
Jak przyrządzić kotlety jajeczne z kaszą?
Jeśli obawiacie się, że zwykłe kotleciki jajeczne nie będą wystarczająco sycące bądź też chcecie dodać do nich odrobinę wartości odżywczych, przygotujcie je z dodatkiem kaszy jaglanej. Jagły to kasza, która od niedawna znów cieszy się ogromną popularnością. Wszystko dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka – co sprawia, że jest niezwykle cenna dla wegetarian i wegan – oraz zawartości witamin z grupy B.
Aby zrobić kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną, musicie odpowiednio przygotować samą kaszę. By nie miała ona gorzkawego posmaku, konieczne jest przepłukanie jej kilka razy zimną wodą. Kaszę należy płukać tak długo, aż woda będzie całkiem przezroczysta. Kaszę zalejcie mlekiem zamiast wodą, by była słodka i lekko kleista. Uwierzcie – smak idealnie dopasuje się do jajka oraz roślin. Wystarczy 1/3 szklanki kaszy, którą zalejecie szklanką mleka.
Gotujcie kaszę na małym ogniu do czasu, aż kasza całkowicie nie wciągnie mleka. Następnie odczekajcie chwilę, by kasza ostygła. Dodajcie jagły do masy jajecznej przygotowanej tak samo, jak w przepisie powyżej. Smażcie kotleciki z każdej strony, aż będą zarumienione i chrupiące.
Kotlety jajeczne z serem
Jeśli macie ochotę na trochę bardziej kaloryczną wersję tego przepisu, koniecznie zróbcie kotlety jajeczne z serem! Ser będzie obłędnie się ciągnąć, dodatkowo nada kotletom bardziej wyrazistego smaku. Możecie wybrać dowolny gatunek sera. Jeśli chcecie, by kotlety były delikatne, a smak jajka nadal był wyczuwalny, zdecydujcie się na mozzarellę. W sytuacji, w której to smak sera ma się wybijać, koniecznie zdecydujcie się na ser morski lub goudę, a nawet parmezan.
Do masy przygotowanej tak samo, jak w tradycyjnym przepisie, dodajcie około 150 gramów startego sera. Zamiast jednego surowego jajka musicie jednak dodać dwa, by masa dobrze się skleiła. Upewnijcie się, że bułka tarta dobrze pokryła kotlety. W przeciwnym wypadku możecie zauważyć, że ser wycieka bokami i przykleja się do patelni.
Kotlety jajeczne z pieczarkami
Kotlety jajeczne z pieczarkami to kolejna wariacja na temat tego pysznego dania z czasów naszego dzieciństwa. Być może nawet rodzice podawali je wam, gdy byliście mali. Kotlety z pieczarkami są esencjonalne i przepyszne, dlatego z pewnością zasmakują i małym, i dużym. Przygotujcie zaledwie kilka pieczarek – wystarczy od sześciu do ośmiu – i małą cebulę.
Pieczarki zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami, cebulę zaś pokrójcie w drobną kostkę. Najpierw usmażcie cebulę na maśle – powinna lekko się zeszklić. Dodajcie pieczarki i odrobinę soli. Nie mieszajcie, by grzyby nie puściły soku. Dopiero po kilku minutach przemieszajcie je na patelni. Gdy ostygną, możecie dodać je do jajecznej masy.
Tak samo, jak w przypadku kotletów z serem użyjcie dwóch surowych jajek zamiast jednego. Kotleciki jajeczne z pieczarkami będą bardziej wyraziste w smaku od tych tradycyjnych, bez dodatków. Jeśli zatem przygotowujecie kotlety dla dzieci, możecie zrezygnować z cebuli na rzecz większej ilości szczypiorku.
Jak zrobić kotlety jajeczne w piekarniku?
Jeśli nie jesteście fanami smażenia bądź dieta zmusza was do tego, by rezygnować ze smażonych potraw, możecie przygotować kotlety jajeczne w inny, bardziej dietetyczny sposób. Możecie zrobić je w piekarniku! Będą bardziej chrupiące i mniej tłuste.
Jak zrobić kotlety jajeczne w piekarniku? Przepis niewiele różni się od oryginalnego. Zamiast niewielkiej ilości bułki tartej użyjcie bułki i dwóch łyżek otrębów, które są świetnym spoiwem. Kotlety dzięki temu nie rozpadną się w trakcie pieczenia. Możecie także dorzucić do masy odrobinę startego sera, który idealnie rozpuści się w środku kotleta. Kotleciki ułóżcie na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 200 stopni. Kotlety pieczcie przez 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie się zarumienią.
Kotlety jajeczne – z czym podawać?
Wiecie już, jak przygotować kotlety jajeczne. Z czym podawać je na obiad czy lunch? Kotlety jajeczne smakują doskonale niezależnie od towarzystwa. Latem najlepszym kompanem dla nich będą młode ziemniaki i mizeria. Jeśli z kolei planujecie zabrać je ze sobą do pracy w formie lunchu, idealnym wyborem będzie sałatka z rukoli, pomidora i oliwek, skropiona odrobiną oliwy. Tak prosta sałatka to bogactwo witamin i bardzo wyrazisty smak. Z kolei kotlety będą w stanie zapewnić wam odpowiednią porcję białka. Kotleciki jajeczne można jeść również z kaszą – najlepiej z aromatycznym sosem pieczarkowym.
Kotleciki jajeczne mogą przenieść was do czasów dzieciństwa, gdy wszystko było prostsze i, z całą pewnością, smaczniejsze. Warto od czasu do czasu zafundować sobie taki powrót do młodości, by docenić tamte proste smaki. Mamy nadzieję, że już niebawem przygotujecie pyszne kotlety jajeczne z naszego przepisu.
1. Kotlety jajeczne jak z PRL-u
Zobacz przepisKotlety jajeczne jak z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem
Zobacz przepisKotlety jajeczne ze szczypiorkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szybkie kotlety jajeczne
Zobacz przepisSzybkie kotlety jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kotlety jajeczne z koperkiem
Zobacz przepisKotlety jajeczne z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Zobacz przepisKotlety jajeczne z kaszą jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety jajeczne z pieczarkami
Zobacz przepisKotlety jajeczne z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotleciki ziemniaczano-jajeczne
Zobacz przepisKotleciki ziemniaczano-jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlety mielone mięsno-jajeczne
Zobacz przepisKotlety mielone mięsno-jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Proste kotlety z jajek
Zobacz przepisProste kotlety z jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotlety z jajek i żółtego sera
Zobacz przepisKotlety z jajek i żółtego sera / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »