Jak mrozić koperek? Najlepsze sposoby. Już nic się nie zmarnuje

Doskonały do gotowanych ziemniaków, idealny do jogurtowo-ziołowych sosów, niezbędny dodatek do wielu zup i chłodników. Koperek należy do ziół, bez których nie można sobie wyobrazić wielu dań kuchni polskiej. Latem często rośnie w naszych ogrodach, dlatego często decydujemy się na jego mrożenie. Czy wiesz jednak, jak mrozić koperek?

Najlepsze sposoby na mrożenie koperku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Koperek, a właściwie koper ogrodowy, to roślina znana w kulinarnym świecie od lat, ponoć używali jej starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Doskonale sprawdza się w wielu potrawach, ma również właściwości prozdrowotne, dawniej wierzono nawet, że koperek ma moc odstraszającą złe duchy. Jak prawidłowo mrozić koperek? Jakie właściwości ma koperek? Na te i inne pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Nie wyrzucaj! Zrobisz z niego zaskakująco dobre dania i desery

Koperek właściwości

Jakie właściwości ma koperek? Znajdziesz w nim witaminy C, A oraz te z grupy B, nie brakuje w nim również składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu, cynku, czy fosforu. W koperku znajduje się także karwon, olejek eteryczny, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz działa uspokajająco. Co więcej, substancja ta pozwala obniżyć ciśnienie krwi.

Koperek bywa stosowany w przypadku wystąpienia wzdęć i kolek. Można również używać go zewnętrznie na skórę, np. w przypadku opuchlizny, czy stanów zapalnych. Ma działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.

Jeśli masz problemy z zasypianiem również, warto sięgnąć po koperek. Może być również pomocny, jeśli dopadło cię przeziębienie. Ma korzystny wpływ na drogi oddechowe oraz wykazuje działanie wykrztuśne. Roślina ta działa także przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Koperek zawiera sporo wapnia, dlatego pomaga wzmocnić kości oraz może uchronić się przed zachorowaniem na osteoporozę. Bywa również stosowany w przypadku zapalenia stawów.

Koperek suszony czy mrożony

W twoim ogródku urosło dużo koperku? A może poniosło cię na zakupach i kupiłeś go w nadmiarze? Nic nie szkodzi, warto mieć w domu zapas koperku, który przyda się w awaryjnych sytuacjach. Ważne jest to, w jaki sposób go przechowasz. Czy lepszą opcją będzie koperek suszony, czy mrożony?

Do dań, do których normalnie dodałbyś świeży koperek, zimą najlepiej wybierać koper mrożony. Będzie mieć dużo bardziej intensywny smak niż koperek suszony.

Jak suszyć koperek? Na początku należy go przebrać, pozbyć się ewentualnych nadgniłych części, można go powiesić za łodygi w suchym i ciepłym miejscu z dobrą wentylacją, wcześniej związując w pęczek. Innym sposobem jest wyłożenie umytego i osuszonego koperku na ręcznik papierowy w suchym miejscu i pozostawienie do wysuszenia.

Jak mrozić koperek?

Mrożenie koperku to jedna z najpopularniejszych metod jego przechowywania. Jak jednak zrobić to prawidłowo? Możesz zamrozić koperek na kilka sposobów. Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz, na pewno na początku należy przebrać koperek, tak by pozostały jedynie świeże i nienadgniłe egzemplarze. Koniecznym krokiem jest również dokładne umycie i osuszenie koperku.

Tak przygotowany koperek możesz posiekać i przełożyć np. do woreczków strunowych lub pojemników plastikowych przeznaczonych do mrożenia żywności. Warto kilkakrotnie potrząsnąć opakowaniem oraz w przypadku woreczków ułożyć je w zamrażarce na płasko. Taki zabieg powinien zapobiec powstawaniu zbitych grudek koperku, który po zamrożeniu, ciężko będzie rozdzielić.

Innym sposobem jest mrożenie koperków w foremce do lodu. Wystarczy zalać porcje koperku przegotowaną wodą. Kiedy będzie ci potrzebny, wystarczy, że wyciągniesz jedną kostkę i np. dodasz ją do zupy.

Na pewno nie raz zdarzyło ci się wyciągnąć opakowanie lodów z nadzieją na ich zjedzenie, by po chwili rozczarować się widokiem mrożonego koperku… Ten sposób wykorzystywała chyba, każda mama i babcia. Okazuje się jednak, że mrożenie koperku w plastikowych pudełkach po żywności, może nie być korzystne dla naszego zdrowia.

W szczególności tyczy się to opakowań po produktach, które docelowo przechowuje się w lodówce, a nie zamrażalce, np. opakowania po serkach, czy twarogach. Istnieje możliwość, że do żywności mrożonej w takich pudełkach mogą dostać się toksyczne związki chemiczne. Dlatego, dla bezpieczeństwa najlepiej wybierać odpowiednie pudełka, które nadają się do przechowywania żywności w minusowych temperaturach. Równie dobrą i na pewno bezpieczną opcją będą szklane pojemniki i słoiki. Oczywiście, zanim włożysz do nich koperek, powinny zostać dobrze umyte, a najlepiej wyparzone.

Chcesz sprawdzić, jak wykorzystać koperek do codziennych dań? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kopytka z koperkiem

 Kopytka z koperkiem Zobacz przepis

Kopytka z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Koperek w słoikach na zimę

 Koperek w słoikach na zimę Zobacz przepis

Koperek w słoikach na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta rybna z koperkiem

 Pasta rybna z koperkiem Zobacz przepis

Pasta rybna z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa kalafiorowa z koperkiem

 Zupa kalafiorowa z koperkiem Zobacz przepis

Zupa kalafiorowa z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Spaghetti z ricottą i koperkiem

 Spaghetti z ricottą i koperkiem Zobacz przepis

Spaghetti z ricottą i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pesto koperkowe

 Pesto koperkowe Zobacz przepis

Pesto koperkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placuszki z cukinii z koperkiem

 Placuszki z cukinii z koperkiem Zobacz przepis

Placuszki z cukinii z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Młoda kapusta z koperkiem

 Młoda kapusta z koperkiem Zobacz przepis

Młoda kapusta z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łosoś z cytryną i koperkiem

 Łosoś z cytryną i koperkiem Zobacz przepis

Łosoś z cytryną i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Koperek na zimę

 Koperek na zimę Zobacz przepis

Koperek na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 166

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1