Spis treści:
Koperek, a właściwie koper ogrodowy, to roślina znana w kulinarnym świecie od lat, ponoć używali jej starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Doskonale sprawdza się w wielu potrawach, ma również właściwości prozdrowotne, dawniej wierzono nawet, że koperek ma moc odstraszającą złe duchy. Jak prawidłowo mrozić koperek? Jakie właściwości ma koperek? Na te i inne pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Sprawdź także: Nie wyrzucaj! Zrobisz z niego zaskakująco dobre dania i desery
Koperek właściwości
Jakie właściwości ma koperek? Znajdziesz w nim witaminy C, A oraz te z grupy B, nie brakuje w nim również składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu, cynku, czy fosforu. W koperku znajduje się także karwon, olejek eteryczny, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz działa uspokajająco. Co więcej, substancja ta pozwala obniżyć ciśnienie krwi.
Koperek bywa stosowany w przypadku wystąpienia wzdęć i kolek. Można również używać go zewnętrznie na skórę, np. w przypadku opuchlizny, czy stanów zapalnych. Ma działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.
Jeśli masz problemy z zasypianiem również, warto sięgnąć po koperek. Może być również pomocny, jeśli dopadło cię przeziębienie. Ma korzystny wpływ na drogi oddechowe oraz wykazuje działanie wykrztuśne. Roślina ta działa także przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Koperek zawiera sporo wapnia, dlatego pomaga wzmocnić kości oraz może uchronić się przed zachorowaniem na osteoporozę. Bywa również stosowany w przypadku zapalenia stawów.
Koperek suszony czy mrożony
W twoim ogródku urosło dużo koperku? A może poniosło cię na zakupach i kupiłeś go w nadmiarze? Nic nie szkodzi, warto mieć w domu zapas koperku, który przyda się w awaryjnych sytuacjach. Ważne jest to, w jaki sposób go przechowasz. Czy lepszą opcją będzie koperek suszony, czy mrożony?
Do dań, do których normalnie dodałbyś świeży koperek, zimą najlepiej wybierać koper mrożony. Będzie mieć dużo bardziej intensywny smak niż koperek suszony.
Jak suszyć koperek? Na początku należy go przebrać, pozbyć się ewentualnych nadgniłych części, można go powiesić za łodygi w suchym i ciepłym miejscu z dobrą wentylacją, wcześniej związując w pęczek. Innym sposobem jest wyłożenie umytego i osuszonego koperku na ręcznik papierowy w suchym miejscu i pozostawienie do wysuszenia.
Jak mrozić koperek?
Mrożenie koperku to jedna z najpopularniejszych metod jego przechowywania. Jak jednak zrobić to prawidłowo? Możesz zamrozić koperek na kilka sposobów. Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz, na pewno na początku należy przebrać koperek, tak by pozostały jedynie świeże i nienadgniłe egzemplarze. Koniecznym krokiem jest również dokładne umycie i osuszenie koperku.
Tak przygotowany koperek możesz posiekać i przełożyć np. do woreczków strunowych lub pojemników plastikowych przeznaczonych do mrożenia żywności. Warto kilkakrotnie potrząsnąć opakowaniem oraz w przypadku woreczków ułożyć je w zamrażarce na płasko. Taki zabieg powinien zapobiec powstawaniu zbitych grudek koperku, który po zamrożeniu, ciężko będzie rozdzielić.
Innym sposobem jest mrożenie koperków w foremce do lodu. Wystarczy zalać porcje koperku przegotowaną wodą. Kiedy będzie ci potrzebny, wystarczy, że wyciągniesz jedną kostkę i np. dodasz ją do zupy.
Na pewno nie raz zdarzyło ci się wyciągnąć opakowanie lodów z nadzieją na ich zjedzenie, by po chwili rozczarować się widokiem mrożonego koperku… Ten sposób wykorzystywała chyba, każda mama i babcia. Okazuje się jednak, że mrożenie koperku w plastikowych pudełkach po żywności, może nie być korzystne dla naszego zdrowia.
W szczególności tyczy się to opakowań po produktach, które docelowo przechowuje się w lodówce, a nie zamrażalce, np. opakowania po serkach, czy twarogach. Istnieje możliwość, że do żywności mrożonej w takich pudełkach mogą dostać się toksyczne związki chemiczne. Dlatego, dla bezpieczeństwa najlepiej wybierać odpowiednie pudełka, które nadają się do przechowywania żywności w minusowych temperaturach. Równie dobrą i na pewno bezpieczną opcją będą szklane pojemniki i słoiki. Oczywiście, zanim włożysz do nich koperek, powinny zostać dobrze umyte, a najlepiej wyparzone.
Chcesz sprawdzić, jak wykorzystać koperek do codziennych dań? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Koperek w słoikach na zimę
Zobacz przepisKoperek w słoikach na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pasta rybna z koperkiem
Zobacz przepisPasta rybna z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa kalafiorowa z koperkiem
Zobacz przepisZupa kalafiorowa z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Spaghetti z ricottą i koperkiem
Zobacz przepisSpaghetti z ricottą i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Placuszki z cukinii z koperkiem
Zobacz przepisPlacuszki z cukinii z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Młoda kapusta z koperkiem
Zobacz przepisMłoda kapusta z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Łosoś z cytryną i koperkiem
Zobacz przepisŁosoś z cytryną i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »