Jak smażyć faworki? Oto 10 przepisów, dzięki którym wyjdą idealne

Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak formować faworki?

- Jaką mąkę na faworki wybrać?

- Na jakim tłuszczu smażyć faworki?

- Dlaczego faworki wychodzą twarde?

- Ile kalorii mają faworki?

- Jak zrobić idealne faworki?

 

Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie.

Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki, pochodzące z regionu kociewskiego.

Dziś wpisane są na listę produktów tradycyjnych, ale bardzo różnią się od chrustu. Ich nazwa pochodzi od suszonych strączków fasoli lub grochu, które przypominają swym kształtem i barwą.

Idealne faworki - czyli jakie?

Początkowo przygotowywano je z ciasta na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Następnie używano ciasta biszkoptowego oraz lanego, dziś najczęściej stosuje się tzw. ciasto zbijane. Zmiana rodzaju ciasta sprawiła, że obecnie idealny faworek musi być lekki, cieniutki i kruchy. Powinien nie być bardzo tłusty oraz mieć bąbelki powietrza na końcach. Oczywiście musi być jasny - zbyt ciemne powstają na starym tłuszczu. Ważny jest także wyrafinowany kształt faworka - ładnie zwinięta wstążeczka, najlepiej długa i cienka.

Zobacz też: 10 przepisów na zdrowe desery

Jaka mąkę na faworki wybrać?

Wybór mąki w przypadku faworków jest kluczowy, ponieważ to właśnie ten składnik decyduje o tym, jak będzie wyglądać i smakować nasz deser. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez ciebie chrusty były delikatne, sięgnij po drobną i lekką i mąkę tortową, która w sklepach najczęściej sprzedawana jest jako typ 450. Zawiera ona w sobie odpowiednią ilość glutenu oraz jest na tyle drobno zmielona, aby nie obciążyć ciasta.

Jeżeli chcesz nadać faworkom dodatkowej lekkości, koniecznie przesiej mąkę przez drobne sito. Ten prosty zabieg sprawi, że ciasto będzie lepiej napowietrzone i nie będzie w nim nawet najmniejszych grudek. Z pewnością poczujesz różnicę.

Na czym smażyć faworki?

Tradycyjne, staropolskie przepisy nakazują do smażenia faworków używać wyłącznie smalcu, który nadawał im odpowiednią chrupkość i kolor. Obecnie coraz więcej osób zastępuje go olejem roślinnym, który jest łatwiej dostępny - będzie to odstępstwo od tradycji, jednak wciąż akceptowalne. Pamiętaj, aby nie rozgrzewać tłuszczu zbyt mocno, gdyż w takim wypadku bardzo szybko spalisz chrusty.

Wybierając tłuszcz do smażenia faworków, zwróć uwagę na jego temperaturę dymienia. Jeśli jest niska, tłuszcz nie nadaje się do podgrzewania, gdyż mogą wydzielać się z niego szkodliwe substancje.

Zobacz też: 9 przepisów na idealne pączki

Dlaczego faworki wychodzą twarde?

Pomimo iż faworki są smażone i powinny być chrupiące, nie mogą być twarde. Jeśli się tak dzieje, najpewniej popełniłeś prosty i niestety dosyć powszechny błąd. Faworki stają się twarde, gdy smażysz ciasto, które było jeszcze ciepłe. Poświęć kilka minut na dokładne schłodzenie ciasta w lodówce lub zamrażarce, a przekonasz się, że będa dosłownie rozpływać się w ustach.

Zobacz też: Przepis na idealne oponki serowe

Ile kalorii mają faworki?

Ze względu na ich formę, faworki je się bezwiednie. A powinniśmy na nie uważać, gdyż są bardziej kaloryczne niż pączki. 100 gramów tych pyszności ma aż 480 kcal.

Jeśli zjemy około 10 faworków powinniśmy jeździć przez 48 minut na rowerze, aby je spalić. Możemy także tańczyć lub biegać truchtem przez 68 minut, spacerować przez 93 minuty lub prasować przez 109 minut. Pamiętajmy jednak, że bardziej leniwi mogą po prostu prowadzić samochód przez 157 minut. Jeśli tłusty czwartek obchodzimy z partnerem, warto rozważyć wspólne zgubienie nadmiaru kalorii - wystarczy wymienić około 40 pocałunków lub na 100 minut oddać się innym przyjemnościom.

 

1. Faworki staropolskie

Fot. Faworki według staropolskiego przepisu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Faworki maślane

Fot. Delikatne faworki maślane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Bardzo kruche faworki

Fot. Wyjątkowo kruche i delikatne faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Faworki Khaja

Fot. Faworki w nietypowej wersji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Oszczędne faworki

Fot. Tanie faworki dla oszczędnych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Faworki drożdżowe

Fot. Puszyste faworki drożdżowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Faworki w wersji fit

Fot. Zdrowe faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Faworki-róże

Fot. Karnawałowe róże - hit na tłusty czwartek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Faworki babci Stasi

Fot. Babciny przepis na faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Chrusty z mascarpone

Fot. Proste faworki z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Błędy podczas przygotowania owsianki. Czego lepiej unikać? »

Kawa z koglem-moglem to kulinarny hit roku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
6
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 52

15 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z selerem konserwowym idealna do dań z grilla

Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...

Odsłon: 419

15 min
3
Zupy botwinka z jajkiem w koszulce

Mimo, że co roku robię botwinkę w słoikach, żeby cieszyć się jej smakiem jesi...

Odsłon: 123

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0