Spis treści:
Karp należy do tych wigilijnych przysmaków, które często dzielą rodzinę przy świątecznej kolacji. Z jednej strony znajdziemy miłośników tej ryby, którzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez zjedzenia co najmniej kilku kawałków. W opozycji stoją sceptycy, którzy uważają karpia za relikt przeszłości, który powinien pozostać w czasach PRL-u. Jeżeli jednak w twoim domu na Wigilii musi pojawić się karp, a tobie przypadło w udziale przygotowanie go, koniecznie sprawdź, jak oczyścić karpia z łusek, aby nie narobić przy okazji mnóstwo bałaganu.
Sprawdź także: Ile kosztuje karp? Zobacz, ile zapłacisz u hodowców, a ile w supermarketach
Jak oczyścić karpia z łusek?
Zanim zabierzesz się za pieczenie lub smażenie karpia, konieczne jest odpowiednie oporządzenie ryby. Jeżeli nie lubisz bałaganu w kuchni, najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie gotowych filetów, ewentualnie wypatroszonych ryb w całości. Pozostaje jednak kwestia pozbycia się łusek, możesz oczywiście zrobić to nożem, jednak jest to nieco niebezpieczne. Śliska struktura rybiej skóry może spowodować, że ostrze ześlizgnie się na palce, łatwo więc się zaciąć. Zamiast można możesz posłużyć się łyżką stołową, wystarczy jej brzegiem zacząć usuwać łuski, "zeskrobując" je od strony ogona aż do głowy. Metoda ta sprawia, że zachowasz względny porządek w kuchni, ponieważ łuski nie pryskają na wszystkie strony.
Jak pozbyć się śluzu z karpia?
Nie wiesz, jak pozbyć się śluzu z karpia? Przede wszystkim należy go dokładnie umyć po bieżącą wodą. Pamiętaj, aby zachować przy tym higienę, myj rybę w pustym zlewie, a następnie dokładnie go wyczyść, nie zapominając o blatach i powierzchniach, na które mogła skapnąć woda. Aby pozbyć się śluzu z karpia, wystarczy włożyć go do siatki, do której pakowane są owoce, np. cytryny, lub cebula, a następnie dokładnie umyć, pocierając o siatkę. Szybko usuniesz niechcianą lepką ciecz. Ważne jest również to, aby przed obróbką termiczną, dobrze osuszyć rybę. Tu najlepiej sprawdzają się ręczniki papierowe.
Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują wigilijnego karpia.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »
Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »
Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »