Dania jednogarnkowe

Jednym z najbardziej niewdzięcznych i najmniej lubianych zadań do wykonania podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia jest oczyszczanie karpia. Nawet jeżeli kupimy już wypatroszoną rybę pozostaje jeszcze pozbycie się śluzu i łusek. Chcesz zrobić to jak najszybciej bez bałaganu? W poniższym artykule sprawdzimy, jak oczyścić karpia z łusek.

Oczyszczanie karpia z łusek, jak zrobić to szybko? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Karp należy do tych wigilijnych przysmaków, które często dzielą rodzinę przy świątecznej kolacji. Z jednej strony znajdziemy miłośników tej ryby, którzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez zjedzenia co najmniej kilku kawałków. W opozycji stoją sceptycy, którzy uważają karpia za relikt przeszłości, który powinien pozostać w czasach PRL-u. Jeżeli jednak w twoim domu na Wigilii musi pojawić się karp, a tobie przypadło w udziale przygotowanie go, koniecznie sprawdź, jak oczyścić karpia z łusek, aby nie narobić przy okazji mnóstwo bałaganu. 

Sprawdź także: Ile kosztuje karp? Zobacz, ile zapłacisz u hodowców, a ile w supermarketach

Jak oczyścić karpia z łusek? 

Zanim zabierzesz się za pieczenie lub smażenie karpia, konieczne jest odpowiednie oporządzenie ryby. Jeżeli nie lubisz bałaganu w kuchni, najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie gotowych filetów, ewentualnie wypatroszonych ryb w całości. Pozostaje jednak kwestia pozbycia się łusek, możesz oczywiście zrobić to nożem, jednak jest to nieco niebezpieczne. Śliska struktura rybiej skóry może spowodować, że ostrze ześlizgnie się na palce, łatwo więc się zaciąć. Zamiast można możesz posłużyć się łyżką stołową, wystarczy jej brzegiem zacząć usuwać łuski,  "zeskrobując" je od strony ogona aż do głowy. Metoda ta sprawia, że zachowasz względny porządek w kuchni, ponieważ łuski nie pryskają na wszystkie strony.

Jak pozbyć się śluzu z karpia?

Nie wiesz, jak pozbyć się śluzu z karpia? Przede wszystkim należy go dokładnie umyć po bieżącą wodą. Pamiętaj, aby zachować przy tym higienę, myj rybę w pustym zlewie, a następnie dokładnie go wyczyść, nie zapominając o blatach i powierzchniach, na które mogła skapnąć woda. Aby pozbyć się śluzu z karpia, wystarczy włożyć go do siatki, do której pakowane są owoce, np. cytryny, lub cebula, a następnie dokładnie umyć, pocierając o siatkę. Szybko usuniesz niechcianą lepką ciecz. Ważne jest również to, aby przed obróbką termiczną, dobrze osuszyć rybę. Tu najlepiej sprawdzają się ręczniki papierowe.

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują wigilijnego karpia

1. Smażony karp

 Smażony karp Zobacz przepis

Smażony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Karp w piwie

 Karp w piwie Zobacz przepis

Karp w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Karp po genewsku

 Karp po genewsku Zobacz przepis

Karp po genewsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karp wigilijny

 Karp wigilijny Zobacz przepis

Karp wigilijny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karp w migdałach

 Karp w migdałach Zobacz przepis

Karp w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karp marynowany

 Karp marynowany Zobacz przepis

Karp marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karp z piekarnika

 Karp z piekarnika Zobacz przepis

Karp z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karp w panierce

 Karp w panierce Zobacz przepis

Karp w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karp z szafranem

 Karp z szafranem Zobacz przepis

Karp z szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Karp w śmietanie

 Karp w śmietanie Zobacz przepis

Karp w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pieczony karp

 Pieczony karp Zobacz przepis

Pieczony karp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Karp w galarecie

 Karp w galarecie Zobacz przepis

Karp w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »

Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »

Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 74

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8