Fot. 123RF/Picsel
Buraczki w słoiku niejednokrotnie uratowały obiady, gdy nie było co podać do ziemniaków. Jednak tradycyjne buraczki to nie wszystko, co można zrobić z tego warzywa. Dzisiaj mamy dla was kilka przepisów, które z pewnością się wam spodobają.
Kiszone buraczki - coś na odporność
Kiszonki to jeden z tych produktów, który powinniśmy jeść jak najczęściej - najlepiej codziennie. To przede wszystkim naturalny probiotyk, który chroni florę bakteryjną jelit i jednocześnie pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Jednak kiszone mogą być nie tylko ogórki czy kapusta. Kisić można paprykę, cytrynę, kalafiora i oczywiście także buraka. Sok z kiszonych buraków jest nieziemski - do picia i jako dodatek do barszczu. Same buraki zaś można zajadać bez niczego. Kilogramami! Jak przyrządzić kiszone buraczki? Przygotujcie duży słoik, dwa kilogramy buraków, 1250 mililitrów wody, sól, liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie i pieprz. Zacznijcie od obrania i pokrojenia buraków w plastry. Wrzućcie je do słoika, a na nich umieśćcie cztery liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, a także około sześciu ząbków czosnku. Jeśli chcecie, by efekt był bardziej intensywny, czosnku może być więcej. Wodę zagotujcie razem z dwiema łyżkami soli morskiej lub himalajskiej. Po ostygnięciu zalejcie nią buraki w słoiku tak, by były całkowicie przykryte. Sok oraz kiszone buraki będą gotowe po tygodniu. Umieśćcie je w osobnych wyparzonych słoikach.
Sok z buraka - przepis
Otrzymane w efekcie kiszenia buraki możecie wykorzystać i zrobić z nich sok z buraka. Przepis jest prosty, o ile macie sokowirówkę. Sok będzie wtedy aromatyczny tak samo, jak ten, który udało wam się uzyskać w procesie kiszenia. Możecie także przygotować zwykły sok z buraka, na przykład z dodatkiem jabłka. Wystarczy owoce i warzywa przepuścić przez sokowirówkę bądź wyciskarkę ślimakową. Taki sok to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Buraczki marynowane, czyli najlepsze buraczki na zimę
Buraczki marynowane to idealny dodatek do sałatek czy śledzi, można zajadać je z ziemniakami, bądź kaszą i gulaszem. Są pyszne, intensywne i zdrowe. A przygotowanie ich jest banalnie proste. Dlatego w sezonie na buraki warto zrobić chociaż kilka słoików, by zawsze mieć przy sobie idealne buraczki na zimę. Buraki możemy pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli decydujecie się na krojenie, wybierzcie niewielkie okazy. Kilogram buraków wrzućcie do garnka i gotujcie je do miękkości. Warzywa nie powinny się jednak rozpadać. Po wyciągnięciu ich z wody i przestudzeniu delikatnie zdejmijcie skórkę, a następnie zacznijcie kroić bądź ścierać warzywa. Teraz buraki należy przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Tam wrzucacie także pół łyżeczki nasion gorczycy. Teraz czas na zrobienie zalewy. Zagotujcie pół litra wody, 150 mililitrów octu oraz 70 gramów cukru i dwie łyżeczki soli. Wywar powinien się zagotować. Buraki zalejcie gorącą zalewą, a następnie zakręćcie słoiki. Teraz musicie tylko poddać je pasteryzacji.
Buraczki w słoiku na zimę? To muszą być buraki z papryką!
Buraki z papryką, choć nie brzmią wcale tak świetnie, smakują doskonale. Słodycz buraków i papryki jest wyczuwalna, jednak kontrastuje doskonale z octem oraz cebulą. Takie buraczki w słoiku można wyciągnąć do obiadu, by cieszyć się intensywnym smakiem oraz całą masą witamin. Jak przygotować te buraki? Dwa kilogramy buraków ugotujcie w osolonej wodzie, do miękkości. Następnie obierzcie je i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Paprykę (pół kilograma) wydrążcie i pokrójcie w drobną kostkę. Tak samo pokrójcie obraną cebulę (również pół kilograma). Dokładnie zmieszajcie razem wszystkie składniki, a następnie przełóżcie je do słoiczków. Teraz przygotujcie zalewę. Znajdzie się w niej 200 mililitrów wody i octu oraz oleju, dwie łyżki soli i 100 gramów cukru, trzy liście laurowe i pięć ziaren ziela angielskiego. Możecie dodać także pieprzu w ziarnach. Wszystkie składniki zagotujcie, a następnie zalejcie buraczki. Zakręćcie słoiki i pasteryzujcie je zgodnie z zaleceniami.
Zobacz: Humus buraczany
Przepis na buraki do słoików z syropem daktylowym
Czas na trochę mniej tradycyjny przepis. Zasmakuje zwłaszcza tym osobom, które uwielbiają warzywa w słodkiej odsłonie. Przepis na buraki do słoików w tym wydaniu jest prosty, jednak przepyszny. Sprawdźcie sami. Przygotujcie dwa kilogramy buraków, 100 mililitrów syropu daktylowego, dwie łyżki soli, ziarna pieprzu oraz sok z trzech cytryn. Ugotujcie buraki do miękkości, a następnie obierzcie je. Zetrzyjcie warzywa na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajcie do buraków syrop daktylowy i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie całość. Dopiero kiedy upewnicie się, że wszystkie smaki dobrze się połączyły, możecie zamknąć buraki w słoiczkach. Ugniećcie je delikatnie i zakręćcie wieko. Jeśli obawiacie się, że brak octu sprawi, iż buraki szybko się zepsują, możemy was uspokoić. Tutaj czynnikiem konserwującym jest sól oraz sok z cytryny. Nie zapomnijcie jednak o pasteryzacji, która jest konieczna, by buraczki wytrzymały długi czas w spiżarni. Pasteryzujcie je przez około 40 minut.
Sprawdź: 10 pomysłów na przetwory z buraków
Sałatka z buraków
Sałatka z buraków zwykle przygotowywana jest w sposób, który opisaliśmy wyżej - z papryką i cebulą. Jednak czasem warto zmienić odrobinę przepis i stworzyć coś bardziej oryginalnego. Spróbujcie zatem sałatki z buraków z marchewką. Te dwa produkty doskonale do siebie pasują - to słodkie warzywa korzeniowe o intensywnym smaku. Jeśli chcecie jeszcze bardziej poeksperymentować ze smakami, do tego zestawienia dodajcie także pietruszkę. Jak zrobić sałatkę z buraków? Dwa kilogramy buraków ugotujcie do miękkości, a następnie obierzcie. Kilogram marchwi i pół kilograma pietruszki również ugotujcie, jednak warzywa powinny być al dente. Wszystkie produkty obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Teraz zróbcie zalewę. Przyda wam się litr wody, 250 mililitrów octu, 100 gramów cukru oraz dwie łyżki soli. Dodajcie także pięć ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz cztery liście laurowe. Gotujcie całość zalewy przez dwie minuty, a następnie odstawcie ją do ostygnięcia. Wszystkie starte warzywa zmieszajcie ze sobą i włóżcie do słoiczków. Wlejcie do nich przygotowaną zalewę i zakręćcie słoiczki. Sałatka z buraków musi być poddana pasteryzacji.
Wiecie już, że buraki i nuda nie są zbyt zgraną parą. Z tego warzywa możecie zrobić naprawdę wiele - w tym sporo zapraw, którymi będziecie cieszyć się w czasie zimy. Mamy nadzieję, że sprawdzicie nasze przepisy:
Fot. Anetas197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Buraki gotowane
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Buraki na ciepło
Fot. Ola1984 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Buraki wiórki do słoików
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Buraki kiszone
5. Sok z buraków bez sokowirówki
Fot. Lucque na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sok z buraków bez sokowirówki
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zakwas z buraków
7. Buraki z cukinią na zimę do słoików
Fot. Szpileczkibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Buraki na zimę do słoików