Spis treści:
- Dlaczego babka wielkanocna opada?
- Dlaczego babka wielkanocna wychodzi zbita?
- Jak zrobić dobrą wielkanocną babkę?
Babka wielkanocna to jeden z najważniejszych symboli świąt. Nic zatem dziwnego, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świątecznego stołu. Po upieczeniu powinna być ona lekka, puszysta i pięknie wyrośnięta – tylko wtedy cieszy oczy i zachwyca swoim smakiem. Co roku próbujesz ją upiec i osiągasz zupełnie odwrotny efekt? A może planujesz przyrządzić ją po raz pierwszy? W takim razie sprawdź, jak zrobić dobrą wielkanocną babkę i w jakiej wersji ją zaserwować.
Dlaczego babka wielkanocna opada?
Zanim zabierzesz się za pieczenie, warto dowiedzieć się, dlaczego babka wielkanocna opada – dzięki temu unikniesz podstawowych błędów podczas jej przygotowywania.

Należysz do grona niecierpliwców, którzy podczas pieczenia co chwilę uchylają drzwiczki piekarnika? W takim razie w pierwszej kolejności zerwij z tym nawykiem. Za każdym razem, gdy otwierasz piekarnik, temperatura w jego wnętrzu gwałtownie spada, sprawiając, że twoje ciasto traci na puszystości. Aby uniknąć tego efektu, staraj się robić to delikatnie i szybko, najlepiej w ciągu ostatnich 10 minut obróbki termicznej.
Zazwyczaj wyciągasz ciasto od razu po upieczeniu? Wiedz, że jest to kolejny czynnik, z powodu którego jego konsystencja mocno odbiega od ideału. Następnym razem zostaw je na co najmniej 30 minut w piekarniku, uchylając lekko drzwiczki – dzięki temu nie narazisz go na gwałtowną zmianę temperatury, co zmniejszy ryzyko jego opadnięcia.
Na puszystość twojej babki wpływa również czas i temperatura obróbki termicznej. W ich przypadku nie można przesadzić ani w jedną, ani w drugą stronę. Zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie wyrośnięcie ciasta, a więc jego struktura nie zdąży się odpowiednio utrwalić. Przyjmuje się, że optymalna temperatura pieczenia babki to około 170-180°C. Jeśli twój wypiek zbyt szybko zacznie się rumienić, obniż temperaturę o 10°C i wydłuż pieczenie o kilka minut.
Co jeszcze sprawia, że babka opada? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że może stać za tym nawet niewłaściwe mieszanie składników. Gdy mieszasz je za długo lub zbyt intensywnie, w masie gromadzi się nadmiar powietrza, co prowadzi do jej szybkiego wyrośnięcia i równie szybkiego opadnięcia. Duże znaczenie ma również temperatura produktów – jeśli chcesz, aby dobrze się ze sobą połączyły, przed przystąpieniem do pieczenia umieść je na jakiś czas w temperaturze pokojowej.
Sprawdź także: To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Dlaczego babka wielkanocna wychodzi zbita?
Za każdym razem, gdy przyrządzasz babkę wielkanocną, zamiast pulchnego wypieku wyciągasz z piekarnika mało apetyczny zakalec? Wiedz, że może stać za tym nawet jeden niewielki błąd, który możesz łatwo wyeliminować. Dlaczego babka wielkanocna wychodzi zbita? Powodów może być co najmniej kilka, w tym – podobnie jak w przypadku opadania ciasta – wahania temperatur, zbyt zimne produkty oraz nieodpowiedni czas i temperatura pieczenia.
Pamiętaj, że nawet z pozoru niewinne eksperymenty, takie jak zamiana mąki na inną, dodanie bakalii lub kremu czy nawet zwiększenie ilości spulchniaczy, może sprawić, że twoje ciasto nie wyrośnie tak, jak powinno. Robisz wszystko, jak należy, i wciąż wyjmujesz z piekarnika zakalec? W takim razie zastanów się, czy nie dodałeś do masy zbyt dużo cukru, tłuszczu lub płynów – to często właśnie nadmiar tych składników sprawia, że babka staje się ciężka i zbita.
Jak zrobić dobrą wielkanocną babkę?
Zastanawiasz się, jak zrobić dobrą wielkanocną babkę? Jeśli weźmiesz pod uwagę powyższe wskazówki, możesz mieć pewność, że wyjdzie ona niezwykle smaczna i puszysta. Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do jej klasycznej formy – możesz zaserwować ją w rozmaitych wersjach, np. z cukrem pudrem, lukrem, ulubioną polewą, a nawet dodatkami w postaci kawy, orzechów, wiórków kokosowych czy owoców. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz pyszny i niebanalny wypiek:
3. Tradycyjna babka marmurkowa

Tradycyjna babka marmurkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Babka z masą serniczkową

Babka z masą serniczkową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Babka o smaku rumowym

Babka o smaku rumowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Babka wielkanocna z nutą cytryny
Babka wielkanocna z nutą cytryny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Babka wielkanocna maślana

Babka wielkanocna maślana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowanie: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów. Reguluje poziom cukru, wspomaga pracę serca i jelit
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Ma delikatną konsystencję i orzechowy smak. Uzupełnia żelazo, wspiera układ nerwowy i serce