Uczta Smaków – Kuchnie świata

Jak zrobić kotlety mielone w słoiku? To danie warto mieć pod ręką

Jakie są idealne kotlety mielone? Delikatne w środku, przypieczone na zewnątrz, dobrze doprawione, oraz oczywiście przygotowane z dobrej jakości mięsa. Chociaż Polacy uwielbiają to danie, często brakuje im czasu na jego przygotowanie. A gdyby tak, zrobić kotlety mielone do słoików, które zawsze będą pod ręką? Przepis jest naprawdę prosty!

Kotlety mielone do słoików | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Oszczędne gotowanie to nie tylko niemarnowanie jedzenia, sięganie po produkty sezonowe, lub te, które danego dnia są w promocyjnej cenie. Podczas przygotowywania posiłków możemy oszczędzić również czas. Warto wypróbować sposób sprytnej gospodyni i ugotować ulubione dania z wyprzedzeniem!  Następnie wystarczy tylko odpowiednio je zabezpieczyć, dzięki czemu pyszny, domowy obiad zawsze będziesz mieć w zanadrzu. Przepisem na obiad, który na pewno warto zapamiętać, są kotlety mielone w słoikach. Sprawdź, jak je przygotować.

Sprawdź także: Pomaga zbić wysoki cholesterol, jest zalecana przy odchudzaniu. Ten rodzaj mięsa powinny jeść dzieci!

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Do mielonych kotletów najlepiej sprawdzi się oczywiście mięso wieprzowe, możesz wybrać zarówno to z łopatki, jak i szynki – jeśli chcesz by twoje mielone były mniej tłuste. Można również użyć mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, niektórzy robią mielone także z cielęciny oraz mięsa z indyka. Warto pokusić się o samodzielne zmielenie mięsa, wówczas będziesz mieć pewność, co dokładnie znajduje się w twoim daniu.

Jak zrobić kotlety mielone?

Przygotowanie kotletów mielonych w teorii jest bardzo proste. Trudności może dostarczać jedynie mielenie mięsa, niektórzy nie przepadają także za ich smażeniem. Dlatego świetnie sprawdzą się kotlety mielone do słoików, które zrobione raz możesz jeść ze smakiem przez następne kilka tygodni. Najpierw musisz jednak usmażyć klasyczne kotlety mielone. Do ich zrobienia, będziesz potrzebować: pół kilograma mielonego mięsa, jedną czerstwą kajzerkę, jedną cebulę, jedno jajko, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. A także bułkę tartą oraz tłuszcz do smażenia, np. olej, smalec lub masło klarowane.

Zacznij od starcia cebuli na tarce. Następnie kajzerkę przez kwadrans namocz w mleku lub wodzie, nie zapomnij odcisnąć jej z nadmiaru płynu. W misce umieść mielone mięso, cebulę, jajko i bułkę. Dopraw solą i pieprzem – wszystko dokładnie zagnieć. Jeżeli masa klei się do rąk, wlej odrobinę zimnej wody. Wyrabiaj masę przez kilka minut. Na talerz wsyp bułkę tartą. Uformuj kotlety, dokładnie je w niej obtocz. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 

Jak zrobić kotlety mielone w słoiku?

Przepis na kotlety mielone w słoiku wbrew pozorom jest bardzo prosty. Jedyną różnicą od tych w tradycyjnej wersji, które spożywamy od razu po usmażeniu jest to, że po przygotowaniu przekładamy je do słoików i zalewamy płynnym smalcem. Uprzednio należy go roztopić, najlepiej sprawdzi się oczywiście ten przygotowywany własnoręcznie w domu. Warto pamiętać, by nie wkładać zbyt dużo kotletów do słoików, musisz zostawić miejsce na smalec. Po wlaniu tłuszczu należy zakręcić słoiki i pasteryzować je przez godzinę, najlepiej dwukrotnie.

Metoda ta może być nieco kontrowersyjna, w końcu smalec to sam tłuszcz, a co za tym idzie mnóstwo dodatkowych kalorii. Sprawdzi się on jednak świetnie jako środek konserwujący. Dzięki czemu kotlety mielone w słoiku z powodzeniem mogą być przechowywane nawet przez miesiąc.

Warto jedynie pamiętać, by używać nowych lub wyparzonych słoików i nakrętek. Gotowe weki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, można włożyć je także do lodówki. Takie danie świetnie sprawdzi się, jako wałówka dla głodnych studentów, prowiant na wycieczkę – można jeść je na zimno z chlebem, a także awaryjne danie, kiedy nie masz czasu na gotowanie.

Najlepsze przepisy na kotlety mielone

Sprawdź, jakie przepisy na kotlety mielone przygotowali nasi użytkownicy.

1. Kotlety mielone

 Kotlety mielone Zobacz przepis

Kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wieprzowo-wołowe kotlety mielone

 Wieprzowo-wołowe kotlety mielone Zobacz przepis

Wieprzowo-wołowe kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym

 Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym Zobacz przepis

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowe kotlety mielone

 Domowe kotlety mielone Zobacz przepis

Domowe kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety mielone z serem Grana padano

 Kotlety mielone z serem Grana padano Zobacz przepis

Kotlety mielone z serem Grana padano / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Mielone z pieczarkami i papryką

 Mielone z pieczarkami i papryką Zobacz przepis

Mielone z pieczarkami i papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety mielone pod pierzynką

 Kotlety mielone pod pierzynką Zobacz przepis

Kotlety mielone pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone inaczej

 Kotlety mielone inaczej Zobacz przepis

Kotlety mielone inaczej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety mielone po lwowsku

 Kotlety mielone po lwowsku Zobacz przepis

Kotlety mielone po lwowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety mielone z chrzanem

 Kotlety mielone z chrzanem Zobacz przepis

Kotlety mielone z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »

Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »

Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
60 min
0

Przepis dnia

Desery biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce,...

Odsłon: 8352

>60 min
402
Desery Inny makowiec

Ciasto jest wspaniałe, lekkie i trój - warstwowe. Lekkie i brdzo smaczne!

Odsłon: 189

>60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skoru...

2
Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

5
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

2