Uczta smaków - Karnawał

Jak zrobić pesto? Słynny sos w różnych odsłonach

Pesto to smaczny i aromatyczny sos, który ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi on świetny dodatek nie tylko do makaronów, ryb i mięs, ale także do zup, sałatek, pizzy i serów. Jak zrobić pesto, które idealnie podkreśli smak twoich dań? Z nami to nic trudnego!

Fot. 123RF/Picsel

Pesto to przysmak, który zawdzięczamy rodowitym Włochom. Oryginalny przepis narodził się w Ligurii, a dokładnie w Genui, i to właśnie stąd wywodzi się jego pełna nazwa: pesto alla genovese. Korzenie pesto sięgają XIX wieku, choć według niektórych źródeł jego pierwowzór był produkowany już w czasach starożytnych.

Pesto to sos w formie zielonej pasty, która słynie z wyjątkowego aromatu i dość gęstej konsystencji. Najpopularniejszą odmianą sosu jest pesto z bazylii, które w połączeniu z makaronem stanowi jedno z kluczowych dań włoskiej kuchni. Warto dodać, że przysmak ten doskonale nadaje się dla wegetarian i stanowi wartościowy dodatek do zdrowych posiłków.

Poza walorami smakowymi pesto może poszczycić się wysoką zawartością witamin i minerałów. Jako że do jego głównych składników należy m.in. bazylia i orzeszki piniowe, nie brakuje w nim witamin E, K i PP, które wspomagają szereg procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Zastanawiasz się, jak zrobić pesto, które oczaruje ciebie i twoich bliskich? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.

Za co uwielbiamy pesto z bazylii?

Pesto z bazylii to niezwykle uniwersalny przysmak, który stanowi doskonały dodatek do takich potraw, jak makarony, grzanki, risotto, mięso, ryby, a nawet bułki drożdżowe. Jego przygotowanie nie jest trudne i czasochłonne, więc nie stanowi dużego wyzwania nawet dla mniej doświadczonych kucharzy.

Jak zrobić pesto z bazylii, które będzie zachwycało swoim smakiem i aromatem? Do przyrządzenia sosu potrzebujesz zaledwie kilku składników. Poza świeżą bazylią na twojej liście powinien znaleźć się czosnek, orzeszki piniowe (ewentualnie migdały lub nerkowce), parmezan, oliwa z oliwek oraz sól.

Kluczem do smacznego pesto jest połączenie składników w odpowiednich proporcjach. Ważne, aby oliwa nie była gorzka, a orzechy zbyt mocno podprażone. Jeśli chodzi o ser, oprócz parmezanu świetnie sprawdzi się tutaj Grana Padano lub Corregio.

Tradycyjnym i jednocześnie najlepszym sposobem na połączenie składników pesto jest użycie moździerza. Wystarczy umieścić w nim wszystkie produkty poza solą i ucierać do momentu, aż uzyskają pożądaną konsystencję. Jeśli nie posiadasz moździerza, równie dobrze możesz sięgnąć po blender.

Pesto z bazylii słynie nie tylko z niesamowitego smaku, ale także wielu właściwości odżywczych. Sama bazylia to obfite źródło witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, witamina C, A i E oraz kwas foliowy, który szczególnie polecany jest kobietom w ciąży.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

 

Pesto z rukoli jako alternatywa dla bazyliowego sosu

Pesto z rukoli jest równie aromatyczne co jego bazyliowy odpowiednik. Dzięki delikatnej ostrości stanowi idealną opcję dla osób, którym zależy przede wszystkim na mocnym akcencie smakowym. Ponadto uchodzi za wyśmienity dodatek do kanapek, pizzy, makaronów, zup, a nawet ryżu i lekkich kasz.

Przyrządzenie pesto z rukoli niewiele różni się od tego z bazylii. Jego podstawową wersję przygotujesz ze świeżej rukoli, czosnku, oleju lub oliwy z oliwek, parmezanu oraz odrobiny soku z cytryny. Całość możesz doprawić solą i pieprzem, a zamiast orzechów dodać pestki dyni lub słonecznika.

Przepis na pesto z rukoli możesz modyfikować na różne sposoby. Jeśli zależy ci na wersji wegańskiej, zamiast sera użyj płatków drożdżowych. Jeżeli natomiast gustujesz w nieco słodszych smakach, nie bój się dodać miodu lub syropu z agawy.

Warto podkreślić, że rukola - podobnie jak bazylia - słynie z licznych właściwości prozdrowotnych. Roślina ta wykazuje działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a do tego poprawia perystaltykę jelit i wzmacnia układ odpornościowy.

Jeśli nie bazylia i rukola, to może pesto z pietruszki?

Jak zrobić pesto, jeśli nie jesteś fanem bazylii lub rukoli? Postaw na natkę pietruszki! Co prawda nie jest to typowo włoska wersja sosu, ale nie odbiega ona swoim smakiem i aromatem od oryginalnego pesto z bazylii. Czego konkretnie potrzebujesz do jego przyrządzenia?

Jedną z największych zalet pesto z pietruszki jest jego uniwersalność. Możesz przygotować je w klasycznej wersji lub zaszaleć z rozmaitymi składnikami. Poza natką pietruszki, serem, orzechami, czosnkiem i oliwą, w swoim przepisie możesz użyć papryczki chili, smażonej cebuli, a nawet startej skórki z cytryny.

Dlaczego warto jeść pesto z pietruszki? Nie tylko dlatego, że jest pyszne! Natka pietruszki zawiera mnóstwo witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu foliowego. Spożywając tę niepozorną roślinę, poprawisz stan swojej cery, zadbasz o swój wzrok i wspomożesz pracę układu pokarmowego.

Jak wyczarować wyśmienity makaron z pesto?

Makaron z pesto to bardzo popularne danie, które możesz serwować zarówno z mięsnym dodatkiem, jak i w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej. Jego dodatkowym atutem jest duża dowolność w wyborze składników. Jak zrobić pesto do makaronu?

W swoim przepisie możesz użyć dowolnego makaronu. Dobrym wyborem będzie zarówno penne, jak i spaghetti czy tagliatelle. Jeśli chodzi o sam sos, sprawdzi się tutaj nie tylko pesto z pietruszki, bazylii czy rukoli, ale także z lubczyku, papryki lub suszonych pomidorów.

Jeśli wolisz tradycyjne smaki, wystarczy, że przyrządzisz klasyczną wersję pesto i wymieszasz ją z wybranym makaronem. Jeżeli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni, nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po takie składniki, jak pomidorki koktajlowe, szpinak, ocet balsamiczny, masło czy śmietana.

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Idealną opcją dla ciebie będzie makaron z pesto i kurczakiem. Wystarczy pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie połącz kurczaka z pesto i podawaj z dowolnym makaronem. Palce lizać!

Zobacz: Spaghetti z marchewki i z pesto z natki

Jakie dania najlepiej komponują się z pesto? Przepis na makaron to jedna z wielu opcji!

Jak już wiadomo, pesto to sos, który doskonale podkreśla smak wielu dań. Jakie potrawy najlepiej komponują się z pesto? Przepis na makaron to tylko jedna z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji. Jeśli chcesz poznać kilka odsłon tego aromatycznego sosu, koniecznie wypróbuj chociaż jednej z poniższych propozycji:

  • risotto z pesto z dodatkiem zielonego groszku i pomidorków koktajlowych,
  • grzanki z pesto zamiast masła,
  • minestrone z pesto, czyli tradycyjna włoska zupa z bazyliowym lub pomidorowym sosem,
  • sałatka makaronowa z pesto i oliwkami,
  • pieczony filet z dorsza z pesto z bazylii lub pomidorów,
  • makaron z pesto, boczkiem i fetą.

Zainspiruj się przepisami na pyszne pesto, które doda wiele smaku twoim daniom:

1. Klasyczne zielone pesto z bazylii

Bazyliowe pesto

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto z bazylii


2. Pesto prowansalskie

Pesto prowansalskie

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto prowansalskie

 

3. Pesto koperkowe

Pesto koperkowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto koperkowe

 

4. Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto pietruszkowe

 

5. Pesto brokułowe

Pesto brokułowe

Fot. Zielonacytryna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto brokułowe

 

6. Lazurowe pesto

Lazurowe pesto

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Lazurowe pesto z sera pleśniowego


7. Pesto szpinakowe

Pesto szpinakowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto szpinakowe

 

8. Groszkowo-miętowe pesto

Groszkowo-miętowe pesto

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto groszkowo-miętowe

 

9. Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pesto z suszonych pomidorów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Rolady z szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe...

Odsłon: 443

60 min
4
Pieczywo Chleb z płatkami owsianymi

Pyszny, apetyczny i smakowity chlebek z płatkami owsianymi zasmakuje każdemu...

Odsłon: 2152

60 min
5
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Metamorfoza Sylwii Bomby. Jak schudła gwiazda "Gogglebox. Przed telewizorem"?

Burza brązowych loków, szeroki uśmiech i wesołe usposobienie, to właśnie Sylwia Bomba. Gwiazda telewizji TTV zyskała sympatię widzów, dzięki progra...

5
Informacje Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczuc...

11
Informacje Co pić na szybszą przemianę materii, czyli właściwości zdrowotne herbaty

Herbata cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na swoje unikalne walory smakowe, jak i liczne właściwości zdrowotne. Jedną z nich jest...

8
Informacje Ta herbata jest „przyjacielem” kobiet, ale może też bardzo zaszkodzić. Uważajcie!

Picie ziół to stosowany od wieków sposób na wiele chorób i dolegliwości. Warto jednak mieć na uwadze to, że niektóre z nich, mimo prozdrowotnych wł...

4