Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inne pesto - świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, pieczywa a nawet sałatek.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 313
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1097
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4127
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 313
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1097
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4127
Składniki
Brokuł wymyć, podzielić na różyczki, krótko obgotować - najlepiej na parze - powinien być półtwardy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć drobno.
Można utrzeć tradycyjnie w moździerzu, ale można też zmiksować blenderem. Do moździerza lub miseczki wkładamy brokuła, orzeszki, ser i czosnek, dolewamy stopniowo oliwy podczas ucierania/miksowania. Gdy utworzy się gładka pasta, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dla niektórych to pesto może być trochę mdłe, wtedy należy doprawić go też ostrą papryką. W szczelnie zamkniętym pojemniku i zalane oliwą, możemy pesto przechowywać w lodówce do 7 dni. W wersji dla ubogich, parmezan możemy zastąpić podsuszonym oscypkiem, a orzeszki piniowe pestkami słonecznika, ale oczywiście to już nie będzie to samo :)