Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inne pesto - świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, pieczywa a nawet sałatek.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 741
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15156
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4866
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45525
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 741
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15156
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4866
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45525
Składniki
Brokuł wymyć, podzielić na różyczki, krótko obgotować - najlepiej na parze - powinien być półtwardy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć drobno.
Można utrzeć tradycyjnie w moździerzu, ale można też zmiksować blenderem. Do moździerza lub miseczki wkładamy brokuła, orzeszki, ser i czosnek, dolewamy stopniowo oliwy podczas ucierania/miksowania. Gdy utworzy się gładka pasta, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dla niektórych to pesto może być trochę mdłe, wtedy należy doprawić go też ostrą papryką. W szczelnie zamkniętym pojemniku i zalane oliwą, możemy pesto przechowywać w lodówce do 7 dni. W wersji dla ubogich, parmezan możemy zastąpić podsuszonym oscypkiem, a orzeszki piniowe pestkami słonecznika, ale oczywiście to już nie będzie to samo :)