Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę inne pesto - świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, pieczywa a nawet sałatek.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 62
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 33
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 105
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 62
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 33
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 105
Składniki
Brokuł wymyć, podzielić na różyczki, krótko obgotować - najlepiej na parze - powinien być półtwardy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć drobno.
Można utrzeć tradycyjnie w moździerzu, ale można też zmiksować blenderem. Do moździerza lub miseczki wkładamy brokuła, orzeszki, ser i czosnek, dolewamy stopniowo oliwy podczas ucierania/miksowania. Gdy utworzy się gładka pasta, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dla niektórych to pesto może być trochę mdłe, wtedy należy doprawić go też ostrą papryką. W szczelnie zamkniętym pojemniku i zalane oliwą, możemy pesto przechowywać w lodówce do 7 dni. W wersji dla ubogich, parmezan możemy zastąpić podsuszonym oscypkiem, a orzeszki piniowe pestkami słonecznika, ale oczywiście to już nie będzie to samo :)