Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić przetwory z ogórków? Ogórki z curry to tylko początek!

Przetwory z ogórków to idealny sposób na to, by przygotować ciekawą w smaku, zdrową przekąskę, jednocześnie przedłużając żywotność warzyw. Popularne w naszym kraju ogórki kiszone to jednak nie wszystko, co możecie zrobić. Zamiast czekać tygodniami na gotowy efekt, wybierzcie przetwory z ogórków, które można zajadać już po kilku dniach.

Fot. 123RF/Picsel

Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, z których możecie skorzystać, by zmienić świeże ogórki w pyszne przekąski. Postawcie je na stole podczas spotkań ze znajomymi bądź dodajcie je do sałatki. To idealny sposób na to, by urozmaicić codzienne dania!

Dlaczego warto robić przetwory z ogórków?

Bez problemu znaleźć można przetwory, które zachęcają swoim wyglądem na sklepowych półkach. Dlaczego więc wysilać się i robić przetwory z ogórków samodzielnie? Przede wszystkim ze względu na skład - sprawdzone produkty sprawiają, że sklepowe słoiczki nie mogą równać się z tymi domowymi, letnimi czy jesiennymi przetworami. Dodatkowo robienie tego typu zapraw samodzielnie umożliwia dodawanie ulubionych przypraw i poprawianie przepisów, dzięki czemu ogórki otrzymują niepowtarzalny smak. Istnieje oczywiście także jeszcze jeden, dużo bardziej pragmatyczny powód - przetwory trzymane w spiżarni czy piwnicy, umożliwiają sięgnięcie po zdrowy dodatek do śniadania lub obiadu w każdym momencie. To idealne rozwiązanie na zimę, gdy brakuje nam smaku warzyw i owoców. Nadal się wahacie? Z pewnością nasze przepisy sprawią, że od razu pocieknie wam ślinka. Te zaprawy z łatwością przygotujecie w swoich domach. Wystarczą ogórki, słoiki i kilka przypraw.

Klasyczne pikle z ogórków

Pikle to warzywa w marynacie na bazie octu - podstawowe, bez dodatków. Piklować można wszystko, jednak w naszym kraju najczęściej wybierane są właśnie ogórki. Jak je przygotować? To proste! Wystarczy przygotować zalewę z litra wody, szklanki cukru i szklanki octu, następnie zagotować ją i ostudzić przed zalaniem ogórków. Te należy obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoiczkach, by następnie zalać je przygotowanym wywarem. I to wszystko. Najprostsza wersja, a jaka smaczna!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ogórki z curry - orient w polskim domu

Polacy pokochali ogórki z curry! To idealne połączenie słodkich i ostrych smaków, które doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek czy kanapek. Ogromną zaletą jest także fakt, że ogórki z curry robi się w bajecznie prosty sposób. Wystarczy przygotować ogórki gruntowe, kilka słoików, wodę, sól, ocet, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz curry. To podstawa tego przepisu, jednak w domu możecie dowolnie go modyfikować, na przykład dodając cebulę, która nada zaprawom słodkości bądź też czosnku, który sprawi, że ogórki będą bardziej pikantne. Aby zmieścić jak najwięcej ogórków w słoiku, obierzcie je i pokrójcie ćwiartki. Przygotujcie czyste słoiczki i ułóżcie w nich ziarnka pieprzu oraz liść laurowy (i pozostałe przyprawy, jeśli chcecie jakieś dodać). Ułóżcie na nich przygotowane warzywa i poukładajcie ciasno w słoiczkach. Teraz czas na zalewę! Najlepiej zrobić to w starym garnku, gdyż curry może zabarwić brzegi. Wlejcie do garnka 750 ml wody i 150 gramów cukru, a także łyżkę soli kamiennej i trzy łyżki sypkiego curry. Woda powinna się gotować, zanim wlejecie do niej ocet. Gdy cukier się rozpuści, wlejcie około trzy czwarte szklanki octu spirytusowego. Po zagotowaniu zalewy wyłączcie kuchenkę i przelejcie odpowiednią ilość do napełnionego ogórkami słoika. Płyn musi przykryć ogórki. Wystarczy tylko zakręcić słoiczki i ogórki z curry krótkiej pasteryzacji. Takie ogórki możecie zajadać już po jednym dniu.

Ogórki z kurkumą - czy to coś innego niż ogórki z curry?

Przepis na ogórki z kurkumą jest niezwykle podobny do tego, który opisaliśmy powyżej. Jedyną różnicą jest przyprawa, której użyjecie w trakcie przygotowywania zaprawy. Curry to mieszanka przypraw, w której znajduje się kurkuma, ale także imbir, cynamon, kardamon czy pieprz (oraz wiele innych). Sama kurkuma ma zupełnie inny smak, odrobinę podobny do imbiru, ostro-słodki. Jeśli zatem zależy wam na bardziej intensywnych odczuciach smakowych, koniecznie dodajcie więcej kurkumy - pięć łyżek powinno w zupełności wystarczyć.

Ogórki krokodylki - co to takiego?

Ogórki krokodylki, choć zaskakują nazwą, prawdopodobnie niejednokrotnie znalazły się w waszych domach. To bardzo popularna przekąska, która cieszy się ogromną popularnością dzięki bogactwu smaków. Czym są ogórki krokodylki? To niewielkie ogóreczki (trochę większe od korniszonów) z chili i często także z czosnkiem. Charakteryzują się pikantnym, intensywnym smakiem. Są idealne dla osób, które lubią ostre dodatki do śniadań czy obiadów, ale także zdrowe, wyraziste zagryzki do piwa. Krokodylki są banalnie proste do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Potrzebujecie chili w proszku i kilku ząbków czosnku, oleju, octu, soli, cukru i oczywiście ogórków. Ogórki pokrójcie w ćwiartki i włóżcie do miski, a następnie zasypcie solą. Po sześciu godzinach, gdy już puszczą sok, będą gotowe do dalszej obróbki. Wylejcie wodę z miski i dodajcie do ogórków pokrojony drobno czosnek i trzy łyżki chili. Przygotujcie zalewę z octu, cukru i oleju - na półtorej szklanki octu przypadają około dwie szklanki cukru i osiem łyżek oleju. Możecie jednak dowolnie eksperymentować z ilościami cukru, jeśli wolicie mniej lub bardziej słodkie zaprawy. Zagotujcie zalewę i wlejcie ją do miski. Ogórki należy zostawić na noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć je wraz z zalewą do słoików. Im dłużej poczekacie z otwarciem słoiczków, tym ogórki będą mocniejsze. Dlatego otwórzcie je dopiero po kilku tygodniach.

Sprawdź też: jak wybrać dobre słoiki na przetwory?

Ogórki z musztardą - coś innego w kuchni

Ogórki w zalewie musztardowej to oryginalny i przepyszny sposób na te warzywa. Ich smak jest intensywny, jednak nie tak ostry, jak w przypadku krokodylków. Jak zrobić ogórki z musztardą? Przepis jest bardzo podobny do powyższych. Jedyną różnicą są proporcje i oczywiście obecność musztardy. Ogórki musicie obrać i pokroić w ćwiartki. Do słoików włóżcie tradycyjny zestaw - liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Możecie dodać także gorczycę. Następnie przygotujcie zalewę: litr wody, szklankę octu, trzy łyżki soli i 300 gramów cukru. Musicie zagotować ją, a następnie ostudzić. Dopiero wtedy dodajcie musztardę (pięć łyżek), która musi dobrze połączyć się z płynem. Wystarczy już tylko zalać ogórki i zamknąć słoiczki. Otwórzcie je po dziesięciu dniach.

Pyszna sałatka z ogórków i papryki

Nikt nie powiedział, że ogórki w przetworach muszą być osamotnione. W towarzystwie papryki i cebuli tworzą pyszną sałatkę, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do domowych obiadów. Do sałatki należy pokroić ogórki i cebulę w plastry, a paprykę w cząstki. Następnie konieczne jest zasypanie ich dwiema łyżkami soli, by puściły soki. Zalewę, dokładnie taką samą jak przy ogórkach krokodylkach, należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Po dwóch godzinach włożyć sałatkę do słoiczków i przykryć przygotowaną zalewą. Tak zrobiona sałatka z ogórków i papryki z pewnością was nie zawiedzie.

Ogórki to całe multum możliwości. Można przygotowywać je na wiele sposobów, a zawsze smakują wyśmienicie!

1. Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Fot. Ollka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ogórki konserwowe w zalewie miodowej

Ogórki konserwowe w zalewie miodowej

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka ogórkowo-kalafiorowa

Sałatka ogórkowo-kalafiorowa

Fot. Renka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ogórki kiszone inaczej

Ogórki kiszone inaczej

Fot. Andzela2309 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ogórki po żydowsku

Ogórki po żydowsku

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ogórki w imbirze

Ogórki w imbirze

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ogórki po kalisku

Ogórki po kalisku

Fot. Ewus71 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Ogórki z curry

Ogórki z curry

Fot. Andrzela2309 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Ogórki meksykańskie

Ogórki meksykańskie

Fot. Joasia100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ogórki z chili

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 75

30 min
1
Napoje Nalewka z cytryńca chińskiego

Cytryniec chiński to roślina, której właściwości od tysiącleci wykorzystywane...

Odsłon: 685

60 min
0
Sałatki Sałatka z arbuzem i kurczakiem

Całkiem zapomniałem o cudownym połączeniu arbuza i fety. Taki 'deser' w upaln...

Odsłon: 45

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9