Jak zrobić zakwas na barszcz biały – sprawdzone i proste przepisy!

Barszcz biały to flagowa potrawa wielkanocna, która co roku króluje na świątecznych stołach. Aby przygotować smaczną zupę, należy zadbać o dobrą bazę. Jak zrobić zakwas na barszcz biały? I czy może się on zepsuć? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Zakwas na barszcz biały to kluczowy element, który decyduje o finalnym smaku wielkanocnej zupy. Można przygotować go z różnych składników, co roku wydobywając nowe aromaty. Jakie produkty najlepiej nadają się na zakwas? W czym najlepiej przechowywać go po zrobieniu? I jak długo można trzymać go w lodówce? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w tym artykule.

Sprawdź także: Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym?

Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej 

Wśród podstawowych receptur na tę zupę można znaleźć przepis na zakwas na barszcz biały z mąki pszennej. Do słoika wsyp mąkę pszenną, a następnie wzbogać ją o przegotowaną wodę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz majeranek. Wymieszaj wszystkie komponenty, przykryj je gazą i zabezpiecz sznurkiem.

Zakwas powinien stać w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym. Pamiętaj, aby mieszać miksturę dwa razy dziennie. Gotowy produkt można dodać do zupy po trzech dniach. Gustujesz w kwaśnych potrawach? W takim razie przetrzymaj zakwas w naczyniu przez siedem dni. 

Zobacz także: Biała kiełbasa prosto z pieca 

Zakwas na barszcz biały z mąki żytniej 

Zakwas na barszcz biały z mąki żytniej ma bardziej razowy smak od tego na mące pszennej. Aby przyrządzić miksturę do zupy, należy wsypać mąkę na dno słoika, zalać wodą i dodać zioła, np. majeranek i czosnek. Po dokładnym wymieszaniu słoik powinien stać w temperaturze pokojowej przez około pięć dni. Podobnie jak w przypadku pierwszego przepisu ważne jest, aby od czasu do czasu lekko potrząsnąć naczyniem. Słoik powinien być przykryty lnianą ściereczką i zabezpieczony gumką. 

Zakwas na barszcz biały z mąki orkiszowej 

Nie masz pod ręką mąki pszennej ani żytniej? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować zakwas na barszcz biały z mąki orkiszowej. Procedura jest zbliżona do tych opisanych wyżej. Przyrządzenie zakwasu jest niezmiernie proste i nie wymaga zbyt dużych zdolności kulinarnych.

Do kamionkowego naczynia lub słoika wsyp mąkę, dodaj liście laurowe, majeranek oraz czosnek, a następnie wymieszaj miksturę. Pamiętaj o przykryciu składników gazą i odpowiednim zabezpieczeniu. Mikstura powinna spędzić od dwóch do czterech dni w temperaturze pokojowej. Z gotowego zakwasu usuń przyprawy i czosnek.

Zależy ci na przyspieszeniu procesu fermentacji? Możesz śmiało dolać nieco zakwasu chlebowego lub soku z kiszonych ogórków. 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zakwas na barszcz biały z mąki gryczanej 

Uwielbiasz lekko palony posmak mąki gryczanej? Entuzjaści tego produktu mogą spokojnie wykorzystać go do zaserwowania wielkanocnej zupy właśnie na gryczanym zakwasie. Jeśli nie masz akurat pod ręką mąki, możesz śmiało użyć sypanej kaszy i zmielić ją w blenderze na miał. Postępuj zgodnie z powyższymi instrukcjami i nie zapomnij o częstym mieszaniu płynu. Zakwas na barszcz biały z mąki gryczanej jest gotowy do dodania do zupy po pięciu dniach

Zakwas na barszcz biały z płatków owsianych 

Jeśli marzysz o przepysznym świątecznym barszczu białym na zakwasie, ale w szafce nie możesz znaleźć żadnej mąki, śmiało wykorzystaj płatki owsiane do jego przygotowania. Zakwas na barszcz biały z płatków owsianych stanowi równie smaczną podstawę wielkanocnej potrawy.

Wystarczy wzbogacić go o tradycyjne przyprawy, w tym majeranek, czosnek i listki laurowe. Tak, jak w przypadku klasycznego zakwasu, pamiętaj o mieszaniu mikstury każdego dnia. Wystarczą tylko trzy dni, aby była ona gotowa do dolania do żuru. 

Zakwas na barszcz biały z chleba, a może z zakwasu chlebowego? 

Nie masz w domu mąki ani płatków owsianych? W takim razie wystarczy, że do zakwasu wykorzystasz chleb albo gotowy zakwas chlebowy. Zakwas na barszcz biały z chleba przyrządza się dokładnie tak samo, jak jego wariant na mące.

Wystarczy, że słoik z zalewą spędzi kilka dni w temperaturze pokojowej i będzie nadawał się do dodania do zupy. Innym sposobem jest postawienie na zakwas na barszcz biały z zakwasu chlebowego. W sklepach dostępne są doprawione warianty, które są gotowe do połączenia z pozostałymi składnikami zupy. 

Czy zakwas na barszcz biały może się zepsuć? 

Planujesz przygotowanie wielkanocnego barszczu od zera i zastanawiasz się, jak długo można przechowywać zakwas do barszczu? Tak, jak każdy produkt, zakwas może się zepsuć. Co świadczy o tym, że półprodukt nie nadaje się do spożycia?  

Płyn ma podobny zapach do wody po kiszonych ogórkach lub nieco intensywniejszy. Oprócz tego powinien mieć on wyraźnie kwaśny smak, a także nieco się pienić i gazować. Na twoim zakwasie pojawił się dziwny brązowy nalot lub, co gorsza, twarda brązowa skorupa? A może ze słoika ulatnia się woń amoniaku lub siarki? To znak, że składnik ten nie nadaje się do wielkanocnej zupy. 

Co może przyspieszyć proces gnicia? Wśród czynników mających bezpośredni wpływ na psucie się zakwasu należy wymienić źle przygotowany słoik oraz używanie brudnej łyżki do mieszania. Pamiętaj również o tym, że mikstura musi być przechowywana w chłodnym miejscu. 

Jak długo może stać zakwas na barszcz biały? 

Jak długo można przechowywać zakwas na wielkanocny barszcz biały? Od rozpoczęcia gotowania zakwasu do momentu, gdy będzie można użyć go w zupie, powinno minąć od trzech do pięciu dni. Jesteś entuzjastą bardzo kwaśnych smaków? W takim razie wstrzymaj się siedem dni i dopiero wtedy przygotuj na nim danie. 

Gotowy zakwas najlepiej od razu wykorzystać do barszczu białego. Jeśli jesteś zwolennikiem przygotowywania półproduktów do wielkanocnych dań z wyprzedzeniem, zakwas możesz przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie.  

Sprawdź także: Co kryją w sobie kupny żurek i barszcz biały?

W czym trzymać zakwas na barszcz biały? 

Niewątpliwie jest to jedno z najczęściej pojawiających się pytań o półprodukcie do białego barszczu. Najprostszym wyborem będzie czysty, zdezynfekowany słoik. Innym rozwiązaniem jest zainwestowanie w ceramiczne naczynie.  

Po zrobieniu mikstury zakwas powinien zostać przykryty lnianą szmatką lub gazą i zabezpieczony wytrzymałą gumką albo sznurkiem. Planujesz mieszać go łyżką? Najlepiej sprawdzi się ta wykonana z drewna. Pamiętaj, aby dokładnie umyć narzędzie przed każdorazowym zanurzeniem go w zakwasie. 

Używanie niewystarczająco czystych naczyń może skutecznie przyczynić się do szybszego gnicia zakwasu i skrócić czas jego przydatności. Nie zapominaj również o tym, aby usunąć z zakwasu wszystkie przyprawy, zanim przełożysz go do docelowego pojemnika, w którym będzie stał w lodówce.  

Wypróbuj przepisy naszych użytkowników na pyszne zakwasy do barszczu białego:

1. Domowy zakwas na barszcz biały

 Domowy zakwas na barszcz biały Zobacz przepis

Jak zrobić zakwas na barszcz biały? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tradycyjny zakwas żytni na barszcz biały

 Tradycyjny zakwas żytni na barszcz biały Zobacz przepis

Jak zrobić tradycyjny zakwas na barszcz biały? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zakwas na barszcz biały

 Zakwas na barszcz biały Zobacz przepis

Jak zrobić domowy zakwas na barszcz biały? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas na barszcz

 Zakwas na barszcz Zobacz przepis

Zakwas na barszcz domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas do barszczu białego

 Zakwas do barszczu białego Zobacz przepis

Jak zrobić zakwas do barszczu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też ja...

Odsłon: 16785

30 min
22
Desery Śmietanowiec z borówkami

Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...

Odsłon: 826

60 min
12
Desery Szarlotka

Pyszne jesienne ciasto na kruchym spodzie z nutką cynamonu

Odsłon: 3690

30 min
9
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 15177

30 min
49

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

7