Spis treści:
Chipsy to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych słonych przekąsek. Można nabyć je praktycznie w każdym sklepie i to w wielu różnych smakach. Idealna chrupkość, przyjemny zapach i odpowiednio dobrane mieszanki przypraw - biorąc pod uwagę te czynniki, trudno się dziwić, że tak dużo osób chętnie po nie sięga. Niestety chipsy nie są pozbawione wad - nie dość, że są wysokokaloryczne, to jeszcze szkodzą zdrowiu, zwłaszcza jeśli spożywa się je w nadmiarze.
Wynika to z faktu, że są smażone na głębokim tłuszczu, a do tego nierzadko obfitują w chemiczne związki, w tym akrylamid - substancję wywierającą negatywny wpływ na pracę serca oraz funkcjonowanie układu pokarmowego, hormonalnego i nerwowego. Jesteś fanem chipsów, ale unikasz ich ze względu na powyższe właściwości? Na szczęście istnieją lepsze alternatywy, które bez problemu wyczarujesz w zaciszu własnej kuchni. Jak zrobić zdrowe chipsy i z czym je podawać?
Zdrowe chipsy - czy to możliwe?
Czy to możliwe, żeby chipsy były zdrowe? Odpowiedź brzmi tak, o ile odpowiednio się je przyrządzi. Wcale nie musisz smażyć ich na głębokim tłuszczu i wzbogacać ich o chemiczne dodatki czy dużą porcję soli - wystarczy, że sięgniesz po niektóre warzywa, ulubione przyprawy i domowe sosy, a wyczarujesz naprawdę smaczną przekąskę. Takie chipsy można zrobić z łatwo dostępnych warzyw, np. tych, które od jakiegoś czasu zalegają ci w lodówce. Najważniejsze to wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe, a przyrządzanie domowych warzywnych przekąsek to właśnie jeden z nich.
Jak zrobić zdrowe chipsy - przepisy
Ziemniaki, jarmuż, burak czy marchew to tylko kilka z wielu warzyw, które możesz uwzględnić w swoich przepisach. Jak przyrządzić je krok po kroku? Dowiedz się, jak zrobić zdrowe chipsy i z czym je podawać, żeby zachwycały swoim smakiem.
Chipsy z ziemniaków
Chipsy z ziemniaków to absolutny klasyk, jeśli chodzi o ten popularny przysmak. Jedno jest pewne - są one na tyle uniwersalne, że przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poza głównym komponentem do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników, tj. oleju rzepakowego oraz soli. Realizację przepisu rozpocznij od obrania, umycia i osuszenia ziemniaków. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Umieść je w misce, skrop odrobiną oleju i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dosypać swoje ulubione przyprawy. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz do momentu, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmij je z piekarnika i zaczekaj, aż wystygną. Na koniec oprósz je solą.
Chipsy z batatów
Jeśli chipsy ze zwykłych ziemniaków już ci się znudziły, sięgnij po ich słodką wersję, czyli bataty. Poza warzywami przyda ci się oliwa z oliwek, sól oraz ostra mielona papryka. Obierz bataty i pokrój je w bardzo cienkie plastry. Zalej je zimną wodą, mocz przez trzy minuty i osusz przy użyciu ręcznika papierowego. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną oliwy i oprósz papryką oraz solą. Piecz je przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu.
Chipsy z jarmużu
Kolejnym składnikiem, z którego możesz przyrządzić pyszną, chrupiącą przekąskę, jest jarmuż. Jak zrobić zdrowe chipsy z tego warzywa? Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Umyj jarmuż, oderwij od niego twarde łodyżki, a następnie wrzucić go do miski, polej oliwą z oliwek, oprósz solą i wymieszaj. Przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podobnie jak w przypadku ziemniaków możesz dorzucić swoje ulubione przyprawy. Umieść swoje chipsy na górnej półce piekarnika i piecz je przez około 10 minut.
Chipsy z marchwi
Jeśli nie masz pod ręką ani ziemniaków, ani jarmużu, sięgnij po marchew - z niej również przyrządzisz smaczne i pożywne chipsy. Ponadto musisz zaopatrzyć się w oliwę z oliwek, sproszkowany imbir, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz sól. Opłucz i obierz marchewki, po czym pokrój je w cienkie plasterki. Skrop je oliwą z oliwek i posyp przyprawami - całość dokładnie wymieszaj. Przełóż je na blachę do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Chipsy z buraka
Skoro już wiesz, jak zrobić zdrowe chipsy z ziemniaków, marchewki i jarmużu, czas dowiedzieć się, jak przyrządzić je z buraków. Na szczęście jest to niezwykle proste - poza głównym komponentem potrzebujesz do tego oliwy z oliwek, rozmarynu oraz soli. Umyj buraki i obierz je ze skóry. Pokrój je w cienkie plasterki, po czym ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmaruj je z obydwu stron oliwą, a następnie posyp solą i rozmarynem. Piecz warzywa przez 20 minut w temperaturze 150 stopni. W trakcie obróbki termicznej obracaj je co jakiś czas na drugą stronę.
Chipsy z selera
Seler to warzywo, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, możesz przemycić go do swojego jadłospisu właśnie w postaci chipsów. W przepisie warto dodatkowo uwzględnić sól oraz przyprawy, np. granulowany czosnek i mieloną paprykę. Ponadto potrzebujesz oleju lub oliwy z oliwek. Umyj, obierz i osusz seler, a następnie pokrój go w cienkie plasterki. Umieść warzywo w misce, skrop je wybranym tłuszczem i posyp przyprawami - całość delikatnie wymieszaj. Przełóż chipsy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po kwadransie obniż temperaturę do 155 stopni i kontynuuj obróbkę termiczną przez 20 minut.
Jaki sos do domowych chipsów?
Skoro już wiesz, jak zrobić zdrowe chipsy, warto pomyśleć o smacznych dodatkach, np. dipach. Jaki sos do domowych chipsów wybrać? Poniżej znajdziesz propozycje, dzięki którym twoja warzywna przekąska będzie jeszcze smaczniejsza.
Sos paprykowy
Sos paprykowy to opcja, która doskonale współgra z każdym rodzajem chipsów. Wyczarujesz go z czerwonej papryki, czosnku i małej porcji majonezu. Jedyne, co musisz zrobić, to zblendować wszystkie składniki na gładką masę. W razie potrzeby możesz doprawić sos odrobiną soli.
Sos serowy
Jaki sos do domowych chipsów wybrać, jeśli nie paprykowy? Doskonałym wyborem będzie ten w wersji serowej. Powstaje on z takich komponentów jak ser żółty, masło, mąka oraz mleko. Zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Rozpuść w rondelku masło, wsyp do niego mąkę i wymieszaj. Dolej mleko i gotuj całość do momentu, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Wsyp wiórki żółtego sera i kontynuuj mieszanie - zaczekaj, aż ser dobrze się rozpuści. Sos możesz doprawić wedle uznania, np. papryczką chili, czosnkiem lub słodką bądź ostrą papryką. Pamiętaj jednak, że taki dip należy do kalorycznych.
1. Chipsy ziemniaczane z ziołami
Zobacz przepisChipsy ziemniaczane z ziołami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowe chipsy z marchewki, buraka i ziemniaka
Zobacz przepisJak zrobić domowe chipsy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chipsy z batatów
Zobacz przepisChipsy ze słodkich ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Chipsy z cukinii z parmezanem
Zobacz przepisChipsy z cukinii z parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pikantne chipsy z dyni hokkaido
Zobacz przepisChipsy z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Chrupiące chipsy truskawkowe
Zobacz przepisChrupiące chipsy truskawkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »
Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »
Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »