Spis treści:
Jedzenie ryb to sposób na dostarczenie organizmowi cennego białka, witamin i minerałów. W sklepach znajdziemy wiele smacznych gatunków. Jeżeli natrafiłeś na grenadiera śmiało wrzuć go do koszyka, jego mięso jest białe, nie zawiera dużo tłuszczu oraz ości. Odpowiednio przygotowany może być bardzo smacznym oraz wartościowym posiłkiem.
Grenadier to ryba należąca do rodziny bułakowitowych, jest rybą głębinową, spotkać można ją w zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego, między innymi w okolicach Islandii i Grenlandii. Nie należy ona do morskich ślicznotek, cechą charakterystyczną grenadiera jest duża głowa, która może kojarzyć się z wielką kijanką, osiąga nawet do ponad 100 centymetrów długości. Ryba ta należy do drapieżników, jej pożywieniem są przede wszystkim są mniejsze ryby, kałamarnice i krewetki. Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej o właściwościach grenadiera, koniecznie zajrzyj do dalszej części naszego artykułu.
Sprawdź także: Jaka surówka pasuje do ryby? Zobacz 10 przepisów na najlepsze surówki
Grenadier – wartości odżywcze i kalorie
Jakie wartości odżywcze ma grenadier? Zawiera substancje mineralne, takie jak: jod, sód, fluor, wapń, żelazo, potas, magnez, chrom, czy kobalt. Dodatkowo warto wspomnieć, że grenadier jest rybą niskokaloryczną, dzięki czemu dobrze sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. W 100 g produktu znajduje się jedynie ok. 75 kcal. Grenadier przyrządzony na parze lub w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek będzie pysznym i dietetycznym wyborem.
Jakie właściwości ma grenadier?
Ze względu na sporą zawartość białka, grenadier będzie dobrym wyborem dla osób, które są aktywne fizycznie oraz dbają o formę. Białko jest niezbędnym składnikiem, do prawidłowej pracy mięśni. Co więcej, posiłki wysokobiałkowe sprawiają, że dłużej czujemy się syci, dzięki czemu unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami – co jest częstą przyczyną tycia.
Grenadier należy do ryb chudych, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych. Takie wybory żywieniowe będą miały pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomoże zadbać o serce oraz zmniejszy ryzyko miażdżycy. Dodatkowo wapń i fluor obecne w rybie mają wpływ na wzmocnienie kości i zębów, potas pomaga regulować ciśnienie krwi, natomiast jod pozytywnie wpływa na pracę tarczycy.
Jak przyrządzić grenadiera?
Grenadier to ryba, którą bez problemu możemy smażyć w panierce, grillować oraz piec w piekarniku. Ryba ma podobny smak do innych gatunków z rodziny dorszowatych, jej mięso jest chude oraz nie zawiera ości. Jego smak można określić jako delikatny, nie posiada również intensywnego zapachu. Można wykorzystać go do przygotowania rybnych potrawek oraz jako składnik kotlecików z grenadiera. Co ciekawe grenadiera można również wędzić. Ważna, aby pamiętać o dokładnym umyciu oraz oczyszczeniu ryby przed zjedzeniem. Zastanawiasz się, gdzie kupić grenadiera? Niedawno można było go znaleźć w sieci sklepów Lidl, za kilogram trzeba było zapłacić 39,90 zł.
Sprawdź, jakie przepisy na dania z rybami w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
3. Ryba w piwnej panierce
Zobacz przepisRyba w piwnej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ryba w ziemniaczanej panierce
Zobacz przepisRyba w ziemniaczanej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ryba w orzeszkowej panierce
Zobacz przepisRyba w orzeszkowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: foodandhealth.pl, zywienie.medonet.pl, Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »
Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »
Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »